Faktas tas, kad sveiko svorio kūnas ne visada atrodo taip, kaip regite televizijoje, žurnaluose ar net savo pačios nuotraukose, darytose prieš 15 ar 20 metų, teigia dietologė Jennifer McDaniel. Jeigu jūsų lieknėjimo tikslai nėra paremti tokiais įvaizdžiais, jums gali būti sudėtinga suprasti, kada jau pasiekėte saldųjį tašką.

Taigi kaip tai sužinoti? Atsižvelkite į šiuos penkis svarbius požymius. Jei bent vienas iš jų yra jums pažįstamas, gali būti, kad jau esate tinkamo svorio.

Jums reikia visos profesionalų komandos, kuri padėtų pasiekti trokštamą svorį.

Ne paslaptis, kad su amžiumi medžiagų apykaita lėtėja, todėl lieknėti yra vis sunkiau. Taigi, nors būdama jaunesnė svėrėte kur kas mažiau, tai nereiškia, kad tas pats svoris jums tiktų ir dabar.

„Daugybę kartų, kai savo klienčių paklausiu, kada paskutinį kartą jos buvo trokštamo svorio, jos atsako, kad vidurinėje mokykloje ar savo vestuvių dieną. Tai reiškia, kad prieš daugybę metų“, – sakė J. McDaniel.

Žinoma, pasiekti tą svorį vis dar įmanoma. „Tačiau jums vargu ar pakaks pastangų ir energijos, kurių prireiks, kad pasiektumėte aną svorį ir jį išsaugotumėte“, – pažymėjo ji.

Žinoma, nėra jokios taisyklės, kuri sakytų, kad jūsų idealus svoris sulaukus 40 ar 50 metų turi prilygti tam kilogramų kiekiui, kurį gautumėte, pridėjusios X prie savo svorio 20-ies ar 30-ies metų.

Tačiau jei jums atrodo, kad jums reikia asmeninio virėjo, asmeninio trenerio ir daugybės valandų intensyvių treniruočių, kad vėl įsispraustumėte į savo mokyklos laikų džinsus, gali būti, kad atėjo metas pakoreguoti savo lūkesčius.

Dėl svorio jūs neturite jokių sveikatos problemų.

Žvelkite į bendrą vaizdą, o ne vadovaukitės svarstyklių padalomis, sako svorio mažinimo chirurgė ir maisto pristatymo bendrovės „BistroMD“ įkūrėja Caroline Cederquist. Vertinant savo svorį, svarbu atsižvelgti į tokius su sveikata susijusius faktorius kaip juosmens apimtis. Idealu, jeigu ji nesiekia 87 cm. „Vien tik šis rodiklis yra tikslus ženklas, ar jums gresia ligos dėl antsvorio“, – sakė ji.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į skaičiukus, rodančius cholesterolio kiekį, kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje. Ar gydytojas sako, kad jie neviršija leistinų normų? Jei taip, vadinasi, galite nesijaudinti, kad jums gresia tokios su nutukimu susijusius problemos kaip širdies ligos, aukštas kraujospūdis ar diabetas. Kitaip tariant, jūsų svoris yra sveikas, net jei jis nėra toks, kokio norėtumėte.

Jūsų fizinė savijauta yra gera.

Kai tik sužinosite, jog jūsų sveikatos rodikliai, susiję su kūno svoriu, yra normalūs, pagalvokite, kaip jaučiatės. Net jei nesiseka sulieknėti iki svajonių padalos, atkreipkite dėmesį, ar drabužiai, kurie anksčiau verždavo, dabar atrodo patogūs? Ar jums pakanka energijos fiziniams darbams ar treniruotėms, kurios anksčiau jus išsunkdavo? Tai svarbūs pasiekimai, kurie turės didesnės reikšmės jūsų bendrai savijautai, o ne užtikrins plokščią pilvuką ar šlaunis be duobučių, taigi nenuvertinkite jų.

„Egzistuoja daug būdų sveikatai apibūdinti“, – pabrėžia J. McDaniel.

Esate gana arti išsvajoto svorio.

Jei į jūsų treniruočių programą buvo įtraukti pratimai su pasipriešinimu, veikiausiai priaugote šiek tiek raumenukų – ir tai yra puiku! Tačiau raumenys yra sunkesni už riebalus, todėl svarstyklės gali rodyti ne tokį žemą svorį, kaip tikėjotės. „Labai dažnai ateina pacientai, norėję atsikratyti 15 kg. Tačiau jie neteko 10 kg riebalų, bet išsaugojo raumenų masę. Tai yra visiškai tobula“, – pažymi C. Cederquist.

Su tuo sutinka ir J. McDaniel. „Bendras lieknėjimo tikslas turi būti minimaliai sumažinti prarandamų raumenų kiekį“, – teigė ji. Raumenų masė ne tik padeda deginti kalorijas, bet ir yra esminė išsaugant pakankamai funkcinės jėgos kasdienei veiklai – ypač tuomet, kai tampate vyresnė. Be to, jei lieknėdama atsisakysite pernelyg daug kalorijų, galite negauti pakankamai baltymų, kurie palaiko medžiagų apykaitą aktyvinančius raumenis.

Jei nuo trokštamo svorio jus skiria maždaug penki kilogramai, kaip savo sėkmės matą verčiau imkite proecentinę savo kūno riebalų dalį. Jeigu ji neviršija normų (iki 28 proc. moterims per 40 metų; iki 31 proc. moterims per 50 metų; iki 33 proc. moterims per 60 metų ir daugiau), gali būti, kad jums nebeverta lieknėti toliau.

Nebūtumėt laiminga, jei reikėtų imtis griežtesnių lieknėjimo priemonių.

Jei nuosekliai vykdėte lieknėjimo planą, o svarstyklės įstrigo ties tuo pačiu kilogramų skaičiumi, gali būti, kad jums reikia imtis drastiškesnių priemonių savo tikslui pasiekti. Tačiau tai ne visada būna malonu.

„Kai mes drastiškai sumažiname kalorijas ar persistengiame sportuodamos, mūsų hormonai pasikeičia taip, kad išsaugotų esamą riebalų kiekį“, – teigia J. McDaniel. Organizmas pradeda gaminti daugiau alkio hormono grelino, kuris didina norą daugiau valgyti. Taip pat padaugėja streso hormono kortizolio, kuris gali kelti noro prisikimšti nesveiko maisto priepuolius. Jums taip pat veikiausiai kankins nuovargis ir jėgų trūkumas, pažymi C. Cederquist.

Be to, šios papildomos pastangos gali būti to nevertos. Galbūt po dvi valandas kasdien sportuojate laiko su savo šeima ar miego sąskaita? Arba nuolatinės kančios dėl alkio didina jūsų irzlumą. Jei esate nepatenkinta ir jaučiatės praradusi gyvenimo malonumus, gali būti, kad jūsų lieknėjimo planas yra jums per sunkus, sako J. McDaniel. Galiausiai pagalvokite, ar gyvenimas nešiojant S dydžio drabužius tikrai bus laimingesnis, jei negalėsite pasimėgauti picos gabaliuku ar ledų kūgiu?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)