Akivaizdus ženklas, kad nuo maisto staigiai pakilo gliukozės kiekis kraujyje – jei po valgio jaučiatės itin pavargę ar mieguisti, nes didesnis nei vidutinis gliukozės kiekis kraujyje nesuteikia energijos, o kaip tik atvirkščiai, ją sumažina. Tai turėtų kelti nerimą, nes nuolatiniai cukraus kiekio kraujyje svyravimai gali išbalansuoti insulino gamybą organizme ir ilgainiui sukelti diabetą, rašo lifehack.org.

Negalite pakeisti fakto, kad vieną dieną ateis senatvė, bet galite pakeisti savo mitybą. Jei pasirūpinsite, kad cukraus kiekis kraujyje išliktų sveikas ir stabilus, sumažės rizika, kad vėliau gyvenime susirgsite diabetu.

Kodėl cukraus kiekio kraujyje svyravimai yra nesveika

Valgant per daug angliavandenių arba kai mityba nesubalansuota, diabetu nesergančio žmogaus cukraus kiekis kraujyje svyruoja ir kasa persidirba. Kai cukrus (iš angliavandenių, saldžių gėrimų ar saldumynų) patenka į kraują, kasa išskiria sukauptą insuliną, kad jį įveiktų ir sumažintų gliukozės kiekį kraujyje.

Jei jūs ir toliau valgote maistą, kuriame daug angliavandenių, tada kasai reikia iš nieko pagaminti daugiau insulino, o tai organizmui sukelia stresą. Jei reguliariai maitinamės praktiškai viena angliavandeniais, kasa taip persidirba, kad kažkuriuo metu nebepajėgia pagaminti daugiau insulino – taip sveikas žmogus suserga diabetu.

Didelis cukraus kiekis kraujyje labai padidina riziką ilgainiui susirgti diabetu, taip pat sukelia trumpalaikes neigiamas pasekmes – bendrą vangumą, nuovargį, padidėjusį troškulį, padažnėjusį šlapinimąsi ir kt.

Ką valgyti, kad cukraus kiekis kraujyje būtų stabilus

1. Žalialapės daržovės

Žalialapėse daržovėse, tokiose kaip špinatai, brokoliai, lapiniai kopūstai, lapiniai burokėliai, garstyčių lapai ir ožragių lapai, daug maistinių medžiagų, ypač daug kalcio ir vitaminų, todėl jas valgyti labai sveika. Galima jas valgyti žalias, įpjaustytas į salotas arba uždėtas ant sumuštinių arba dėti į troškinius, sriubas ir karius.

Galima jas lengvai pakepinti su česnaku ir pipirais. Energiją jos išskiria lėtai, tad ilgam suteikia jėgų ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.

2. Liesi baltymai

Virškinimo sistema turi gerokai padirbėti, kad suskaidytų geruosius, liesuosius baltymus, tokius kaip žuvis, kiaušiniai ir vištiena. Daug baltymų turintys produktai suskaidomi į amino rūgštis, kurios atkuria ląsteles, taip pat palaiko optimalų insulino lygį, dėl to cukraus kiekis kraujyje išlieka stabilus.

3. Daug ląstelienos turintys produktai

Nors mes galime valgyti ląstelieną, mūsų organizmas negali jos skaidyti arba virškinti. Tačiau ląstelienos turinčius produktus valgyti sveika dėl dviejų priežasčių – visų pirma, jie mums padeda daug greičiau pajusti sotumą, tad suvalgome mažiau. Be to, rupus maistas labai sveikas žarnynui, nes padeda užtikrinti sveiką tuštinimąsi, o tai savo ruožtu užtikrina virškinimo sistemos sveikatą ir palaiko stabilų cukraus kiekio kraujyje lygį.

4. Viso grūdo produktai

Viso grūdo produktai yra sudėtiniai angliavandeniai, jų glikemijos indeksas žemas, o tai reiškia, kad nors jie išskiria energiją arba gliukozę, organizmas turi gerokai pasistengti, kad taip įvyktų, ir šis procesas yra lėtas. Kadangi angliavandeniai skaidomi lėtai, gliukozė į kraują išskiriama taip pat lėtai, todėl cukraus kiekis kraujyje išlieka optimalus ir stabilus.

5. Kava ir cinamonas

Kava gerina medžiagų apykaitą, o tai reiškia, kad organizmas greit sudegina kraujyje esančią gliukozę. Jei suvalgėte patiekalą, kuriame daug angliavandenių, labai patartina jį užgerti kava, kad gliukozės kiekis kraujyje stabilizuotųsi. Cinamonas panašiai veikia organizmą, taip pat padeda sumažinti trigliceridų ir cholesterolio kiekį organizme.

Venkite perdirbtų angliavandenių, tokių kaip balta duona ir makaronai, tešlainiai, krekeriai, sausainiai, saldūs gaivieji gėrimai, sultys, gazuoti gėrimai ir apdorotų produktų su pridėtu cukrumi, tokių kaip jogurtai su skoniu, saldainiai ir desertai. Lai cukraus kiekio kraujyje lygis išlieka stabilus, ir visą laiką jausitės energingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)