- Papasakokie apie riebalų nusiurbimo operaciją ir apie riebalų šalinimą lazeriu.

- Riebalų išsiurbimas – tai klasikinis kūno formų korekcijos metodas, rekomenduojamas esant ypač didelėms riebalinėms sankaupoms. Geresni operacijos rezultatai gaunami tada, kai paciento oda nepraradusi elastingumo. Esant sumažėjusiam audinių elastingumui, ši operacija gali būti atliekama etapais, riebalų išsiurbimas gali būti derinamas su odos plastika. Pastaruoju metu šių operacijų dėl jų didelio traumatiškumo ir ilgo pooperacinio laikotarpio atliekame vis mažiau.

Lazerinė lipolizė – tai moderniausias riebalinio audinio pašalinimas lazeriu. Tai minimaliai invazyvus metodas jau keletą metų sėkmingai taikomas Europoje ir Amerikoje, o taip pat ir mūsų šalyje. Vos po vienos procedūros gaunamas labai gražus estetinis efektas, nelieka nelygumų, nereikia papildomų operacijų.

Šių procedūrų pasaulyje atliekama vis daugiau, todėl estetinės medicinos specialistai mano, kad greitai kūno linijų formavime didžiąją dalį sudarys lazerinės lipolizės, nukonkuravę traumatiškas klasikines riebalų šalinimo operacijas bei kitus mažiau veiksmingus kūno formų korekcijos metodus, negarantuojančius gero rezultato.

- Kokiems pacientams operacija yra taikoma?

- Riebalų nusiurbimo operacija dažniausiai yra taikoma apkūniems pacientams. Ji padeda pašalinti tam tikro dydžio lokalias riebalų sankaupas įvairiose kūno srityse, vadinamose „riebalų spąstais“. Moterims dažniausiai tokios sankaupos susidaro šlaunų išoriniame ir vidiniame paviršiuose, pilvo priekinėje dalyje, sėdmenų srityje, rankų viršutinėje dalyje, kelių srityje. Vyrų dažniausios probleminės sritys yra pilvas, pagurklis, krūtinė. Esant dideliam antsvoriui, pacientui gali būti pasiūlyta pries operaciją numesti šiek tiek svorio.

Įprastai lazerinė lipolizė atliekama normalaus svorio ar nedidelį antsvorį turintiems vyrams ir moterims, kurie nori padailinti kūno formas. Ji gali būti taikoma ir tiems žmonėms, kurie yra pakankamai liekni, tačiau sporto, sveikos mitybos ir dietų pagalba jiems nepavyksta pašalinti riebalų nuo probleminių kūno vietų.

Lipolizė taikoma įvairioms kūno sritims: pilvas, keliai, klubai, liemuo, žąstai, pasmakrė, kaklas. Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad lazerinė lipolizė idealiai tinka sunkiai koreguojamoms klasikiniu riebalų atsiurbimu sritims: pagurkliui, žąstų vidinėms pusėms, kelių sritims, ginekomastijos atveju (padidėję vyrų krūtys), lipomos atveju  ir pan.

Mano patirtis rodo, kad dažniausiai lazerinę lipolizę nori atlikti moterys, kurios nori sumažinti įvairių stadijų celiulitą, padailinti kojas ar pakoreguoti po gimdymo atsiradusį pilvuką. Jei į mus kreipiasi didelį antsvorį turintys pacientai, jiems visų pirma rekomenduojame subalansuoti mitybą, sportuoti, laikytis dietologo sudarytos dietos. Tik tada, kai sumažės svoris, galima lazerinės lipolizės pagalba nuo probleminių kūno vietų pašalinti perteklinio riebalinio audinio sankaupas ir tokiu būdu sumodeliuoti gražią figūrą.

- Kiek riebalų galima pašalinti daugiausiai vienos operacijos metu?

- Kiekvienas atvejis, pacientas ir specifinė sritis kuri koreguojama yra individuali ir pašalinamų riebalų kiekis priklauso nuo daugybės aplinkybių. Tai dažniausiai aptariama tarp gydytojo ir paciento prieš operaciją.

- Kokia nejautra taikoma operacijų metu?

- Riebalų nusiurbimo operacija: taikoma bendrinė nejautra.
Riebalų šalinimas lazeriu: taikoma vietinė nejautra. Retais atvejais jautresniems pacientams gali būti taikoma bendrinė nejautra.

- Kaip vyksta operacijos?

- Riebalų nusiurbimo operacija: Riebalų išsiurbimo metodikų yra daug, bet visų esmė yra ta pati. Per nedidelius 0,5 – 1 cm pjūvius į poodinį sluoksnį yra įvedama kaniulė, turinti vieną ar keletą angų. Kaniulės diametras priklauso nuo šalinamo riebalinio audinio lokalizacijos ir kiekio. Kitas kaniulės galas yra sujungtas su vaakuminiu aparatu, sudarančiu neigiamą slėgį, kurio pagalba yra išsiurbiami riebalai.

Lazerinė lipolizė: Per mikropjūvį į poodinį riebalų sluoksnį suleidžiama specialaus tirpalo su nuskausminamaisiais vaistais. Po to įvedama speciali kaniulė su lazerio šviesolaidžiu. Naudojant lazerio spindulio energiją riebalinis audinys ištirpdomas ir skystis išsiurbiamas. Esant mažesnėms sankaupoms ištirpę riebalai tiesiog pasišalina kartu su limfa.

Dėl lazerio energijos terminio poveikio per maždaug keturis mėnesius oda susitraukia  ir taip sumažinamas jos perteklius. Šiai dienai lazerinės lipolizės sritis sparčiai vystosi, naujausių technologijų ir patobulėjusių metodikų dėka lazerinės lipolizės trukmė dar labiau sutrumpėjo,  jos atlikimas tapo žymiai paprastesnis, o rezultatai dar geresni. 

- Ką svarbu žinoti apie pooperacinį periodą?

- Riebalų nusiurbimo operacija: Po operacijos operuotose srityse pasireiškia tinimas, kraujosrūvos, skausmingumas, diskomforto jausmas. Reabilitacinis pooperacinis laikotarpis gali trukti 3-6 savaites, priklausomai nuo individualių paciento organizmo savybių. Gijimo procesams pagreitinti gali būti rekomenduojamos fizioterapinės procedūros. Galutinis pooperacinis rezultatas matomas po 1,5-2 mėnesių.

Lazerinė lipolizė: Lyginant su klasikiniu riebalų nusiurbimu, šios procedūros pooperacinis laikotarpis yra žymiai trumpesnis ir lengvesnis: reikia mažiau analgetikų, greičiau ir gražiau gyjama, mažesnės mėlynės. Greičiau grįžtama prie įprastinės veiklos.

- Ar tose vietose, kur buvo pašalinti riebalai, jie gali ataugti?

- Tiek klasikinio riebalų siurbimo metu, tiek lazerinės lipolizės metu yra pašalinamos riebalinės ląstelės. Jeigu paciento svoris nekinta, koreguotos zonos nesikeičia, tačiau jeigu suvartojamas per didelis kalorijų kiekis, organizmas jį visada vers į riebalus, todėl net ir koreguotos zonos gali vėl pradėti didėti, tačiau žymiai mažiau.

- Kokiems pacientams minėtos operacijos nėra rekomenduojamos?

- Procedūros neatliekamos pacientams kurie serga cukriniu diabetu, serga autoimuninėmis, inkstų, kraujo ligomis, nėščioms moterims. Pacientai sergantys lėtinėmis širdies ir plaučių ligomis prieš lazerinės lipolizės operaciją turi išsamiai konsultuotis su gydytojais. Kiekvienas atvejis individualus, todėl visais atvejais labai svarbu apie savo sveikatos būklę papasakoti operuojančiam gydytojui.

- Kokie žmonės minėtas operacijas renkasi dažniausiai?

- Užsienyje šiuo metu labai populiarūs „grožio savaitgaliai“ ir „grožio dienos“, kurių metu draugų kompanijos, poros arba pavieniai asmenys ryte atlieka lazerinę lipolizę bei kitas grožio procedūras, po pietų važiuoja namo ir sekančią dieną ar pirmadienį grįžta į darbą. Tai labai patogu užimtiems žmonėms, negalintiems skirti daug laiko varginančiai pooperacinei reabilitacijai ar daug laiko užimantiems liekninančių procedūrų kursams, kurių rezultatai galimai išryškėja tik po tam tikro laiko. Tai jau yra įprasta mūsų klinikoje, kur yra taikomos naujausi lazerinės lipolizės pasiekimai ir metodikos.

Dėl klasikinio riebalų nusiurbimo į mus pacientai kreipiasi vis rečiau.