aA
Įpratote malšinti stresą šokoladu, sūriu ir bananais? O juk šie produktai gali sukelti isterijas ir nemigą!
Šokoladas
Šokoladas
© Corbis/Scanpix

Dėl visko kaltas tiraminas

Viskas dėl to, kad sūrio, šokolado ir bananų sudėtyje gausu tiramino – aktyvios toksinės medžiagos, kurios veikimas primena adrenaliną. Tiraminas gali išprovokuoti arterinio kraujo spaudimo ir cukraus kiekio kraujyje padidėjimą, sudirginti nervinę sistemą, tapti migrenos priežastimi. Be to, nereikėtų valgyti produktų, kuriuose yra tiramino, nakčiai – nemiga garantuota, rašo žurnalas „Zdorovje“.

Tiramino koncentracija padidėja visuose pasibaigusio galiojimo produktuose, maiste, kuris kelias dienas pragulėjo šaldytuve, pernokusiose daržovėse ir vaisiuose. Toksinų kiekio lyderiai – bananai ir avokadai. Ypač pavojingi pernokę bananai. Šiuo vaisiumi išvis nereiktų žavėtis suaugusiesiems, kenčiantiems nuo neurozių, ir hiperaktyviems, dėmesio sutelkti negalintiems vaikams.

„Mano praktikoje buvo atvejų, kai norint pagerinti dėmesio koncentraciją ir kognityvinius gebėjimus, pakako tiesiog išbraukti iš raciono bananus“, - sako medicinos mokslų daktarė Tatjana Černyševa.

Būti atsargiems reikia ir su fermentuotais sūriais – juose taip pat nemažai tiramino. Sumuštinis su sūriu – daugelio pamėgti pusryčiai arba dienos užkandis, kai normaliems pietums nelieka laiko. Tačiau jei sūrio mėgėjai kenčia nuo nuolatinio nuovargio ir problemų su miegu, verta atsisakyti mėgstamo gardumyno: visai gali būti, kad taip atsikratysite problemos.

Atsargiai: ksenobiotikai!

Bananais nereikia žavėtis dar ir dėl to, kad juose gan nemažai ksenobiotikų – svetimų organizmui cheminių medžiagų, kurios keičia žmogaus hormoninį foną. Bananai iš tropikų vežami žali, o jau atvežti apdorojami specialiomis dujomis, kad prinoktų. Moterims ši medžiaga stimuliuoja per didelį estrogenų išsiskyrimą, vyrams – androgenų.

Rimtai perdozavus pasekmės sveikatai gali būti pačios nemaloniausios: priešlaikinis lytinis vaikų subrendimas, moterų menstruacijų ciklo sutrikimai. Mažesnėmis dozėmis – nuotaikų kaita, neurozės, nemiga. Žmogus ryte atsikelia pavargęs, lyg visą naktį vagonus krovęs, o vakare vos pastovi ant kojų.

Per daug serotonino

Bijodamos sustorėti, atsisakėte pieniško šokolado, vietoje jo rinkdamosi juodąjį su 90 procentų kakavos? Pasirodo, tai ne visada protingas sprendimas.

Pirma, norint suvirškinti tokį šokoladą, reikia ištisos fermentų artilerijos. Kakava – gan sunkus maistas skrandžiui, o su pienu ji pasisavinama lengviau.

Antra, bet kokiame šokolade gausu serotonino, o juodajame su 90 procentų kakavos – ypač. Atrodytų, puiku: juk serotoninas taip pat vadinamas „laimės hormonu“, jis dovanoja mums gerą nuotaiką. Tačiau esti ir kita pusė: tai uždegimų neuromediatorius, o vartojamas didelėmis dozėmis gali sukelti problemų su skrandžiu ir žarnynu.

Kai serotonino per daug, mus nugali nerimas. Serotonino perteklius jau nesuteikia laimės pojūčio, o veikia priešingai. Šio hormono kiekio augimas kraujyje pasireiškia nerimastavimu. Be to, serotoninas atsakingas už mūsų žvalumą ištisą dieną. Jei jo suvartojote per daug, o už lango jau naktis, praktiškai neišvengsite perdėto jaudrumo ir susierzinimo.

Galiausiai, kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, bet kai kuriais atvejais šokoladas gali sukelti dar gilesnę depresiją. Esmė ta, kad prislėgta emocinė būsena ne visada liudija apie serotonino trūkumą. Vadinamoji serotonino depresija gali kilti ir perdozavus. Tokiu atveju gydytojai rekomenduoja kuriam laikui atsisakyti produktų, kuriuose gausu šios medžiagos. O tai visų pirma šokoladas, bananai, fermentiniai sūriai, riešutai, kalakutiena.

Moralas paprastas: jei jums ne šiaip pasidarė liūdna, o akivaizdūs užsitęsusios depresijos simptomai, nereikia užsiimti savigyda, užkandant liūdesį saldainiais. Būtina specialisto pagalba, kad visų pirma išsiaiškintumėte, kokia jūsų problemos priežastis.

Vartojimo instrukcija

Tai ką dabar daryti: atsisakyti bananų ir šokoladų, net jei liūdna, trečia diena nėra saulės, užsitęsė konfliktas su mylimu žmogumi, o vadovas nubraukė premiją? Laimei, ne – pakanka tik valgyti protingai ir saikingai.

Pasakyti, kokia dozė būtų nepavojinga, sudėtinga: viskas čia individualu. Vienas gali sukirsti plytelę šokolado ir tris bananus be jokių pasekmių, o kitam gabalėlis šokolado ir vaisius garantuos nemigą. Tačiau vis dėlto nusakyti teisingą šių produktų vartojimą įmanoma.

Degustuodami „pavojingosios trijulės“ produktus, įsiklausykite į save. Bendra nuostata: maistas turi suteikti jėgų ir pagerinti nuotaiką. Jei vietoje to jaučiatės prislėgti, neramūs, veikiausiai tai ne jūsų skanumynas.

Per dieną galima suvalgyti 30-50 g šokolado su normaliu kakavos kiekiu (apie 65%), jei negirdėti kasos skundų, neturite antsvorio ir nesate alergiški. Be to, geriau šokoladą valgyti pirmojoje dienos pusėje.

Be pasekmių galima suvalgyti ne daugiau kaip porą bananų per dieną. Daugiau – jau reiktų imtis atsargumo.

Jei pastebite savo reakciją į sūrį, bet neįsivaizduojate gyvenimo be šio produkto, pakeiskite jį nefermentuotomis rūšimis.

Emocionaliems žmonėms, kurie linkę į staigius nuotaikos svyravimus, gydytojai vis dėlto rekomenduoja atsisakyti visų šių produktų arba bent jau vartoti jų minimaliai. Esant didžiuliam stresui, geriau atsisakyti šių produktų kelioms savaitėms.

Nereikėtų, sukrimtus sumuštinį su sūriu ir arbata, po valandos užkandžiauti šokoladuku ar bananais. Tik pastiprinsite efektą – sudirginsite nervinę sistemą.

Esti priešnuodis nuo šalutinio šokolado, sūrio ir bananų poveikio. Tai vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu ląstelienos, valančios organizmą nuo kenksmingų medžiagų. Taip pat tinka košės – ryžių, grikių, avižų, sorų.

3 faktai apie sūrį ir alergijas

1. Klasikinis derinys „sūris ir raudonas vynas“ tinka ne kiekvienam. Bokalas bordo ir kąsnelis edamo gali išprovokuoti histamino, uždegiminių ir alerginių reakcijų mediatoriaus, išsiskyrimą. Ypač jis pavojingas alergiškiems. Charakteringi histamininės reakcijos požymiai – odos bėrimas ir niežėjimas. Net visiškai sveikas žmogus, pernelyg mėgstantis vyną su sūriu ir šokoladą, gali įsitaisyti alergiją.

2. Kuo daugiau sūryje stambių skylučių, tuo mažiau jis tinka alergiškiems ir žmonėms su fermentų deficitu. Skylutės – tai fermentacijos proceso metu išsiskyrusių dujų pėdsakai. Net sveikam žmogui toks produktas gan sunkus. O alergiškam geriau rinktis kitus tvirtesnės konsistencijos sūrius.

3. Alergiškiems žmonėms naudingos nefermentuotos rūšys. Jose pienas rūgsta dėl bifido, acido ir laktobakterijų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Psichoterapeutas: jei situacija tęsis dar 6 savaites, bus kardinalių socialinių pokyčių (567)

Nors pandemija palies visas gyvenimo sritis, ypatingą svarbą turi kintanti socialinė...

Niūri britų mokslininkų prognozė: mirčių nuo COVID-19 skaičius gali būti sukrečiantis JAV ekspertas: aukų šalyje gali būti iki 200 tūkst. (226)

Nepaisant įgyvendinamų griežtų priemonių, Imperatoriškojo koledžo Londone mokslininkai...

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti dar 23 COVID-19 atvejai: bendras skaičius – 460 (374)

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad šiandien, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti dar...

Mėnesio prognozė: po anomaliai šilto kovo balandis bus itin kontrastingas (37)

Artėjantis balandis gali būti itin permainingas, rodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos...

Pokyčiai darbovietėje: 5 patarimai, kaip elgtis vadovui, kad virusas atneštų mažiau nuostolių (19)

Kol kas nėra visiškai aišku, kokiu mastu COVID-19 plitimas paveiks mūsų socialinį gyvenimą ir...

Klaipėdos ligoninės vadovas: palatų sergantiems koronavirusu netrukus gali nebeužtekti (288)

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis sako, kad jau kitą savaitę...

Trumpas: JAV nemokės už Britanijos princo Harry ir jo šeimos apsaugą (33)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pareiškė, kad jo šalis neketina apmokėti...

Dirbtinis intelektas plinta žaibiškai: ar sulauksime, kad žmones pakeis robotai? (33)

Kada pasiteisina investicijos į dirbtinį intelektą (DI) ir kada reikia imtis kitų priemonių,...

Vilniuje nusileido lėktuvai su lietuviais iš Tenerifės, Frankfurto, Paryžiaus (169)

Vilniaus oro uoste sekmadienio vakarą nusileido lėktuvai su Lietuvos piliečiais iš Tenerifės,...

14-oji karantino diena. Tobuliausias ir skaniausias desertas (26)

Visi turime savo mėgstamiausią desertą, tai šį kartą supažindinsiu su savo mėgiamiausiu, kurį...

|Maža didelių žinių kaina