Matuoja kraujo prisotinimo deguonimi lygį

Pulsoksimetras – kompaktiškas prietaisas, telpantis į delną ar net mini rankinę, šiuo pandemijos laikotarpiu gali praversti kiekvienai šeimai.

Pulsoksimetrai tapo itin reikalingi ir naudingi, nes padeda diagnozuoti, kada sergančiam koronavirusu reikalinga hospitalizacija. Pulsoksimetrai matuoja širdies ritmą bei kraujo prisotinimo deguonimi (SpO2) lygį. Nukritus deguonies lygiui mažiau nei 93%, žmogui reikalinga gydytojo pagalba.

Pulsoksimetras taip pat padeda stebėti sveikatą žmonėms, kurie turi širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemų ligų. Jis praverčia ir sportininkams, fiziškai aktyviems žmonėms, teisingai organizuoti savo treniruotes, nes matuoja ne tik kraujo prisotinimo deguonimi lygį, bet ir pulsą.

Nereikia mediko pagalbos: matuoja neinvaziniu būdu

Pulsoksimetro privalumas – visiškai paprastu, neinvaziniu būdu matuoja kraujo prisotinimo deguonimi lygį (SpO2) bei stebi širdies pulsą. Tai galima atlikti tiesiog namuose, be medicinos personalo pagalbos.

Pulsoksimetro veikimas pagrįstas kraujo kūnelių dviejų skirtingų ilgio (raudonųjų ir infraraudonųjų) bangų absorbcijos matavimu. Matavimų pagrindu apskaičiuojamas hemoglobino prisotinimo deguonimi laipsnis (SpO2). Skaičiavimo algoritmas nepriklauso nuo paciento audinių storio ir kitų individualių veiksnių (tokių kaip nagų lakas, randai ar panašiai).

„Rekomenduojame rinktis tokį ant piršto dedamą pulsoksimetrą, kurio ekrane lengva įžiūrėti ir suprasti skaičius bei apie mažą deguonies prisotinimo lygį praneša garsiniu signalu. Labai svarbu atkreipti dėmesį į matavimų tikslumą. Patariama rinktis pulksosimetrą, kuris kraujo prisotinimo deguonimi lygį matuoja 2% tikslumu, o širdies pulsą – 2 dūžių per minutę tikslumu“, – patarimais atsiųstame pranešime spaudai dalinasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ produktų vadybininkė Ina Gadeikienė.

Nors šiandien vis daugiau išmaniųjų laikrodžių gamintojų aprūpina pulsoksimetro funkcijomis savo įrenginius, jie dar neprilygsta medicininiams įrenginiams ir skirti labiau savistabai. Populiariausi ir tiksliausi pulsoksimetrai sveikatos stebėjimui namuose yra būtent ant piršto dedami pulsoksimetrai. Tokie pulsoksimetrai turi angą-spaustuką, kur dedamas pirštas.

Kada jau būtina kreiptis į medicinos įstaigą?

Pulsoksimetras veikia nepaprastai greitai ir įdėjus į šį įrenginį pirštą rezultatus galima pamatyti vos po kelių sekundžių. Prieš matavimą vertėtų šiek tiek pasiruošti, tai yra, sušilti, nes šaltos rankos gali turėti įtakos netiksliems rezultatams, mat kraujas teka lėčiau.

Vertėtų paminėti, kad kraujo prisotinimo deguonimi matavimo rezultatai pateikiami procentais, o normalus SpO2 lygis yra 96–99 %. Tiesa, įvairūs šaltiniai pateikia 1-2% procentais skirtingas šias normas, t.y. dažnai galima pamatyti ir 95-98%. Reikėtų turėti omenyje tai, kad vyresnio amžiaus žmonių normalus kraujo prisotinimo deguonimi lygis gali būti mažesnis ir tilpti 94% – 98% diapazone. Šiek tiek mažesnį lygį gali turėti ir rūkantys asmenys. Tačiau visais atvejais SpO2 lygiui nukritus iki 91– 90%, būtinas papildomas deguonis.

„Užsikrėtus koronavirusu, rekomenduojama namuose pulsoksimetru naudotis bent 3 kartus per dieną ir taip stebėti savo ar artimųjų būklę. Pastebėjus rodiklių mažėjimo tendenciją, matuoti reikėtų dar dažniau ir rodikliams negerėjant kreiptis į gydytojus“, – įspėja I. Gadeikienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)