Dažniausiai minėtus produktus saugu valgyti, tik pastaruoju metu sunerimta dėl vištienos. Jungtinėje Karalystėje (JK) vištiena – populiariausia mėsos rūšis, tačiau jos partijos dabar atšaukiamos dažniausiai per pastarąjį dešimtmetį, anot „Stericycle Q2 2017 Recall Index“ indekso (fiksuojančio atšaukiamus maisto produktus).

Devintadalis atšauktų paukštienos partijų buvo užkrėstos mirtinai pavojingomis bakterijomis.

JK apsinuodiję maistu ligoninėse atsidūrė 20 000 žmonių, o 500 šios šalies gyventojų mirė, apsinuodiję maistu – šitokie skaičiai kelia nerimą ir verčia susimąstyti, rašoma express.co.uk.

„Stericycle Q2 2017 Recall Index“ indekso duomenimis, paukštiena dažniausiai apsinuodijama, nes ji būna užkrėsta salmonelėmis. Salmonelės ypač pavojingos vyresnio amžiaus žmonėms, nėščiosioms ir vaikams.

Džiugi žinia – vištieną įmanoma pagaminti taip, kad neliktų pavojaus užsikrėsti bakterijomis.

Viena dažniausių daromų klaidų – prieš gamindami žmonės nuplauna vištieną ir mano, kad nebeliko pavojingų bakterijų. Deja. Jei Campylobacter bakterija, kurios randama 60 proc. parduotuvėse parduodamos vištienos, nebus sunaikinta karščiu, ji gali išplisti ant kitų maisto produktų ir virtuvės paviršių.

Australijos maisto saugumo instituto pranešime rašoma: „Supjausčius vištieną ar kokią kitą paukštieną, labai svarbu kruopščiai nuplauti ir dezinfekuoti viską, ką lietė žalia mėsa – virtuvės indus, šluostes, pjaustymo lentas, o ypač rankas.“

Kita dažnai vištienoje aptinkama bakterijų rūšis – salmonelės.

Tiek salmonelių, tiek Campylobacter bakterijų randama žalioje paukštienoje, šios bakterijos išlieka iki pat virimo.

Labai svarbu gerai išvirti, ištroškinti ar iškepti paukštieną, kad žūtų pavojingos bakterijos, nes net ir nedidelis likusių bakterijų kiekis gali susargdinti.

Sveikatos apsaugos specialistai įspėja: „Gamindami vištą ar kokį kitą paukštį, prapjaukite storiausią šlaunelės dalį ir pažiūrėkite, ar nėra rožinės mėsos, ar neteka rožinės ar raudonos sultys.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)