Sunku įsivaizduoti, ką išgyvena patyčias kenčiantis vaikas, kaip jaučiasi jo tėvai, kai vaikas, parėjęs namo iš darželio ar mokyklos, tai papasakoja. Ir šis pavyzdys nėra retenybė, o daugiau mokyklų ir darželių kasdienybė, kuomet išvaizdos defektus turintys vaikai kenčia patyčias iš bendraamžių. Suaugę žmonės turi daugiau tolerancijos, tačiau išvaizdos defektus turintis kolega dažnai tampa apkalbų kolektyve objektu. Kaip padėti ausų defektus turintiems žmonėms?

Šia itin jautria tema kalbamės su Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ plastikos chirurgu Mindaugu Kazanavičiumi.

- Gydytojau, apibūdinkite tiksliau, kas atliekama ausų plastinės operacijos metu?

- Ausų operacijos (otoplastikos) metu pašalinami ne tik įgimti ar įgyti ausų defektai, bet labai dažnai ir paciento psichologiniai kompleksai. Ypač tai aktualu mokyklinio amžiaus vaikams ir jaunimui. Ausų atlėpimo laipsnis ir deformacijos rūšis gali būti patys įvairiausi. Šios operacijos metu yra parenkama pacientui tinkama ausies forma, jei operuojama viena ausis – atstatoma simetrija

- Kaip atliekama operacija?

- Otoplastikos metu yra sumodeliuojama nauja ausies kaušelio forma, jei reikia pašalinami ausies spenelių defektai. Pjūviai daromi nugarinėje ausų kaušelių pusėje, todėl, visiškai sugijus, randeliai tampa nematomi. Operacijos metu dažniausiai taikoma vietinė nejautra. Atskirais atvejais gali būti taikoma ir bendroji nejautra (narkozė).

- Kiek trunka operacija?

- Operacijos trukmė – 1-2 valandos.

- Ką tėvai turėtų žinoti apie pooperacinį laikotarpį?

- Po operacijos galva sutvarstoma taip, kad ausys butų fiksuotos naujoje padėtyje. Pooperacinis skausmingumas nežymus, praeina per 1 - 3 dienas. Galima naudoti įprastus nuskausminančius vaistus. Tvarsčiai nešiojami 7 - 10 dienų. Reguliariai perrišama kas 3 - 4 dienos, tuo pačiu sekamas gijimo procesas. Siūlai pašalinami po 7 - 10 dienų. Nuėmus tvarsčius yra rekomenduojama dar 4 -5 savaites dėvėti elastinę juostą, prispaudžiančią ausis.

- Ar šios operacijos saugios?

- Tai vienos saugiausių operacijų, nes jos yra nesudėtingai atliekamos, pooperacinis laikotarpis, kaip minėjau, nėra ilgas. O jei dar operacija atliekama atostogų metu – apie ją žinos tik pacientas ir gydytojas, o teigiamus pokyčius pastebės visi. Todėl vasaros atostogos – idealus metas atlikti operaciją, nes tuo metu vaikams nereikia eiti į mokyklą, o dauguma suaugusiųjų gali pasiimti atostogas darbe.

- Kiek laiko išlieka operacijos efektas?

- Pooperacinis efektas išlieka visam gyvenimui. Pakartotinų korekcijų paprastai prireikia tik 3 -5 % pacientų. Kartais gali pasireikšti padidėjęs ausų kaušelių jautrumas ypač dideliems aplinkos oro temperatūrų svyravimams.

- Kokio amžiaus vaikams ir suaugusiems rekomenduojama atlikti ausų operacijas?

- Ausų korekciją patariama atlikti vaikui sulaukus 6-7 metų, nes tokio amžiaus vaikas jau pastebi išvaizdos trūkumus. Suaugusiam žmogui tokią operaciją galima atlikti bet kada, kuomet jau yra poreikis.

- Turbūt dėl šių operacijų paprastumo šiandieną jas atlieka vis daugiau žmonių? Ar tiesa?

- Tikrai taip – šiuo metu ausų plastikos operacijų atliekama itin daug. Šią tendenciją įtakoja ne tik mokslo ir medicinos laimėjimai, technologinė pažanga, leidžianti tokias operacijas atlikti saugiai, greitai ir efektyviai. Ne mažiau lemiamas veiksnys, mano manymu, yra „šiuolaikėjantis ir globalėjantis“ žmogus, kuris nenori gyventi, dirbti nuolatinio diskomforto sąlygomis.

- Kokie Jūsų pacientų atsiliepimai apie šias operacijas?

- Mano pacientai dažniausiai gailisi tik vieno – kad taip ilgai delsė, nes kartu su šia operacija jie išsprendė daugybę gretutinių problemų gyvenime:

Vaikai nebekenčia patyčių ir apkalbų darželyje ar mokykloje;
Suaugusiems, pasikeitus išvaizdai, atsirado daugiau pasitikėjimo savimi, tapo lengviau bendrauti, siekti karjeros. Graži, patraukli išvaizda padėjo susirasti gyvenimo partnerį, džiaugtis visaverčiais santykiais;
Visi šie pokyčiai pridėjo dar dagiau pasitikėjimo savimi, padėjo atsikratyti ilgai kamavusių kompleksų.

O svarbiausia, ką ypatingai pastebime mes, medikai, šie pokyčiai sugrąžina visiems be išimties vidinę ramybę, psichologinį stabilumą, geras emocijas. O geros emocijos ir pozityvios mintys yra visų mūsų fizinės sveikatos pagrindas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)