Kaip be traumų ir su gera nuotaika grįžti į sporto salę, pranešime spaudai pasakoja sveikatingumo klubo „Impuls“ vyr. treniruočių trenerė Ieva Juknytė.

Raumenys irgi turi atmintį

I. Juknytė pastebi, jog aktyvų gyvenimo būdą propaguojantys sporto klubo lankytojai ir vasarą randa laiko fizinėms veikloms, juk šiltuoju metų laiku tam galimybių tikrai apstu. Treniruotės lauke, dviračiai, maudynės ar paprasčiausias vaikščiojimas – kiekvienas randa sau priimtiniausią aktyvumo formą. Tačiau būna ir taip, jog iki vasaros į sporto salę vejanti mintis apie sportišką kūną palaipsniui kažkur išgaruoja, sportas lieka antrame plane, o kartais ir visai pamirštamas.

Jeigu iki šiltojo periodo aktyviai lankėtės sporto klube, o vasarą sportinę veiklą primiršote, ar fizinė forma bus prarasta? I. Juknytė teigia, jog tikrai taip – net dviejų savaičių pertrauka yra ilga, o ką jau bekalbėti apie kelis mėnesius. Vis dėlto trenerė užtrikrina, jog nereikėtų nusiminti, nes raumenys turi atmintį – dirbant tikslingai ir nuosekliai, galima gana greitai susigrąžinti buvusią formą. Svarbiausia prie krūvio sugrįžti palaipsniui, o ne karštligiškai.

Svarbiausia – kantrybė

Trenerė tikina, jog viena taisyklė galioja visiems – staigus sugrįžimas prie didelių krūvių ne tik nepatartinas, bet ir pavojingas: padidėja įvairių traumų rizika, o per didelis širdies apkrovimas gali pasireikšti nuovargiu, sunkumo jausmu. Įvyksta atvirkštinis efektas: organizmui gerokai sunkiau atsistatyti ir atgauti buvusią fizinę formą.

„Jeigu darėte kelių mėnesių pertrauką ir nuo rudens vėl planuojate grįžti į sporto salę, nepulkite prie didelio fizinio krūvio, dažnų treniruočių. Grįžti reikėtų labai palengva, įsivertinti savo buvusius įpročius, nes vasarą kūnas neturėjo pakankamos apkrovos ir kitaip jam bus šokas. Rinkitės treniruotes, kuriomis užsiėmėte anksčiau – ar tai buvo joga, ar svorių, o gal intensyvios intervalinės (HIIT) treniruotės, tačiau pasirinkite lėtesnį tempą, lengvesnį krūvį. Labai svarbu turėti kantrybės ir neskubėti,“ – pataria I. Juknytė.

Sveiką mitybą rinkitės jau šiandien

Pašnekovė teigia, jog priešingai negu su sportu, sveikai mitybai lėtas įsivažiavimas visai nereikalingas. Jau tą pačią dieną, kai nusprendėte grįžti prie senųjų įpročių (o gal susiformuoti naujus), galite iš savo raciono išmesti organizmui nenaudingus maisto produktus ir rinktis sveikas alternatyvas.

„Kiekvienas sportuojantis ir rezultatų siekiantis žmogus savo mitybą turėtų vertinti invididualiai ir konsultuotis su specialistu, nes kiekvieno organizmas yra skirtingas. Kas tiks ir patiks vienam, nebūtinai veiks kitam,“ – teigia I. Juknytė. Taip pat tiek sportuojantiems, tiek nesportuojantiems reikėtų vartoti vitaminus ir mineralus, kurių su maistu pakankamai negaunama (pavyzdžiui, žuvų taukus arba vitaminą C), o dėl maisto papildų kreiptis į trenerį ar specialistą.

Geriausia motyvacija – puiki savijauta

Trenerė juokiasi, jog klausimų motyvacijos tema sulaukia itin dažnai. Jos teigimu, norint išlaikyti motyvaciją ir entuziazmą, būtina išsikelti tikslus. Tiesa, tikslai neturėtų būti tokie abstraktūs kaip „noriu (vėl) sportuoti“, o susiję su konkrečiais rezultatais. Jie gali liesti tiek išvaizdos, tiek savijautos pasikeitimus.

„Reikia siekti, jog sportas nebūtų pareiga, o taptų natūralia mūsų kasdienybės dalimi. Jeigu sunku save motyvuoti nueiti į sporto salę, prisiminkite, kaip jautėtės po treniruotės – teigiamas emocijas, pakylėjimą ir atsipalaidavimą. Svarbu nepamiršti, kad sportas ne tik sustiprina sveikatą, bet ir padeda išvengti streso, pagerina judesių koordinaciją, padidina ištvermę. Juk kai žmogus juda, yra aktyvus, gerėja jo darbingumas, miegas ir gyvenimo kokybė, o tai tikrai pajuntama gana greitai. Būtent pagerėjusi savijauta galėtų būti didžiausia motyvacija sportuoti,“ – pataria sveikatingumo klubo „Impuls” vyr. treniruočių trenerė I. Juknytė.

Patarimai:

  • jei grįžti į sporto salę po ilgos pertraukos, būtinai pasitikrink sveikatos būklę;
  • rytą pradėk stikline vandens ir lengva vos kelių minučių mankšta;
  • palaipsniui didink treniruočių krūvį;
  • numatyk savo mankštinimosi tikslą ir susidaryk konkretų planą;
  • motyvuok save – jeigu sunku vienam, susitark sportuoti kartu su draugu. Tuomet bus nemalonu sulaužyti susitarimą, o ir po treniruotės aptarti rezultatus dviese žymiai smagiau;
  • sek savo rezultatus ir nebijok išbandyti naujovių.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt