Riešutuose vidutiniškai 85% riebalų yra nesotieji riebalai

Taip, riešutai turi gana daug riebalų, bet didesnę jų dalį sudaro nesotieji riebalai. Svarbu kreipti dėmesį ne tik į tai, kiek riebalų suvartojate, bet ir kokių. Sotieji riebalai gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje, dėl to gali padidėti pavojus susirgti širdies infarktu. Nesotieji riebalai – polinesotieji ir mononesotieji gali sumažinti skystojo lipoproteino (kenksmingojo cholesterolio) lygį.

Visų trijų rūšių riebalų galima rasti įvairiuose maisto produktuose
Mononesotieji riebalai kambario temperatūroje yra skysti. Jų daugiausia yra augalinės kilmės maisto produktuose: avokadose, alyvų aliejuje ir riešutuose (migdoluose, anakardžių, lazdynų, makadamijų, karijų riešutuose ir pistacijose).

Polinesotieji riebalai kambario temperatūroje yra skysti. Jų daugiausia yra augalinės kilmės maisto produktuose: graikiniuose riešutuose, dažiniame dygmine, kukurūzų ir saulėgrąžų aliejuje. Sotieji riebalai kambario temperatūroje yra kieti. Jų daugiausia randama gyvulinės kilmės maisto produktuose: kiauliniuose taukuose, svieste, mėsos riebaluose ir viščiukų odoje.

Valgant riešutus gali sumažėti pavojus susirgti širdies ligomis

Naujausi medicinos tyrimai rodo, kad riešutai gali labai padėti sumažinti pavojų susirgti širdies ligomis. Atliekant vieną mokslinį darbą, buvo atrasta, kad riešutai didžiausią poveikį darė dažnai juos vartojančiųjų organizmui, tačiau ir tie žmonės, kurie valgė riešutus nors kartą per savaitę, širdies ligomis sirgo 25% rečiau negu iš viso jų nevalgę.

Atliekant kitą mokslinį darbą, nustatyta, kad moterys, per savaitę suvalgančios mažiausiai 140 g riešutų, širdies infarktu sirgo 33% rečiau negu tos, kurios riešutų iš viso nevalgė arba valgė retai. Panašūs duomenys buvo gauti apklausiant ir vyrus.

Mononesotieji riebalai

Daug mokslinių tyrimų buvo atlikta norint ištirti mononesočiųjų riebalų poveikį kenksmingajam cholesteroliui. Pasirodo, kad vartojant daug mononesočiųjų riebalų, galima sumažinti arterijas pažeidžiančio cholesterolio kiekį, nesumažinus naudingojo cholesterolio (tirštojo lipoproteino) kiekio.

Atliekant vieną mokslinį darbą, žmonės, valgę mažai riebalų turintį maistą (iš riebalų gaudavo 30 procentų kalorijų), buvo paprašyti jų vartoti iki 37 procentų daugiau. Tų papildomų riebalų – mononesočiųjų – jie gaudavo valgydami riešutus. Net ir vartojančių daugiau riebalų tyrimo dalyvių kenksmingojo cholesterolio lygis sumažėjo.

Omega-3 riebalų rūgštys

Omega-3 riebalų rūgščių paprastai yra žuvų taukuose, bet ar žinote, kad graikiniai riešutai yra dar vienas didelis šios svarbios maistingosios medžiagos šaltinis? Omega-3 riebalų rūgštys padeda kovoti su širdies-kraujagyslių ligomis, be to, jos dar gali padėti ir sergantiems artritu bei kitokiais uždegimais.

Patariame pakepinti...

Norėdami, kad riešutai būtų dar skanesni, susmulkintus, supjaustytus griežinėliais ar iš viso nesmulkintus riešutus vienu sluoksniu paskleiskite ant sausos, be riebalų keptuvės. Įstatykite ją į orkaitę ir kepkite 130ºC temperatūroje 5–10 minučių arba tol, kol riešutai truputį parus; kepdami vieną ar du kartus pamaišykite. Tada riešutus išimkite iš keptuvės, kad jie atvėstų, nes ištraukti iš orkaitės riešutai ir toliau po truputį skrus.