Štai keli produktai, mitybos specialistų įvardijami kaip geriausios priemonės norintiems turėti sveiką žarnyną, rašo „The Daily Mail“.

Kefyras

Itin madingas fermentuotas probiotinėmis savybėmis pasižymintis pieno gėrimas, kur kas naudingesnis sveikatai ne itin aktyviai reklamuojami gerųjų bakterijų turintys gėrimai, kurių sudėtyje gausu saldiklių. Kefyras gaminamas į karvių arba ožkų pieno dedant pieno rūgšties bakterijų.

Nors jogurtas turbūt yra žinomiausias probiotinis produktas vakarietiškame mitybos racione, vis tik būtent kefyras yra tobuliausias gerųjų bakterijų šaltinis. Kefyro sudėtyje yra kelių pagrindinių rūšių virškinamajam traktui itin naudingų bakterijų.

Jogurtas

Šio produkto vartojimas siejamas su itin įvairiai pasireiškiančia nauda sveikatai, pradedant sveikais kaulais ir baigiant ilgiau išliekančiu sotumo pojūčiu.

Be to, jogurtas laikomas sveikesne pieno alternatyva tiems, kurie netoleruoja laktozės, nes jo sudėtyje esančios bakterijos paverčia laktozę pieno rūgštimi.

Būtent šios bakterijos suteikia produktui rūgštoką skonį. Patartina dėmesingai perskaityti informaciją ant jogurto pakuotės, nes neretai į šį produktą dedama itin daug saldiklių, kurie savo ruožtu neretai sunaikina gyvąsias bakterijas.

Fermentuotos sojų pupelės

Šis produktas itin populiarus Japonijoje. Nors fermentuotų sojų pupelių skonis priimtinas ne visiems, vis tik svarbu pastebėti, kad jų sudėtyje gausu skaidulų, baltymų ir gerųjų bakterijų.

Atlikus mokslinį tyrimą, kuriame dalyvavo garbaus amžiaus Japonijos gyventojai, paaiškėjo, kad reguliarus fermentuotų sojų pupelių vartojimas susijęs su aukštesniais kaulų mineralinio tankio rodikliais. Toks teigiamas poveikis pagyvenusių asmenų sveikatai siejamas su šio produkto sudėtyje esančiu vitaminu K2.

Rauginti kopūstai

Smulkinti ir naudojant pieno rūgštį fermentuoti kopūstai – itin populiarus kontinentinėje Europoje dažnai vartojamas produktas. Be probiotinių šio produkto savybių vertėtų dar paminėti, kad jo sudėtyje gausu skaidulų, vitaminų C, B ir K. Dar raugintuose kopūstuose yra daug natrio, geležies ir mangano. Rekomenduojama rinktis neperdirbtą šio produkto variantą, nes pasterizacijos metu gerosios bakterijos žūsta.

Sojų pupelių pasta miso

Tradiciškai šis produktas ruošiamas fermentuojant sojų pupeles su druska ir grybais koji. Šis produktas dažnai naudojamas ruošiant tradicinius japonų virtuvės patiekalus, iš kurių žinomiausias – garsioji miso sriuba. Sojų pupelių pasta miso – nepakeičiamas baltymų ir skaidulų šaltinis, kurio sudėtyje nemažai pačių įvairiausių vitaminų, mineralų ir fitonutrientų – vitamino K, mangano ir vario.

Rinktis šį produktą rekomenduojama itin atidžiai, nes neretai prekybos centrų lentynose galima rasti itin stipriai perdirbtų jo variantų. Be jokios abejonės, naudingiausi sveikatai yra kuo natūralesni produktai.

Kopūstai kimchi

Šis fermentuotas itin aštraus skonio korėjiečių produktas dažniausiai ruošiamas iš kopūstų. Fermentuotuose kimchi kopūstuose gausu pieno rūgšties bakterijų, teigiamai veikiančių žarnyno darbą. Maža to, šio produkto sudėtyje yra vitaminų K, B2 ir geležies.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)