Jeigu retkarčiais savaitgaliais jums pavyksta nusnausti po pietų, tuomet galite pasidžiaugti – pokaičio miegas yra naudingas sveikatai ir neatsiejama cirkadinio ritmo (vidinio laikrodžio) dalis.

Greičiausiai pastebėjote, kad per dieną jūsų dėmesys ir budrumas pradeda silpti, net jei ir gerai išsimiegojote naktį.

Jeigu sunkiai dirbate prie projekto ar turite išlaikyti šeimą, trumpas pokaičio miegas tikrai gali suteikti daugiau energijos likusiai dienos daliai. Pakaks 15-20 minučių, kad atgautumėte jėgas.

„Apple“ ir „Google“ yra tarp nedaugelio kompanijų, kurios leidžia savo darbuotojams numigti pietų pertraukos metu.

Net tyrimai parodė, kad trumpas pietų miegas gali pagerinti darbo našumą ir dėmesio sutelkimą.

Kolorado universitete buvo atliktas tyrimas, kurio rezultatai atskleidė, kad vaikai, nemiegantys pokaičio, neparodo daugiau džiaugsmo ar susidomėjimo, dažniau būna suirzę, palyginus su tais vaikais, kurie nusnaudžia po pietų.

Su suaugusiais rezultatas tas pats. Paaiškėjo, kad žmonės, reguliariai pasnaudžiantys dienos metu, geba lengviau įsisavinti naują medžiagą, be to, jų atmintis taip pat geresnė.

Kiek laiko reikėtų skirti pokaičio miegui?

Pasak ekspertų, užtenka 10-20 minučių norint „atšviežinti“ atmintį ir padidinti savo energiją bei budrumą. Toks trumpas nusnaudimas nėra toks gilus, kaip nakties miegas ir pabudus jūs galite vėl kibti prie savo dienos darbų.

Jei snaudžiate 30 minučių, galite jausti silpnumą, nes pabudote būtent tuo metu, kai jūsų organizmas pradėjo įženginėti į gilesnio miego fazę. Tas pats galioja valandos laiko pokaičiui, kita vertus, 60 minučių miegas labai pagerina atmintį. Ilgiausias pietų miegas – 90 minučių – rekomenduojamas tiems, kurie nepailsi pakankamai naktį.