Cukrus, kaip ir kokainas, smegenyse sukelia tokius pačius procesus, dėl kurių žmogus jaučia itin didelį pasitenkinimą. Kuo ilgiau vartojamas cukrus, tuo didesnė priklausomybe jis tampa.

Vartojant daug cukraus turinčius produktus, auga ir žmogaus svoris, bet ne tik dėl to, kad cukrus kaloringas, bet ir dėl to, kad cukrus blokuoja ir smegenų veiklą.

Kaip žmogus suvalgo bet kokį, daug cukraus turintį produktą, jo smegenyse išsiskiria medžiaga, vadinama dopaminu. Būtent dopamino lygio svyravimai ir įtakoja svorio augino, priklausomybę ir pasitenkinimą suvalgius kad ir labai mažą šokoladuką.

Sveikatos ir Biomedicinos Inovacijų Instituto profesorė Selena Barlet teigia, kad medikamentai, naudojami gydant priklausomybę nuo narkotikų, veikia labai panašiai ir gydant priklausomybę nuo cukraus.

Taip pat profesorė teigia, kad rūkymo priklausomybei mažinti vartojami preparatai, mažina ir saldumynų norą.

Reguliariai vartojami daug cukraus turintys produktai, ypač vaikystėje bei ankstyvoje paauglystėje, gali stipriai įtakoti vaikų ir paauglių nervų sistemos vystymąsi, nuotaikų kaitą ir motyvaciją.

Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad cukrus kelia net didesnę priklausomybę nei kokainas. Atliekant eksperimentą su žiurkėmis, jos turėjo priklausomybę kokainui, tačiau pasiūlius cukrų, beveik 98 proc. visų tirtų graužikų, persimetė ant cukraus.