Taigi, ateikite savo kūnui į pagalbą – vadovaukitės toliau pateiktais patarimais iš žurnalo „Shape“ internetinės svetainės ir ilgainiui pastebėsite, kad turite viena problema mažiau.

Užkurkite procesą vartodami baltymų

Kadangi baltymai pasižymi aukštu terminiu poveikiu, juos virškindamas organizmas sudegina gana daug kalorijų. Viena iš sveikatingumo programos „Core Performance“ sudarytojų Amanda Carlson-Phillips, kalbėdama apie baltymus, primygtinai pataria pasirūpinti, kad į kiekvieną dienos valgymą būtų įtraukta liesųjų baltymų turinčių produktų.

„Maitintis po nedaug, penkis arba šešis kartus per dieną, ir su kiekvienu valgiu pavartoti liesųjų baltymų, pvz., neriebaus sūrio, pupelių, vištienos arba žemės riešutų sviesto, yra puikus sprendimas siekiant paspartinti medžiagų apykaitą ir ištisą dieną nestokoti energijos“, – sako mitybos specialistė.

Jei dar nepamėgote žaliosios arbatos, pats metas tai padaryti

Tiesiog privalote susilaikyti nuo gazuotų vaisvandenių, alkoholio ir kaloringų gėrimų. Nuo jų pasijusite apsunkę ir vangūs, o medžiagų apykaita tik sulėtės.

„Gerti žaliąją arbatą – puikus būdas gauti epigalokatechino galato (EGCG) – medžiagos, vertinamos dėl medžiagų apykaitą greitinančių savybių, – sako A. Carlson-Phillips. – Trys puodeliai žaliosios arbatos per dieną gali net 10 proc. pagreitinti medžiagų apykaitą.“

Nepamirškite, kad EGCG galite gauti ir kitaip

Jei nuoširdžiai stengėtės įsitraukti į žaliosios arbatos mėgėjų gretas, bet to padaryti nepasisekė, nusiminti tikrai neverta. Odontologas ir alternatyviosios medicinos specialistas Greggas Schneideris tikina, kad siekiant akivaizdžių rezultatų per dieną reikia išgerti net 6–10 puodelių žaliosios arbatos. Bet tai jau iš tiesų nemažai!

„Daug prasmingiau kas dieną pavartoti po dvi žaliosios arbatos ekstrakto kapsules, – pataria jis. – Ieškokite papildų, kuriuose būtų ne mažiau kaip 70 proc. EGCG.“

Nepraeikite pro treniruoklių salę

„Cybex“ tyrimo instituto mokymų padaliniui vadovaujanti Angela Corcoran pataria užsirašyti į sporto klubą ir būtinai lankytis treniruoklių salėje. Taip ne tik padidinsite liesųjų raumenų apimtis, bet ir paspartinsite medžiagų apykaitos ciklą.

„Sportuojant pagal atitinkamas programas ilgainiui susiformuos sveikas įprotis mankštintis, – primena A. Corcoran. – Paprašykite sporto klube dirbančio trenerio, kad pamokytų naudotis įrenginių programomis ir patartų, kokie pratimai duos daugiausia naudos.“

Mėgaukitės lašiša

Lašiša, kaip žinia, – vienas gausiausių omega 3 riebalų šaltinių. Kad šioje žuvyje daug baltymų ir sveikųjų riebalų, primena ir dietologė bei mitybos specialistė Ilyse Schapiro. Vartojant lašišą greičiau deginami riebalai, o joje esančios omega 3 riebalų rūgštys veiksmingai spartina medžiagų apykaitą, lėtina virškinimą, todėl mažina norą užkandžiauti.

Vartokite alyvuogių aliejų

Norite tikėkite, norite – ne, tačiau tam tikrų rūšių aliejus išties padeda mesti svorį. Kaip tvirtina kultūristas profesionalas Ericas Broseris, alyvuogių aliejų tikrai turėtumėte laikyti sveikaisiais riebalais, padedančiai užkurti medžiagų apykaitos procesus.

Iki minimumo sumažinkite angliavandenių vartojimą

„Atsisakykite perdirbto, daug cukraus turinčio ir greitojo maisto. Net vaisių sulčių turėtumėte vengti“, – sako knygos „Ultimate Fat Loss Solution“ autorius Michaelas Mountainas.

Pirmenybę patariama teikti baltymams, net 12-ai valandų užtikrinantiems 30 proc. spartesnę medžiagų apykaitą. Verta užsiminti, kad angliavandeniai ir riebalai šį procesą paspartina tik 4 proc., be to, net mažiau nei valandai. Žinoma, nepamirškite skaidulų, nes jos prisiriša prie asimiliuotų riebalų ir pašalina juos iš organizmo.

Atsikratykite žalingų toksinų

„Sezoninė detoksikacija – puiki priemonė, ne tik leidžianti pašalinti toksinus iš organizmo sistemų, bet ir spartinanti medžiagų apykaitą, taip pat gerinanti bendrą sveikatos būklę“, – sako Matt Dower, sveikatingumo centro „Mirbeau Inn & Spa“ direktorius.

Drastiškų detoksikuojančių dietų laikytis tikrai nereikia, nes kartais jos labiau pakenkia nei padeda. Rinkitės tik sveikus būdus atsikratyti toksinų.

Kuo daugiau gerkite

Vanduo, kaip ir kiti sveiki gėrimai, tik į naudą mūsų organizmui.

„Gerkite daug skysčių, – pataria Niujorke dirbanti trenerė ir mitybos specialistė Ariane Hundt. – Dehidratacija lėtina medžiagų apykaitą, didina alkio jausmą ir vangumą.“

A. Hundt pataria gerti ne tik vandenį, bet ir detoksikuojančią arbatą. Cukrumi saldinus gėrimus tikrai turėtumėte pakeisti jokio skonio neturinčiu gazuotu vandeniu.

Vandenį paskaninkite citrina

Holivude kaskadininke dirbanti Cheryl Wheeler Duncan, turinti dietologės sertifikatą, rekomenduoja kasdien išgerti didelę stiklinę drungno vandens, įsispaudus į jį pusę arba visą citriną. Labai gerai, jei į gėrimą pateks ir ląstelienos. Ji ir pati taip daro kiekvieną rytą.

„Citrinoje esantys virškinimo fermentai ir ląsteliena išjudins medžiagų apykaitą, todėl visas vėliau tą dieną pavartotas maistas bus virškinamas daug lengviau“, – sako ji.

Pasistenkite valgyti dažniau, bet po mažiau

Nors šią taisyklę jau tikrai girdėjote, neprošal ją vėl pakartoti. Valgant dažnai, bet mažomis porcijomis efektyviau deginami riebalai. Gastroenterologė ir mitybos specialistė Susie Akers rekomenduoja valgyti ne mažiau kaip tris kartus per dieną, bet tik jokiu būdu ne vieną. Ji taip pat primena, kaip svarbu sumažinti maisto porcijas. Tik tada, anot jos, pavyks išvengti sulėtėjusios medžiagų apykaitos keliamų problemų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)