Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sporto institutas suorganizavo išskirtinę tarptautinę konferenciją visiems ortopedijos, traumotologijos ir kineziterapijos specialistams, kuriame žodį tarė ir W. Schoellhornas.

Rytų medicina – pigesnė

W. Schoellhornas pirmiausia sako, kad svarbiausia yra gerai pažinti savo kūną.

„Visa esmė yra suprasti, kaip jūsų kūnas veikia. Tada jūs galite pasirinkti sau naudingiausius sprendimus. Tai yra kur kas pigiau. Štai kodėl Vakarų medicina su tuo kovoja. Kai į žaidimą metami dideli pinigai – tai gali būti pavojinga“, - neslepia profesorius iš Vokietijos.

Kai dauguma Vakarų specialistų siūlo aktyvų sportą – bėgimą, dviračius, plaukimą ir panašiai – W. Schoellhornas ragina atsigręžti į gamtą.

„Rytų medicina rekomenduoja kiek kitokius dalykus. Rytų medicina ragina žiūrėti į gamtą, gyvūnus. Šis metodas paremtas labai lėtais judesiais ir labai giliu kvėpavimu“, - sako W. Schoellhornas.

Svarbiausia – ištakos

Išgerkite tabletę ir galvos skausmas praeis – sako mums reklama iš TV ekrano. Tačiau tai nesprendžia problemos iš esmės, įsitikinęs profesorius. W. Schoellhornas siūlo nagrinėti ne patį skausmo faktą, o tai, kas tą skausmą sukelia.

„Skausmo vieta yra galutinis taškas – tai upės pabaiga. Žiūrėkite į mediciną, kaip į upę. Vakarų mediciną visą gydymą koncentruoja į upės žiotis. Tuo tarpu Rytų medicina didžiausią dėmesį kreipia į upės ištakas. Jūs galite rinktis, kas naudingiau vertinant ilgą laiko tarpą“, - sako W. Schoellhornas.

Lietuvių nenuvertina

Vokietis sako, kad situacija dėl žmonių fizinio aktyvumo nėra tokia bloga, kaip ji piešiama.

„Vokietijoje situacija tikrai blogesnė, nei Lietuvoje. Manau, kad mūsų karta su tuo susidūrė iš arti, nes taip auginome ir auginame savo vaikus. Aplink matome nuolatos prie monitorių palinkusius žmones, kurie net vykdami į netoliese esančią parduotuvę sėda į automobilį. Tačiau tai ne kartos, o mus supančių produktų ir pasiūlos problema. Pakitusi mityba padarė didelę žalą. Kai kurie žmonės psichologinę įtampą ir greitą gyvenimo tempą bando įveikti valgydami. Tai problema, kurią, tikiu, artimiausiu laiku tikrai išspręsime, tačiau veiksmų turime imtis jau dabar. Skundai ir pasyvumas dar nieko neišsprendė“, - sako W. Schoellhornas.

Nors vokietis pirmenybę teikia Rytų medicinai, savo nuomonės primygtinai neperša.

„Pastaruoju metu itin išpopuliarėjo joga. Ja užsiimti gali kiekvienas. Tačiau tai tik vienas iš Rytų kultūros judėjimų. Norint rasti tinkamiausią, reikia išbandyti ne vieną sporto šaką. Kai tik rasite patinkantį užsiėmimą ir grupę, neužsibūkite ir išbandykite dar ką nors naujo. Aš pats užsiimu ne viena sporto šaka. Praeityje sportavau rimtai. Vėliau teko mesti, nes paauglystėje labai ištįsau. Sportuotadamas susižalojau kelius, tačiau sporto neatsisakiau. Reabilitacija ir nuolatinis fizinės formos palaikymas man tikrai padėjo. Dabar kiekvieną rytą bent valandą skiriu kvėpavimo ir fiziniams pratimams. Kartais bėgioju ar plaukioju“, - sako W. Schoellhornas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)