Psichologinis nėštumas – kas tai?

Dažniausiai moteriai kūdikio laukimas suteikia ne tik viltį, bet ir palaimą bei džiaugsmą. Tačiau ne kiekvienas nėštumas baigiasi laimingai – gimdymu ir laukto vaikelio priglaudimu prie krūtinės. Labai retai, tačiau pasitaiko atvejų, kai dailiosios lyties atstovė mano esanti nėščia, bet po apsilankymo pas ginekologą sužino, kad nesilaukia. Pasirodo, netikro nėštumo požymius sukėlė visiškai kiti veiksniai.

Taigi psichologinis nėštumas yra žmogaus būsena, kai iš tiesų nesilaukiama (gimdoje nėra vaisiaus), tačiau pasireiškia daugelis nėštumui būdingų simptomų. Iš 22 000 nėštumų 1–6 būna psichologiniai. Anot JAV specialistų, ši būsena būdinga gražiosios lyties atstovėms, kurių amžiaus vidurkis – 33 metai. Tačiau psichologinis nėštumas gali pasireikšti ir vaikams bei garbaus amžiaus moterims.

Priežastys ir nėštumo požymiai

Apgauna smegenis. Neseniai medikai pradėjo suprasti šio tariamo nėštumo priežastis. Kai moteris dėl negalėjimo pastoti, persileidimų ar artėjančios menopauzės labai trokšta susilaukti kūdikio, organizmas siunčia klaidingą informaciją į smegenis ir suaktyvina hormonų – estrogeno bei prolaktino – gamybą. Šią būseną gali sukelti netgi mylimojo mirtis arba depresija.

Auga svoris. Esant tariamam nėštumui keičiasi ir kūno linijos: padidėja krūtys ir pilvas, gimda, sustorėja poodinis audinys, kartais suminkštėja gimdos kaklelis. Įrodyta, kad 60–90 % moterų, patyrusių psichologinį nėštumą, padidėjo pilvas. Anot ginekologo Normanʼo Duerbeckʼo, kartais pasireiškia ir preeklampsija, o štai išsipūsti pilvas gali ir dėl dujų kaupimosi žarnyne.

Sutrinka menstruacijų ciklas. Nereguliarios menstruacijos vargina 50–90 % tariamai nėščių dailiosios lyties atstovių. Neretai pasireiškia silpnumas, kai kurių produktų norėjimas, nuotaikų kaita.
Jaučiami vaisiaus judesiai. Per psichologinį nėštumą 50–75 % moterų jaučia vaisiaus judesius, kai kurioms išsiskiria priešpienis.

Psichologiniai simptomai siunčia klaidingą informaciją į smegenis, todėl suaktyvėja estrogeno arba prolaktino gamyba. Kartais per tariamą nėštumą jaučiami ir gimdymo sąrėmiai.

Patirtos traumos ir skurdas. Anot kai kurių mokslininkų, psichologinio nėštumo priežastys gali būti skurdas, išsilavinimo stoka, vaikystėje patirtas seksualinis išnaudojimas arba tarpusavio santykių problemos. Specialistų teigimu, psichologinio nėštumo negalima prilyginti nėštumui siekiant naudos, pavyzdžiui, finansinės paramos, arba haliucinacijoms, kurios pasireiškia sergant tokiomis psichikos ligomis kaip šizofrenija.

Gali trukti net porą metų?

Šio nėštumo požymiai gali varginti kelias savaites, kartais ir ilgiau. Sąmoningos moterys susitaiko su mintimi, kad nesilaukia, vos tik apsilankiusios pas ginekologą. Tačiau pasitaiko atvejų, kai tariamo nėštumo požymiai trunka visus 9 mėnesius ar net porą metų. Anksčiau itin nedaug žmonių, kuriuos vargino šis sutrikimas, kreipėsi į medikus.

Padėti suprasti, ar iš tiesų moteris laukiasi, gali tik gydytojai arba nėštumo testai. Profesionalai ne tik įvertina dailiosios lyties atstovės jaučiamus simptomus, bet apžiūri dubens būklę ir skiria tyrimą ultragarsu. Per jį esant netikram nėštumui medikai nematys vaisiaus ir negirdės jo širdelės plakimo.

Šlapimo tyrimas arba nėštumo testas taip pat nerodo nėštumo, nebent moteris serga kiaušidžių ar smegenų vėžiu, kai organizme padidėja hormonų, kurių gausa būdinga normaliam nėštumui. Hormonų gali padidėti ir esant negimdiniam nėštumui arba liguistam nutukimui.

Kai moteris per 2 mėnesius susitaiko su mintimi, kad augins kūdikį, tai neigiamas mediko atsakymas gali ją labai nuliūdinti. Tad gydytojai turėtų šią žinią pranešti kuo švelniau, kartais skirti terapiją, kad gražiosios lyties atstovė susitaikytų su tariamu nėštumu.

Tai būdinga ir vyrams

Retkarčiais ir stipriosios lyties atstovai gali justi nėštumą. Tai – kuvados fenomenas, dar vadinamas užjaučiančiu nėštumu. Jis kelia įvairių ginčų, mat nėra aišku, ar jį galima vadinti medicininiu sutrikimu. Vieni specialistai teigia, kad jį sukelia psichologinės priežastys, kiti – jog hormonų pokyčiai. Šiuo atveju vyrų organizme padaugėja estrogeno, prolaktino ir kortizolio.

Per psichologinį nėštumą stipriosios lyties atstovai dažniausiai jaučia panašius požymius (svorio augimą, pykinimą, nugaros skausmą, nemigą ir pan.) kaip ir jų nėščios mylimosios. Įrodyta, kad vyrams gali pasireikšti ne tik virškinimo trakto, bet ir šlapimo, genitalijų, kvėpavimo takų, burnos bei dantų problemų. Kartais pasireiškia ir priešlaikinė ejakuliacija.

Šį nėštumą patiria itin jautrūs ir stiprų ryšį su mylimosiomis užmezgę vyrai. Jis gali tęstis iki tol, kol moteris pagimdys. Ypač tai būdinga laukiantis pirmojo kūdikio. Anot specialistų, šiems vyrams geriau nedalyvauti gimdyme, mat jiems gali prireikti daugiau pagalbos ir dėmesio nei gimdyvėms.

Įdomu

Apie netikrą nėštumą jau žinoma nuo antikos laikų. Štai Hipokratas šią būklę aprašė 300 m. pr. Kr. Tuomet medikų tėvas pastebėjo 12 tokių atvejų.

1923-iaisiais terminą pseudocyesis (graikiškai pseudes – melas, kyesis – nėštumas) sugalvojo anglų medicininių, religinių veikalų autorius Johnʼas Masonʼas Goodʼas

Istoriniuose šaltiniuose minima, kad Anglijos ir Airijos karalienė Marija Tiudor („Kruvinoji Meri“) du kartus buvo nėščia, tačiau kūdikis taip ir negimė. Nėra duomenų, kad žinoma moteris patyrė persileidimus. Karalienės pilvas nuolatos buvo padidėjęs, ją dažnai pykindavo. Pasak istorikų, medikai nesugebėjo rasti kiaušidžių ar gimdos vėžio, kuris ir lėmė tokius karalienės pojūčius.

Pastebėta, kad gyvūnai, ypač pelės ir šunys, šią būseną jaučia kur kas dažniau nei moterys. Pastarosios tariamą nėštumą gali pajusti vieną kartą gyvenime.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Savaitraštis „Prie kavos“