Virškinamojo trakto būklė – mūsų dienomis itin dažnai minima frazė, vis daugiau asmenų susidomint virškinimo gerinimo galimybėmis. Rūpinimasis žarnynu padeda mažinti riebalų sankaupas ir slopinti senėjimo požymius, stiprina imunitetą ir gerina odos bei smegenų būklę.
© Shutterstock nuotr.

Štai keli produktai, mitybos specialistų įvardijami kaip geriausios priemonės norintiems turėti sveiką žarnyną, rašo „The Daily Mail“.

Kefyras

Itin madingas fermentuotas probiotinėmis savybėmis pasižymintis pieno gėrimas, kur kas naudingesnis sveikatai ne itin aktyviai reklamuojami gerųjų bakterijų turintys gėrimai, kurių sudėtyje gausu saldiklių. Kefyras gaminamas į karvių arba ožkų pieno dedant pieno rūgšties bakterijų.

Nors jogurtas turbūt yra žinomiausias probiotinis produktas vakarietiškame mitybos racione, vis tik būtent kefyras yra tobuliausias gerųjų bakterijų šaltinis. Kefyro sudėtyje yra kelių pagrindinių rūšių virškinamajam traktui itin naudingų bakterijų.

Jogurtas

Šio produkto vartojimas siejamas su itin įvairiai pasireiškiančia nauda sveikatai, pradedant sveikais kaulais ir baigiant ilgiau išliekančiu sotumo pojūčiu.

Be to, jogurtas laikomas sveikesne pieno alternatyva tiems, kurie netoleruoja laktozės, nes jo sudėtyje esančios bakterijos paverčia laktozę pieno rūgštimi.

Būtent šios bakterijos suteikia produktui rūgštoką skonį. Patartina dėmesingai perskaityti informaciją ant jogurto pakuotės, nes neretai į šį produktą dedama itin daug saldiklių, kurie savo ruožtu neretai sunaikina gyvąsias bakterijas.

Fermentuotos sojų pupelės

Šis produktas itin populiarus Japonijoje. Nors fermentuotų sojų pupelių skonis priimtinas ne visiems, vis tik svarbu pastebėti, kad jų sudėtyje gausu skaidulų, baltymų ir gerųjų bakterijų.

Atlikus mokslinį tyrimą, kuriame dalyvavo garbaus amžiaus Japonijos gyventojai, paaiškėjo, kad reguliarus fermentuotų sojų pupelių vartojimas susijęs su aukštesniais kaulų mineralinio tankio rodikliais. Toks teigiamas poveikis pagyvenusių asmenų sveikatai siejamas su šio produkto sudėtyje esančiu vitaminu K2.

Rauginti kopūstai

Smulkinti ir naudojant pieno rūgštį fermentuoti kopūstai – itin populiarus kontinentinėje Europoje dažnai vartojamas produktas. Be probiotinių šio produkto savybių vertėtų dar paminėti, kad jo sudėtyje gausu skaidulų, vitaminų C, B ir K. Dar raugintuose kopūstuose yra daug natrio, geležies ir mangano. Rekomenduojama rinktis neperdirbtą šio produkto variantą, nes pasterizacijos metu gerosios bakterijos žūsta.

Sojų pupelių pasta miso

Tradiciškai šis produktas ruošiamas fermentuojant sojų pupeles su druska ir grybais koji. Šis produktas dažnai naudojamas ruošiant tradicinius japonų virtuvės patiekalus, iš kurių žinomiausias – garsioji miso sriuba. Sojų pupelių pasta miso – nepakeičiamas baltymų ir skaidulų šaltinis, kurio sudėtyje nemažai pačių įvairiausių vitaminų, mineralų ir fitonutrientų – vitamino K, mangano ir vario.

Rinktis šį produktą rekomenduojama itin atidžiai, nes neretai prekybos centrų lentynose galima rasti itin stipriai perdirbtų jo variantų. Be jokios abejonės, naudingiausi sveikatai yra kuo natūralesni produktai.

Kopūstai kimchi

Šis fermentuotas itin aštraus skonio korėjiečių produktas dažniausiai ruošiamas iš kopūstų. Fermentuotuose kimchi kopūstuose gausu pieno rūgšties bakterijų, teigiamai veikiančių žarnyno darbą. Maža to, šio produkto sudėtyje yra vitaminų K, B2 ir geležies.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Už laisvę kovojo akmenimis ir kryžiais: sodyba, kurioje komunistai žemai nusilenkdavo (77)

Orvidų sodyba – iš kryžių ir akmenų pastatytas gyvas paminklas pasipriešinimui prieš...

Sensacija Kipre – gynyboje užsidariusi „Sūduva“ iš turnyro eliminavo APOEL klubą aiškūs tolimesni varžovai (284)

UEFA Čempionų lygoje debiutuojantys Marijampolės „Sūduvos“ futbolininkai Kipre pateikė...

Baltijos jūroje stebi Rusijos povandeninius laivus: jų medžioti skrenda iš Šiaulių (465)

Dar praėjusią savaitę dėmesiui nukrypus į audringą NATO viršūnių susitikimą Briuselyje,...

Orai: šiluma sieks ir 30 laipsnių (4)

Trečiadienio naktį Lietuvoje žymesnio lietaus nenumatoma. Pūs nestiprus šiaurės, šiaurės rytų...

Ką daryti, kai netenkina atlikti remonto darbai (92)

Kai vieni nesugebame ko nors pasidaryti, kviečiame pagalbą – tai įprasta. Pagalbos prireikė ir...

Prabilo po kontroversiško finalo nušvilptas teisėjas: didžiuojuosi savo darbu – tai širdyje aš nešiosiu amžinai (141)

Ne Kylianas Mbappe , ne Antoine'as Griezmannas ir ne Paulis Pogba . Taip pat ir ne Luka Modričius...

MH17 tragedija: rusų propagandistai ėmėsi neįtikėtinų triukų (805)

Lygiai prieš ketverius metus – 2014 metų liepos 17 dieną – Ukrainos Donecko srityje buvo...

Geriausi būdai, kaip sustiprinti savo libido (6)

Regis, esate visai ne prieš pasimylėti su savo antrąja puse, tačiau atėjus tam skirtam metui...

Vietoje vilniečių pamėgtos legendinės kavinės duris atvėrė nauja vieta: pažiūrėkite, kaip atrodo dabar (38)

Gedimino prospekte esančiame prekybos centre GO9 šešerius metus veikęs restoklubas „Studio 9“...

Sunku pamiršti vienos nakties nuotykį – jaučiasi save suteršusi (93)

Nors ir sakoma, kad neverta galėtis to, kas padaryta, nes nieko nesugrąžinsi ir nepakeisi, aš jau...