Oftalmologijos instituto mokslininkai išsiaiškino, kad rūkymas gali tapti kataraktos išsivystymo priežastimi. Jų tyrimo rezultatai buvo publikuoti žurnale „Investigative Ophthalmology & Visual Science.“

Medikai seniai kalbėjo apie tai, kad rūkymas yra vienas galingiausių kataraktos išsivystymo rizikos veiksnių. Kuo daugiau žmogus rūko, tuo ši rizika didesnė. Žmonėms, surūkantiems po pakelį cigarečių per dieną, kataraktos susirgimo rizika padidėja du kartus, lyginant su nerūkančiais.

Kinai apibendrino dvidešimties tyrimų įvairiose šalyse rezultatus, siekdami išsiaiškinti kataraktos išsivystymo dažnumą rūkantiems ir nerūkantiems. Duomenų analizė parodė, kad dviem kataraktos tipams egzistuoja ryšys tarp to, kiek žmogus rūko, ir ligos išsivystymo. Rūkymas niekaip neveikia tik kortikalinės kataraktos išsivystymo.

Katarakta - tai akių liga, kurios metu susidrumsčia lęšiukas ir kyla įvairios regos problemos. Katarakta vystosi dėl kai kurių ligų ir veikiant neigiamiems išorės veiksniams: esant akių traumoms, nutukimui, cukriniam diabetui, vartojant anabolinius steroidus, akis pažeidus saulės spinduliams. Į šį sąrašą įeina ir rūkymas. Šių rizikos veiksnių galia sustiprėja organizmui senstant.

„Kataraktą gan paprasta pašalinti chirurginiu būdu, tuomet regėjimas atkuriamas. Tačiau ši operacija brangiai kainuoja, todėl daugeliui žmonių yra neprieinama, ypač pagyvenusiems, kurie priversti gyventi iš dalies arba visiškai praradę regėjimą. Yra ir nekokybiškai atliktos operacijos rizika, dėl to galimos komplikacijos. Vienu žodžiu, kataraktos problema yra tikrai aktuali“, - pabrėžia vienas tyrimo autorių Juanis Ye.

Beje, neseniai amerikiečių mokslininkai išsiaiškino, kad dar vienos sunkios ligos - glaukomos - pasirodymo tikimybė tiesiogiai susijusi su meile kavai. Kavos mėgėjai rizikuoja kur kas labiau nei visi likę, jei per dieną išgeria daugiau nei tris puodelius kavos.

Tačiau rūkymas lieka įvairių ligų pasirodymo priežasčių lyderiu. Tabako dūmų kancerogeniškumas įrodytas eksperimentuose su laboratoriniais gyvūnais. Kontaktas su tabako dūmais sukelia piktybinius plaučių ir gomurio auglius. Burnos ir gerklės vėžio rizika rūkantiesiems padidėja du-tris kartus, palyginus su nerūkančiais, o tiems, kurie surūko daugiau vieno pakelio per dieną, toji rizika pasiekia dešimt.

Tabake yra nikotino, kuris tarptautinių medicinos organizacijų pripažintas kaip medžiaga, sukelianti narkotinę priklausomybę. Nikotino priklausomybė įrašyta į tarptautinę ligų klasifikaciją. Į tabako dūmų sudėtį, be nikotino, įeina kelios dešimtys toksinių ir kancerogeninių medžiagų, tarp jų - benzpirenas, benzolas, aldehidai (formaldehidas), fenoliai, chromas, kadmis, polonis-210, laisvieji radikalai ir galybė kitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)