Augant susidomėjimui pilatesu ir norinčiųjų sportuoti skaičiui, didėja ir pilateso trenerių poreikis. Deja, daugelis jų neturėjo galimybės mokytis iš metodo pradininko J. Pilateso mokinių, tad jų vedami užsiėmimai neretai gerokai nutolę nuo pirminės idėjos – mokyti(s) ne pratimų, o judesių. Daugeliui šalių būdinga palengvintos, komercializuotos pilateso versijos tendencija neaplenkia ir Lietuvos.

Norint gerai jaustis, pasiekti rezultatų ir iš užsiėmimų gauti kuo daugiau naudos, kaip ir sportuojant kitose treniruotėse, svarbu atidžiai, atsakingai pasirinkti mokytoją, kuriuo seksite. Pilateso meistras Maximilian Stohr iš Italijos, Fitneso mokymo centro „Aeromix“ dėstytojas ekspertas, mokęsis iš paties metodo autoriaus J. Pilateso mokinio Rono Fletcherio, neslepia, kad klientams įvertinti, ar mokytojas yra geras šios srities specialistas, ar tik komercinis instruktorius iš pradžių išties labai sudėtinga, beveik neįmanoma. Tačiau profesionalas pasidalina savo įžvalgomis, į ką atkreipti dėmesį, kad pasirinktas treneris atneštų daugiau naudos, o ne žalos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

1. Pasidomėkite, kur treneris mokėsi – ar turi licenciją, ar tobulino kvalifikaciją užsienyje, dalyvauja tarptautiniuose renginiuose, ar pats palankęs treniruotes ir pažiūrėjęs filmuotos medžiagos internete nutarė, kad jau turi pakankamai žinių ir gali mokyti kitus.

2. Atkreipkite dėmesį, ar mokytojo veiklą atspindi ir gyvenimo būdas – ar jis/ji noriai pasakoja savo istoriją, kodėl susidomėjo pilatesu (gal pats pagerino sveikatą, atsikratė skausmų, atsistatė po traumos ar pan.), ar gilina savo žinias, atnaujina užsiėmimus, ar nebijo prisipažinti, kai ko nors nežino. Nuoširdumas – labai svarbus norint užmegzti ryšį su klientais ir augti kartu.

3. Įvertinkite pilateso salės ar studijos aplinką. Tikrojo pilateso turėtų būti mokoma specializuotose studijose, naudojant ne tik kilimėlius, bet ir specialų inventorių: „Reformer“ treniruoklį, „Wunda“ kėdę, „Cadillac“, „Ladder Barrel“, „Reformer“, „Ped-o-Pull“ ir „Spine Corrector“ įrenginius.

4. Stebėkite, kaip treneris/ė atlieka pratimus. Ar viską daro „pilna koja“, rodo judesius, ar tik žodžiu aiškina, kaip juos daryti. M. Stohr atskleidžia, kad dauguma jo pažįstamų mokytojų nesitreniruoja patys ir negeba atlikti pratimų jų nepasilengvindami, neapsimetinėdami. Taip neteisinga! Tingūs žmonės turėtų mokyti kitų dalykų.
Maximilian Stohr

5. Pasiteiraukite, kiek laiko treneris pats treniruojasi. Norint pažinti ir pajusti savo kūną, pasiekti aukštesnį lygį pilatese, tapti ekspertu ir padėti tai padaryti kitiems – būtinas ypatingas kūno sąmoningumas ir nuolatinė praktika: treniruotės kiekvieną mielą dieną ilgus metus iki gilios senatvės. Nejudant pačiam, neįmanoma išmokyti jausmų ir pojūčių.

6. Patikrinkite anatomijos žinias. Pilateso mokytojas turėtų būti pavyzdys savo klientams ir viską iki smulkmenų žinoti apie kiekvieną žmogaus kūno dalelytę. Tikrasis pilatesas yra sudėtingas ir sunkus, reikalaujantis nuolatinių treniruočių ir pagrindinių principų perpratimo tiek protu, tiek kūnu. Pagrindinė klaida – nekontroliuojamas judėjimas – be sutelkto dėmesio, sąmoningumo, be stuburo tempimo – visa tai gali sukelti traumas ar kitas fizines problemas. Jei pilateso metodika pritaikyta sėkmingai, klientas turi gebėti pilateso principus pritaikyti ne tik pamokose, bet ir gyvenime

7. Ieškokite klientų atsiliepimų rekomendacijų, pasidomėkite trenerio užimtumu. Vienintelis būdas mokytojui pasiekti sėkmę – daug mokytis ir treniruotis pačiam. Jei jis gerai dirbs, klientai apie tai kalbės, kalbos pasklis iš lūpų į lūpas ir norinčių pas jį sportuoti tik daugės. Gerų, tikrų pilateso mokytojų dienotvarkė visad pilna.

M. Stohr pastebi, kad pasaulyje vis dažniau pilatesas krypsta link fizioterapijos: „Tai ir gerai, ir blogai. Jei klientai turi didelių problemų, toks taikymas tikslingas, tačiau nederėtų tų pačių metodų taikyti treniruojant sveikus žmones, kurie nori sunkiai praktikuotis ir išsaugoti sveikatą“. Taip pat krypstama į laikysenos lavinimą, posturalinius užsiėmimus, nors tikroji Kontrologija (taip pilateso sistemą pavadino pats jos autorius) artimesnė funkcinėms treniruotėms.

Susipažinti su tikraisiais, originaliais pilateso metodo principais Lietuvos treneriai turės artėjantį rudenį. M. Stohr su partnere Cinzia Galletto fitneso mokymo centro „Aeromix“ kvietimu ves trijų dalių pilateso pagrindų kursus Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją