36 m. klaipėdietis Vladas Garastas, legendinio krepšinio trenerio Vlado Garasto anūkas, sako slenkančius plaukus pastebėjęs jau seniai. Iš pradžių vyriškis retėjančią šukuoseną maskuodavo augindamas ilgus plaukus, vėliau pastebėjo, kad smarkiai išretėjo plaukų juosta viršugalvyje. „Su broliu Roku vis pasikalbėdavome ta tema. Jis keleriais metais jaunesnis, ir jo plaukai taip pat kurį laiką retėja. Bandėme ieškoti priežasčių giminėje, tačiau ir tėčio, ir senelio plaukai – kaip liūto karčiai, tad, tikėtina, mūsų pakitimus lėmė kitos priežastys“, – pasakoja V. Garastas.

Vladas Garastas

Jis nuo pat pirmų dienų, kai ši problema atsirado, sulaukė žmonos Vilmos palaikymo ir raginimo imtis priemonių. „Ji žino, kad man plaukai itin svarbūs. Kai jau apsisprendžiau, kad noriu plaukų transplantacijos, daug domėjausi ir skaičiau, o medikai man paaiškino, kad būtina ir speciali priežiūra – plaukų purškimas stiprinančiais vaistais, procedūros su mano paties krauju ir priežiūra po operacijos. Bet aš viskam pasiryžęs, nes nebenoriu blogai jaustis ir kompleksuoti – dirbu su žmonėmis, daug bendrauju. O kai jau ataugs nauji gražūs plaukai, manau, ir pasitikėjimo savimi turėsiu daugiau, ir galbūt brolis nutars pasekti mano pėdomis“, – rengiantis gydytojų komandai kalbėjo Vladas.

Vladas Garastas

Nuplikimo gydymas – per dieną

Kaip atsiųstame pranešime spaudai pasakoja V. Garastui plaukų persodinimo operaciją atlikę „Grožio terapijos ir chirurgijos klinika Sugihara“ gydytojai trichologai Tadas Raudonis ir Rasa A. Vankevičiūtė, Vladas daug metų skundžiasi retėjančiais plaukais priekinėje jų augimo linijoje, aukštėjančia kakta. Tačiau, deja, iki šiol jokio gydymo nebuvo bandęs, tad po pirminės konsultacijos buvo sudarytas gydymo planas ir pasiūlyta kartu su konservatyviu-medikamentiniu gydymu planuoti ir intervenciją – plaukų transplantacijos procedūrą. Vladas yra tinkamas kandidatas transplantacijai, nes donorinė zona, iš kurios imami plaukai, pasižymi dideliu tankiu, iš vieno folikulo čia auga po keletą plaukų.

Vladas Garastas

„Konsultacijos metu Vladas teiravosi, kodėl kiti vyrai jo giminėje, pavyzdžiui, senelis Vladas Garastas, nėra nuplikę. Tačiau tokia situacija yra visiškai normali – androgeninė alopecija nėra tiesiogiai paveldima, visada gali būti giminėje kažkas pirmas“, – pasakoja T. Raudonis. „Procedūrą pradėjome anksti ryte. Dar kartą viską apžiūrėjome, aptarėme priežiūros instrukcijas, pasižymėjome naujo dizaino priekinę plaukų augimo liniją, apkalbėjome ją su pacientu. O tada nuo greito lokalaus nuskausminimo prasidėjo pati procedūra – paruošėme recipiento zoną (zona, kurioje sodinami plaukai) atlikdami mažus pjūvelius naujiems folikulams tinkamu pakreipimu ir kampu, vėliau motorizuotu grąžteliu surinkome donorinius plaukus iš donorinės (nugarinės skalpo dalies) srities, tai mums užtruko apie 2–3 val. Po to linksmai nusiteikęs ir atsipalaidavęs Vladas pasimėgavo pietumis, ir prasidėjo paskutinis transplantacijos etapas – folikulų implantacija ryte atliktuose pjūveliuose recipiento zonoje. Paskutinis etapas truko dar apie 2–3 val., o tada Vladas išvyko namo ilsėtis“, – apie procedūros eigą pasakojo R. A. Vankevičiūtė.

Vladas Garastas

Vladui buvo planuojama atlikti 2000 folikulų, t.y. apie 6000 plaukų persodinimo procedūrą. Naujai persodintų plaukų svogūnėliai kelias savaites turės būti saugomi nuo staigių judesių plaunant galvą, karščio, teks kurį laiką naudoti specialų šampūną. Praėjus mėnesiui po procedūros vyras atvyks pakartotinei apžiūrai ir PRP procedūrai. Po pirmojo mėnesio įsodintų plaukų stiebeliai iškris, o šaknys pasiliks odoje. Naujų plaukų augimą pacientas pradės stebėti 3–4 mėnesį po procedūros, o šis procesas truks iki 12 mėn. Tik tada vertinamas galutinis rezultatas – naujai ataugę plaukai.

Po sėkmingos operacijos – džiaugsmo ašaros

Vladas Garastas

Iš karto po operacijos, kai nufotografavus Vladui buvo parodyti jo naujieji plaukai, vyriškis sako nesulaikęs ašarų. „Žiūrėjau, ką tie penki žmonės operacinėje man padarė, ir toks graudulys apėmė – aš vėl turiu plaukus ten, kur jau nebesitikėjau jų pamatyti. Jau greitai jie taps ilgesni, tvirtesni, ir aš pagaliau vėl pasijausiu savimi. Net nesitikėjau, kad man tai taip svarbu, tikrai negalvojau, kad ašarosiu“, – praėjus kelioms valandoms po operacijos jau šypsosi Vladas. Kiekvienas plaukas, kurį medikai man persodino yra mano, yra išgyventas, lauktas ir man be galo reikalingas, o kas svarbiausia, man neskaudėjo. Esu daugiau nei laimingas ir galiu tik didžiuotis mūsų medikais“, – po operacijos tėčio vežamas namo pasakojo Vladas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)