Savo unikaliomis gydomosiomis savybėmis pinigų medis – tikrasis storalapis (lot. crassula ovata) – nenusileidžia alavijui. Dėl flavonoidų – lakiųjų medžiagų, turinčių stiprų antivirusinį poveikį – pinigų medis puikiai valo patalpų orą. Šie junginiai taip pat turi antibakterinių ir priešgrybelinių savybių, rašo svetainė eko-jizn.ru.

Nepaisant akivaizdžios naudos, vaistinius preparatus iš pinigų medžio geriau naudokite tik išoriškai. Mokslininkai dar nepadarė vieningos išvados, ar galima tokius vaistus gerti. Priežastis – šio augalo sultyse esanti nedidelė arseno koncentracija, nors anksčiau šia medžiaga buvo gydomos išorinės vėžio formos ir kai kurios odos ligos.

Pinigų medžio gydomosios savybės liaudies medicinoje

Gydo artritą, artrozę ir podagrą

Kompresą su šio augalo sultimis ar lapų košele uždėkite ant uždegimo vietos. Ši priemonė gerai pašalina tinimą ir sušvelnina ligos simptomus. Tokie kompresai padeda ir jaučiant raumenų bei sąnarių skausmus (ypač reumatinės kilmės).

Gydo nudegimus, žaizdas, patempimus ir pūlinius

Tvarstį su pinigų medžio lapų minkštimu uždėkite ant pažeistos vietos ir keiskite kas 2 – 3 valandas. Kad kompresas būtų efektyvesnis, apvyniokite jį plėvele ir užfiksuokite pleistru.

Jei nudegimai nėra dideli, per pusę perpjautus pinigų medžio lapelius dėkite tiesiai ant nudegintos vietos ir pritvirtinkite juos pleistru. Kai tik lapeliai išdžius, pakeiskite juos naujais.

Padeda įaugus nagams

Pinigų medis gali padėti ir tuomet, kai ant kojos pirštų į odą įauga nagas. Ant įaugimo vietos uždėkite perpjautą pinigų medžio lapelį, pritvirtinkite jį pleistru ar tvarsčiu ir keiskite, kai lapelis išsausės. Kai uždegimas praeis, o įaugęs nagas suminkštės, atsargiai pašalinkite pažeisto nago dalį.

Padeda įgėlus vabzdžiams

Iš pinigų medžio lapelio išspauskite sultis ir keturis kartus per dieną tepkite jomis įkandimo vietą. Ši priemonė sumažins patinimą, skausmą ir niežėjimą.

Pašalina nuospaudas

Seniau žmonės arseno turinčius pinigų medžio lapelius naudodavo nuospaudoms pašalinti. Nuo lapelių reikėtų nuimti žievelę (arba perpjauti juos per pusę), uždėti juos ant nuospaudos ir nakčiai priklijuoti pleistru. Kai nuospauda suminkštės, ją pašalinkite.

Gydo tromboflebitą ir varikozę

Nuplaukite ir sutrinkite 5 – 6 lapelius, tyrelę sukrėskite į 250 ml talpos indelį, užpilkite spiritu ir palaikykite tamsoje 2 – 3 savaites. Kad varikozės mazgai sumažėtų, tepkite juos nakčiai šiuo antpilu.

Gydo hemorojų

Priešuždegiminės pinigų medžio savybės naudojamos ir šiai ligai gydyti. Vatos tamponus suvilgykite lapelių sultimis, sumaišytomis su vazelinu. Tokius tamponus 2 – 3 kartus per dieną pridėkite prie hemorojaus pažeistos vietos.

Gydo anginą, tonzilitą ir dantenų uždegimą

Išspauskite sultis iš dešimties lapelių ir praskieskite jas 200 ml vandens. Šia priemone skalaukite gerklę 3 – 4 kartus per dieną.

Gydo pūslelinę

Pasirodžius pirmiesiems šios ligos simptomams, nuskinkite vieną pinigų medžio lapelį, jį nuplaukite, nulupkite jo žievelę ir priglauskite prie kylančios pūslelės. Palaikykite 10 – 15 minučių. Kartokite šią procedūrą, kol pūslelės išnyks.

Naudoti kambarinius augalus liaudies medicinai yra sena tradicija. Neįtikėtina, kiek naudos gali turėti ant palangės augančios gėlės, jeigu jos bus kruopščiai prižiūrimos ir teisingai panaudojamos.

Laikykitės rekomendacijų ir būkite sveiki!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)