Garsus plastikos chirurgas Darius Radzevičius, plastines operacijas atliekantis kone tris dešimtis metų, nuolat lankosi seminaruose, tobulinimosi kursuose ir stebi, kokios tendencijos vyrauja pasaulyje.

„Taip, yra noras staigiai atjaunėti. Matau kolegas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, matau jų darbus, konferencijose seku rezultatus. Ir matau, kad kai kurie operacijomis žmogų pajaunina dvidešimčia metų. Dvidešimčia metų! Operacijos, kuri trunka 5–7 valandas, metu pacientui pakelia antakius, viršutinius, apatinius vokus, patempia veidą, kaklą, lūpą, į veidą persodina riebalus. Viską padaro pilnai. Ir yra žmonių, kuriems tai tinka. Bet žinau vieną seną gerą anekdotą: klausia penkiasdešimtmetė plastikos chirurgo – daktare, kai suleisit man botulino, ar jauniau atrodysiu? O jis atsako – ne, atrodysit kaip penkiasdešimtmetė, kuriai suleista botulino.

Čia yra slidi riba, ar po tokių intervencijų šešiasdešimtmetė atrodys jauniau, ar kaip šešiasdešimtmetė, kuriai padarytos visos šios operacijos. Nesakau, kad tai blogai, tačiau kartais žmonės, kurie staiga tampa dvidešimčia metų jaunesni, būna sunkiai atpažįstami, arba net lengvai karikatūriški. Pavyzdžiui, Madonna „Grammy“ apdovanojimuose. Į ką ji panaši? Į šešiasdešimtmetę, kuriai atliktas visas spektras operacijų“, – atsiųstame pranešime spaudai sako grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ plastikos chirurgas D. Radzevičius. Jis teigia besilaikantis principo, kad mažiau yra ir natūraliau, ir gražiau, ir saugiau pačiam pacientui, o tai visada yra prioritetas.

Jaunystę galima išsaugoti

D. Radzevičius dažnai matomas socialiniuose tinkluose. Medikas stengiasi gyventi kuo sveikiau, daug sportuoti, judėti, nerūko, pasak jo, tai receptas, padedantis pristabdyti senėjimą, nors D. Radzevičius pripažįsta, kad jam pačiam jau būtų laikas atlikti viršutinių vokų plastiką – gravitacija, pasak mediko, daro savo.

Senėjimas

„Jeigu žmogus saikingai sportuoja, juda, nerūko, nevartoja alkoholio, turi gerus genus, manau, senėjimą galima šiek tiek sulėtinti. Pirmiausia mažiau būti saulėje, naudoti gerą kosmetiką, netgi vyrams. Taip pat tik pradėjusiems senti yra didelis pasirinkimas įvairiausių procedūrų, nuo HIFU iki lazerių, kurie pašalina kraujagyslines dėmeles, pastangrina odą ar sumažina esamas raukšleles, dėl ko žmogus iškart geriau atrodo. Žinoma, jis toliau sensta, ir galima jam padėti, pavyzdžiui, injekcijomis – hialuronu ir botulinu. Su hialuronu yra viena problema: jis leidžiamas į tam tikras vietas, ir jei, pavyzdžiui, pateks į kraujagyslę, gali ją užkišti, tada sutrinka kraujotaka, viršutinis odos sluoksnis tiesiog neprigyja, ir gali dalis veido apmirti. Arba suleidžiama, pavyzdžiui, kažkur prie lūpos, ir dalis lūpos pažeidžiama. Tai baisi komplikacija, bet nemirtina.

O, pavyzdžiui, į akies kraujagyslę patekęs hialuronas gali sukelti aklumą, patekęs į smegenų kraujagyslę – insultą, galintį baigtis mirtimi. Tai yra katastrofiškos pasekmės, galinčios atsirasti kad ir leidžiant hialuroną į pykčio raukšles tarp antakių. Aš bijau ten leisti. Labai bijau. Kiekvieną kartą leisdamas beveik meldžiuosi, nes žinau, kad kraujagyslė varijuoja, kinta jos padėtis, gylis, ir turi itin atsargiai viską daryti. Tas pats yra zonoje aplink lūpas, aplink nosį. Tai yra nežmoniškai pavojinga, netgi žinant veido anatomiją“, – sako gydytojas. Todėl, jo teigimu, nėra jokio pateisinimo nei sertifikatų neturinčioms savamokslėms „specialistėms“, nei klientėms, einančioms pas jas leistis botulino ar hialurono.

Kaip senti oriai

Teisingai ir saikingai pas patikimus specialistus leidžiantis botokso ar hialurono injekcijas, atliekant procedūras lazeriu ar net veido patempimo operaciją, tikrai galima senti oriai, net beveik nepastebimai.

„Apie Madonną pasakiau, bet pavyzdžiu galiu paimti kitą aktorių, su visiškai kitokia filosofija. Tai – Tomas Cruise‘as. Daug šnekama, kaip jis puikiai atrodo. Be abejo, jis sportuoja, jo gera genetika, turbūt sveikai maitinasi, gal nerūko. Bet neabejoju, kad jis yra patyręs ir vieną kitą lazerinę procedūrą, taip pat matau, kad kai kur persodinti plaukai. Tai padaryta laiku ir tinkamas kiekis. Neabejoju, kad leisti tam tikri užpildai, gal net botulinas, bet nepadauginta, nes mimika veikia. Taip pat esu beveik įsitikinęs, kad aktoriui atlikta veido patempimo operacija, bet atlikta taip, kad jis neatrodo šešiasdešimtmetis, kuriam atlikta veido patempimo operacija. Viskas padaryta minimaliai invazyviai, nėra drastiškų pokyčių.

Mano filosofija yra būtent tokia – žmogus tiesiog pagal savo metus turi gerai atrodyti, todėl ir aš pats operacijų metu naudoju mažiau invazinę techniką, kuri gerokai sumažina komplikacijų skaičių. Reikia atsiminti – jei su bendra narkoze atliekama operacija trunka ilgiau negu keturias valandas, komplikacijų tikimybė labai padidėja, kyla infekcijų ar tromboembolijų rizika. Mano pacientės, pavyzdžiui, veido patempimo operacijos metu būna iš dalies sąmoningos, pačios kvėpuoja, atsigula ant operacinio stalo, po operacijos pačios nueina į palatą ir tą patį vakarą keliasi iš lovos bei juda. Viskas tam, kad būtų išvengta trombų susidarymo rizikos“, – sako chirurgas D. Radzevičius ir priduria, kad plastikos chirurgija gyvybinga kaip niekada.

Tam, kad būtų galima oriai senti, gydytojas rašo receptą būtinoms procedūroms, galbūt operacijai, o taip pat kokybiškam poilsiui, kurį sudaro gyvenimas darnioje šeimoje, teigiamas emocijų fonas, meditacija, kokybiškas maistas, judėjimas bei būtinas aštuonių valandų miegas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją