Žinoma, išsigydyti rimtas ligas vien tik šaknelėmis ar viršūnėlėmis nepavyks, tačiau faktas lieka faktu: protingas ir sąmoningas teisingų prieskonių vartojimas padeda palaikyti formą ir žymiai pagerinti savijautą.

Imbieras: geriausias energetikas ir imunostimuliatorius

Apie imbiero gydomąsias savybes, ko gera, žino visi: jis stimuliuoja imunitetą ir virškinimą, padeda sudeginti nereikalingas kalorijas, tonizuoja ir padeda sušilti. Nenuostabu, kad azijietiškoje kulinarinėje tradicijoje, pagrįstoje visų pirma ingredientų nauda sveikatai, imbieras užima ypatingą vietą ir įeina į praktiškai bet kokių receptų sudėtį.

Tai paaiškinama ir iš šiuolaikinio mokslo požiūrio taško: šviežioje imbiero šaknyje esti kone visos nepakeičiamos aminorūgštys. Imbieras padidina vidinę šilumą, gerina apetitą, stimuliuoja medžiagų apykaitą, padeda valyti organizmą.

Imbierinė arbata - puiki priemonė nuo peršalimo. Taip pat imbieras labai naudingas žmonėms, užimtiems intelektualine veikla. Imbierinis limonadas, pagamintas iš koncentruoto sirupo, ne tik žvalina ir tonizuoja, bet ir padeda esant vestibiuliarinio aparato sutrikimams, pavyzdžiui, jei užsupa automobilyje.

Receptas: imbierinis limonadas

Aštuonių-dešimties centimetrų imbiero šaknį nulupame, supjaustome plonais žiedeliais. Sudedame į puodą, užpilame trim stiklinėmis vandens (600 ml), suberiame stiklinę cukraus ir verdame ant vidutinės ugnies apie trisdešimt minučių neuždengę dangčiu. Į paruoštą sirupą, kol jis dar šiltas, supilame penkių žaliųjų citrinų sultis ir žievelę, paliekame atvėsti, paskui nukošiame. Praskiesti sirupą galima paprastu arba mineraliniu vandeniu.

Anyžiai: idealus prieskonis vaisingumui padidinti

Anyžiai pasižymi subtiliu švelniu aromatu, puikiai tinka prie mėsos ir subproduktų. Ir svarbu čia ne tik kvapas, bet ir tai, kad anyžiai padeda pagerinti virškinimą ir pagreitina mėsos baltymo pasisavinimą.

Anyžiai stimuliuoja skrandžio veiklą, padeda sumažinti skausmingus pojūčius ir spazmus nuo persivalgymo. O dar manoma, kad anyžiai veikia vaisingumą, taigi tiems, kurie planuoja pagausinti šeimą, verta į šiuos prieskonius atkreipti dėmesį.

Receptas: jautienos kepenėlės su anyžiumi

Pakepiname porą svogūnų, sudedame pusę kilogramo jautienos kepenėlių, supjaustytų mažais gabalėliais, ir šaukštelį maltų anyžių. Kepiname penkias minutes, tuomet pabarstome druska ir pipirais.

Mikseryje susmulkiname 350 g imbierinių sausainių, sudedame du šimtus ramų šalto sviesto, supjaustyto kubeliais, ir pusę šaukštelio cinamono. Viską susmulkiname. Masė turi būti panaši į duonos trupinius. Kepenėles su svogūnais sudedame į kepimo formą, ant viršaus pabarstome trupinius ir kepame apie pusvalandį. Patiekiame karštą, valgoma tiesiai iš formos.

Gvazdikėliai: gaiviam kvapui ir ne tik

Kad ir kaip būtų keista, tačiau gvazdikėliai - tai gėlės. Tiksliau, tai sausi tropinio medžio žiedai. Jie dažnai naudojami saldiesiems patiekalams - pyragams, pudingams, vaisiniams desertams, saldiems sirupams. Nepakeičiami jie ir karštiems alkoholiniams gėrimams: punšui, grogui, karštam vynui.

Liaudies medicinoje jie naudojami kaip baktericidinė priemonė, o taip pat kaip alternatyva dantų milteliams, pastai ir gaivinamosioms pastilėms: gvazdikėliai puikiai padeda esant dantų skausmui, dezinfekuoja ir atgaivina burnos ertmę.

Receptas: kiaulienos kumpis su gvazdikėliais apelsinų karamelėje
Kiaulienos kumpį (apie pusantro-dviejų kg) verdame dideliame puode apie dvi su puse - tris valandas, kol bus visai minkštas. Išimame, uždengiame folija ir atvėsiname. Išspaudžiame dviejų apelsinų sultis, supilame į nedidelį indelį ir suberiame tris šaukštus rudojo cukraus.

Ant vidutinės ugnies kaitiname tol, kol cukrus ištirps. Kumpio paviršių suraižome aštriu peiliu ir visą „apsagstome“ gvazdikėliais. Dedame į skardą, aptepame apelsinine karamele, kepame orkaitėje apie keturiasdešimt penkias minutes, kas penkiolika minučių aptepant nauja porcija apelsinų glazūros.

Kardamonas: delikatus prieskonis aštriam protui

Šviesiai žalios spalvos džiovintos kardamono ankštys pasižymi švelniu, ne per daug aktyviu aromatu, kuris gerai atsiskleidžia kepant ir derinant su cukrumi. Todėl šis prieskonis daugiausia naudojamas desertuose ir gėrimuose. Kardamonas gerai dera su baltuoju vynu ir vanile.

Pagal ajurvedą, kardamonas gerina proto aktyvumą ir aiškumą, suteikia lengvumo, ramybės ir gerovės jausmą.

Receptas: persikinis kremas su kardamonu

Perpjauname keturis persikus pusiau, pašaliname kauliuką, nulupame odelę, supjaustome kubeliais. Dešimt kardamono ankščių susmulkiname į miltelius prieskonių malūnėlyje, sumaišome su vienos citrinos sultimis ir žievele, dedame penkiasdešimt gramų cukraus pudros ir keturis šaukštus brendžio arba kalvadoso.

Atskirai suplakame penkis šimtus mililitrų riebios grietinėlės ir sumaišome su kardamonų sirupu bei persikais. Sudedame į stiklines ir papuošiame mėtos lapeliais.

Cinamonas: daugiau nei priedas prie kapučino

Šiltas karčiai saldus cinamono skonis nuo pat vaikystės pažįstamas kone kiekvienam žemės gyventojui: jį aktyviai naudoja viso pasaulio kulinarai - ne tik kaip aromatinius prieskonius, bet ir kaip svarbų komponentą, atskleidžiantį kitų produktų skonį bei aromatą.

Europiečiai dažniausiai deda cinamono į kepinius, desertus ir padažus, o azijiečiai, pirmiausia indoneziečiai, deda į aštrius vištienos ir jautienos patiekalus. Cinamonas taip pat naudojamas konservuojant, ypač marinatuose.

Receptas: vištiena su cinamonu

Sumaišome tris šaukštus cinamono, šaukštelį druskos, šaukštelį kakavos ir tris šaukštus paniruotų džiūvėsių. Apvoliojame šiame mišinyje keturis gabalėlius vištienos filė, sudedame į kepimo formą ir kepame orkaitėje apie pusvalandį, paskutinėms penkioms minutėms galima įjungti viršutinį grilį, kad višta paskrustų.

Atskirai sumaišome po tris šaukštus žuvies ir sojos padažo, šaukštelį medaus ir pusės citrinos sultis. Dedame į padažą susmulkintą česnako skiltelę ir susmulkintą čili pipiro ankštį. Vištieną patiekiame ant stalo kartu su padažu ir garuose paruoštomis daržovėmis.

Muskatiniai riešutai - tinka prie visko

Muskatiniai riešutai - derinių čempionai: jie vienodai gerai tinka ir su moliūgais, bulvėmis, pienu pomidorų sultimis, vaisių desertais, ir su kokteiliais, ryžiais, špinatais, kopūstais... Sąrašą galima tęsti.

Šviežiai susmulkintas muskato riešutas gerina virškinimą, veikia antibakteriškai esant žarnyno infekcijoms. Jame esančios medžiagos maitina galvos smegenų ląsteles. Manoma, kad reguliarus jo vartojimas raminamai veikia nervų sistemą, didina pasaulio suvokimo aiškumą ir padeda kovoti su stresu bei depresija.

Receptas: bulvių užkepėlė su alyvuogėmis

Išverdame keturias dideles bulves su lupenomis, tuomet nulupame ir sutriname. Susmulkiname šimtą penkiasdešimt gramų alyvuogių be kauliukų, sumaišome su bulvėmis, dedame šaukštelį šviežiai malto muskato riešuto, dosniai pašlakstome alyvų aliejumi, jei reikia - druska ir pipirais. Sudedame į kepimo formą, pabarstome parmezanu ir kepame dvidešimt minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)