Granatai

Granatuose gausu kraujodarai būtinos geležies. Šiuose vaisiuose taip pat nemažai kalcio, magnio, kalio, mangano, natrio. Granatai gerina apetitą bei normalizuoja skrandžio ir žarnyno traktą.

Ką pagaminti? Granatų sėklomis galima pagardinti salotas, ledus arba iš jų išspausti šviežias sultis. Granatų sultys puikiai malšina troškulį karščiuojant ir turi temperatūrą mažinančių savybių.

Morkos

Morkose labai daug betakatoritino, stimuliuojančio imuninę sistemą, plaučių veiklą ir akių tinklainę. Be to, šiose daržovėse yra falkarinolio – tai ypatinga medžiaga, į kurią dedamos didelės viltys vėžio gydymo srityje. Morkų sudėtyje taip pat daugybė vitaminų: PP, C, E, K ir B grupės. Gausu ir baltymų, angliavandenių bei mineralinių medžiagų.

Ką gaminti? Morkų, česnako ir grietinės mišrainė – ne tik skanu, bet ir sveika. Taip pat galima išspausti morkų sultis ir į jas šliukštelėti grietinėles arba tos pačios grietinės.

Apelsinai

Apelsinuose daug vitamino C ir folio rūgšties. Folio rūgštis ypač svarbi pastoti planuojančioms moterims. Folio rūgštis taipogi apsaugo nuo vėžinių susirgimų ir padeda išsaugoti jaunystę.

Ką gaminti? Pasigaminkite pusryčiams salotas iš apelsinų, morkų ir saulėgrąžų sėklų. Pagardinkite jas saulėgrąžų aliejumi.

Raudonieji ikrai

Raudonuosiuose ikruose gausu baltymų, kuriuos organizmas labai lengvai įsisavina. Taip pat nemažai polinesočiųjų riebalų rūgščių. Įrodyta, kad būtent šios rūgštys gerina smegenų veiklą ir mažina cholesterino kiekį. Dar stiprina imunitetą ir apsaugo širdies bei kraujagyslių sistemą.

Ką gaminti? Raudonieji ikrai gali būti prabangių sumuštinių ingredientas. Taip pat galima pasimėgauti blyneliais su ikrais.

Kalmarai

Šiuose jūrų plėšrūnuose gausu baltymų, mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, mikroelementų ir vitamino C. Kalmarų mėsa vadinama balzamu širdžiai, nes šiame jūros produkte yra labai daug kalio.

Ką gaminti? Galite pasigaminti salotas iš virtų kalmarų, šviežių kopūstų, morkų ir virtų kiaušinių.

Obuoliai

Didelis obuoliuose esančių pektinų ir ląstelienos kiekis padeda iš organizmo pašalinti cholesterino perteklių bei sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Suvalgydami vos vieną obuolį per dieną, sumažinate širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto riziką.

Ką gaminti? Su cinamonu ir varške orkaitėje kepti obuoliai – labai skanus ir sotus desertas.

Kiaušiniai

Kiaušiniuose yra labai vertingų medžiagų – lecitino ir vitamino B12, skatinančių riebalų apykaitą. O štai kiaušinių baltymai yra kur kas veiksmingesnė statybinė medžiaga raumenims, nei pieno ar mėsos baltymai.

Ką gaminti? Jeigu norite skanių ir maistingų pusryčių, išsikepkite kiaušinienę su daržovėmis ar grybais. Puikiai tinka ir tradiciniai virti kiaušiniai.

Kefyras

Kefyre esančios rūgštaus pieno bakterijos teigiamai veikia žarnyno florą – stabdo joje rūgimo ir puvimo procesus. Be to, šis gėrimas pasižymi tonizuojančiomis savybėmis, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemas.

Ką gaminti? Išgerkite prieš miegą stiklinę šio gaivinančio gėrimo. Kefyras – vienas iš nedaugelio prieš miegą rekomenduojamų išgerti gėrimų.

Avokadai

Šiame į kriaušę panašiame vaisiuje slypi daugybė naudingų medžiagų: vitaminai C, E, B6, F, magnio, kalio, fosforo, geležies. Įtraukdami avokadą į savo racioną, organizmą papildysite būtinais naudingais mineralais ir mikroelementais, taip pat pagerinsite odos ir plaukų būklę.

Ką gaminti? Perpjaukite avokadą pusiau ir išimkite kauliuką. Abi puseles apšlakstykite trupučiu aliejaus ir balzamiko acto bei pagardinkite prieskoniais – gausite puikų užkandį.

Ciberžolė

Ji labai naudinga sergant osteoporoze ir artritu. Šis aromatingas prieskonis turi daug kurkumino – nepakeičiamo kovotojo su reumatiniais, artritiniais ir osteoporozės susirgimais.

Ką gaminti? Gardinkite ciberžole sriubas, troškinius, ryžių garnyrą bei salotas. Taip pat galite naudoti prieš kepimą įtrindami mėsą ar žuvį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)