Maistas ir odos sveikata

Odos skaistumą lemia labai įvairios medžiagos, todėl sunku išskirti kurią nors vieną jų grupę.

Vanduo – esminė valgiaraščio dalis. Jis maitina odą, drėkina ją iš vidaus, pašalina ląstelių veiklos produktus. Rekomenduojama kiekvieną dieną išgerti 6–8 stiklines vandens. Mankštinantis, vartojant daug kavos ar alkoholio, vandens būtina gerti dar daugiau;

Antioksidantai – vitaminai A, C ir E – itin reikšmingi odos sveikatai. Jie stabdo natūralų ir pirmalaikį odos senėjimą, apsaugo odą nuo kenksmingo aplinkos poveikio, ultravioletinių saulės spindulių. Vitamino A gausu kepenyse, pupelėse, kiaušinių tryniuose, morkose, abrikosuose, persikuose, vitamino C – citrusiniuose vaisiuose bei pomidoruose, vitamino E – riešutuose bei kituose aliejinguose produktuose;

Cinkas padeda normaliai funkcionuoti riebalų liaukoms, kartu su vitaminu A skatina kolageno ir elastino gamybą. Cinko gauname valgydami kalakutieną, kiaulieną, jogurtą.

Paburkę paakiai nepuošia!

Pasitaiko žmonių, kuriems patamsėję ir paburkę paakiai – kasdienybė, tačiau daugeliui tai – ligos, alergijos, nepakankamo poilsio, paprastai netinkamos mitybos pasekmė.

Sumažinti ar net pašalinti tamsius ratilus ir paburkimą aplink akis pavyksta valgant sveiką, subalansuotą maistą ir geriant daug vandens. Tamsių ar patinusių paakių priežastis gali būti trūkumas vitamino K (gausu špinatuose, pomidoruose, žaliuose žirneliuose, morkose) arba antioksidantų (šaltinis – džiovintos slyvos, mėlynės, razinos), vitamino B12 (aptinkamas žuvyje, piene, kiaušiniuose, kepenyse). Visų šių vitaminų geriausia ieškoti kasdieniame maiste, o ne sintetiniuose vitaminuose.

Norint išvengti tamsių ratilų, paburkusių paakių, patartina:

valgyti daug vaisių ir daržovių, ypač kopūstų, špinatų ir kitų žalių lapinių daržovių;

gerti daug skysčių – jie pagerina kraujotaką (tik patartina skysčių nevartoti prieš pat miegą, nes ryte rizikuojama atsikelti patinus);

sumažinti druskos vartojimą. Druskos perteklius organizme sulaiko vandenį, todėl druskos mėgėjai dažnai „pasipuošia“ patinusiais paakiais.

Natūrali pagalba patinusiams paakiams

Agurko griežinėliai. Ploni agurko griežinėliai ant užmerktų akių laikomi 10–15 min. Tai seniai žinoma priemonė, padedanti atgaivinti tiek patamsėjusią, tiek paburkusią paakių odą. Efektas ryškesnis, kai procedūra kartojama kasdien.

Šalti arbatos maišeliai. Arbatos maišeliuose esantis taninas mažina paburkimą ir paakių patamsėjimą. Patartina procedūrą kartoti kasdien, ant užmerktų akių laikyti 10–15 min., geriausia – iš ryto. Patarimas: arbatos maišelius per naktį laikyti šaltai, geriausia tarp ledo gabalėlių.

Bulvė. Sutarkuokite nevirtą bulvę, gautą tyrę šiek tiek nuspauskite. Ją galima iškart dėti ant užmerktų akių arba įvyniotą į servetėlę. Po 10–15 min. nuplauti drungnu vandeniu. Šią procedūrą taip pat galima atlikti kasdien.

Atšaldytas šaukštas. Patarimas „ekstra“ atvejui, kai paakių oda patinusi, o jums reikia skubėti į susitikimą ar vakarėlį. Metalinį šaukštą 10 min. palaikykite šaldiklyje, tada dėkite prie paakių, tik ne per ilgai, kad nebūtų pakenkta odai (paakių oda yra pati ploniausia ir sausiausia, todėl itin pažeidžiama, ji tik 0,1–0,5 mm storio).

Valgymas – vienas iš gyvenimo malonumų. Tačiau kaip ir visi malonumai, jis gali tapti rizikingas sveikatai. Kad mityba atitiktų organizmo fiziologinius poreikius, turi būti pagrįsta pagrindinėmis sveikos gyvensenos taisyklėmis, sveikos mitybos rekomendacijomis bei mitybos planu. Sveika mityba padeda ne tik išsaugoti, bet ir sustiprinti sveikatą.