aA
Perlinių kruopų košės skonį tie, kas vasaras leido pionierių stovyklose, prisimena puikiai. Pervirta, gliti, neaiškaus skonio. Žodžiu, ne košė, o košmaras.
„Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai
© Shutterstock nuotr.

Gaila, kad sovietinės valgyklos paliko tokį blogą atsiminimą apie perlines kruopas, iš kurių galima pagaminti išties puikių, o svarbiausia sveikatai naudingų patiekalų.

Perlinės kruopos pasižymi fosforo gausa, jo beveik du kartus daugiau nei kitose kruopų košėse. Fosforas yra būtinas normaliai medžiagų apykaitai, gerai protinei veiklai, svarbus raumenų veiklai.

Kuo naudingos

Perlinės kruopos – tai nupoliruoti miežio grūdai. Dėl to kuopos ir vadinamos perlinėmis, nes nušlifuotos kaip perlai.

Perlinė košė itin naudinga. Joje daugybė aminorūgščių, pavyzdžiui, lizino, kuris skatina kolageno gamybą. Kaip žinia, šis stangrina ir jaunina odą. Be to, lizinas taip pat naudingas širdžiai, padeda organizmui kovoti su peršalimo virusais.

Perlinių kruopų košėje daugybė mikroelementų: jodo, kalcio, cinko, kalio, mangano, chormo, seleno, geležies. Taip pat gausu ir vitaminų B, A, PP, D ir E.

Šių kruopų rekomenduojama valgyti vaikams, nes jos turi medžiagų, būtinų augančiam organizmui. Be to, perlinės kruopos turi priešuždegiminį, raminamąjį, diuretinį poveikį, malšina spazmus.

Perlinės kruopos, panašiai kaip ir ryžiai bei avižos, verdamos išskiria nemažai baltymų — krakmolo gleivių, todėl labai tinkamos ruošiant gleivėtas sriubas. Tokios sriubos mažiau nei kitos skatina skrandžio sekreciją, nesuaktyvina žarnyno peristaltikos. Gleivėtos sriubos įtraukiamos į dietinį valgiaraštį, kai gydoma paūmėjusi skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, lėtinis pankreatitas ar kolitas. Šias ligas paprastai lydi ir žarnyno veiklos sutrikimai, kuriuos padeda įveikti perlinių kruopų sriubos.

Kaip išsirinkti

Tinkamai išsirinkti perlines kruopas nesunku, jei žinai kelis niuansus. Pirmiausia – produkto spalva. Geros kruopos yra baltai gelsvos. Svarbiausia patikrinkite, kad pakuotėje nebūtų priemaišų, nes tokių kruopų kokybė bus netinkama. Na, ir žinoma, drėgmės. Jei įsigijote perlinių kruopų ir tik tada pastebėjote, kad pakuotėje yra drėgmės, jas išmeskite, nes gaminti iš jų negalima.

„Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai
© Shutterstock nuotr.

Mirkyti nebūtina

Mirkyti perlinių kruopų nebūtina, tačiau šis procesas pagreitina jų gaminimą. Tiesa, ne visiems patiekalams tinka mirkytos kruopos. Pavyzdžiui, perlotto reikėtų gaminti iš nemirkytų kruopų. Virti perlines kruopas reikėtų 40-45 minutes, vandens reikia pilti tiek, kad kruopas jis apsemtų per tris pirštus.

Kuo gardinti

Virtuvės šefai tikina, kad idealiausi prieskoniai perlinėms kruopoms gardinti yra čiobrelis ir česnakas. Sūdyti kruopas reikėtų baigiant virti. Skani tiek saldi, tiek ir sūri šių kruopų košė. Tiesa, ji ne itin dera prie žuvies.

Receptai

„Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai
© Lietuvos sveikata nuotr.

Perlotto su avinžirniais

Reikės:

1 svogūno,
3 šaukštų aliejaus,
100 ml raudonojo vyno,
2 virtų burokėlių,
250 ml virtų arba konservuotų avinžirnių,
jūros druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, smulkintų žalumynų,
2 l sultinio
300 g perlinių kruopų.

Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite aliejuje, suberkite nuplautas kruopas ir supilkite vyną. Kai vynas išgaruos, kaitindami po truputį supilkite sultinį. Kitoje keptuvėje pakepinkite aliejuje kubeliais supjaustytus burokėlius. Kai kruopos jau bus beveik išvirusios, suberkite burokėlius, įberkite druskos, pipirų ir dar truputį patroškinkite. Pabaigoje suberkite avinžirnius. Patiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais, puoškite burokėlių skiltelėmis.

„Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai
© Lietuvos sveikata nuotr.

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis

Reikės:

500 g virtų perlinių kruopų
1 nedidelės cukinijos,
2 pomidorų,
1 svogūno,
3 šaukštelių aliejaus,
kelių šakelių mėtos,
stiklinės vandens,
druskos, pipirų.

Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, cukiniją ir svogūną kubeliais. Įkaitintame aliejuje porą minučių pakepinkite svogūną, tada sudėkite ir pomidorus su cukinijomis, ant mažos ugnies kepkite apie 10 min. Įmaišykite kruopas, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patroškinkite dar 10 min. Paruoštą troškinį dėkite į dubenėlius, papuoškite šviežiomis mėtomis. Labai skanu su pomidorų padažu.

„Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai
© Lietuvos sveikata nuotr.

Cukinijos su perlinėmis kruopomis

Reikės:

2 jaunų cukinijų,
2 stiklinių perlinių kruopų,
40 g razinų,
40 g kepintų migdolų drožlių,
2 šaukštų medaus,
1 šaukšto baltojo vyno acto,
4 skiltelių česnakų,
druskos, pipirų.

Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite labai plonomis juostelėmis pjaustytas cukinijas (tai geriausia padaryti bulvių skustuku) ir kelias minutes kepkite, kol švelniai parus. Išgriebkite ir laikykite šiltai. Į keptuvę, kurioje kepė cukinijos, sudėkite smulkintas česnako skilteles, šiek tiek pakepę supilkite vyno actą, medų ir troškinkite, kol išgaruos actas. Suberkite razinas, virtas perlines kruopas ir pagardinkite druska bei pipirais.

Galiausiai sudėkite cukinijas, išmaišykite ir dar troškinkite kelias minutes. Tiekdami troškinį apibarstykite migdolų drožlėmis.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Išvydę rezultatus gyventojai liko sukrėsti: kas nutiko daugiausiai žmonių paskiepijusioje pasaulio šalyje?

Seišeliuose, kur gyventojų nuo COVID-19 paskiepyta daugiau nei bet kurioje kitoje šalyje,...

Nuosavas būstas – tolstanti svajonė net regionuose: prognozuoja amžinų nuomininkų erą

Jaunoms šeimoms svajonė turėti namus darosi panaši į tolstantį miražą. Per pastarąjį...

„Didžiojo šeimos gynimo maršo“ dalyviai piktinosi valdžia: vardino skirtingas priežastis, prieš ką reikia kovoti renginyje dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių (6552)

Nuo pat ryto šalyje vykstantis „Didysis Šeimos gynimo maršas“, kurio dalyvių automobilių...

Vaidas Saldžiūnas | D+

Branduolinis karas su Rusija: ko nesuprato Holivudas, bet užčiuopė Užkalnis (14)

Keistas pavadinimas, tiesa? Atrodo, kas galėtų visus juos sieti, neįmanoma. Bet įsitikinti...

Po šiltesnio savaitgalio laukia audringi orai: liūčių išvengti nepavyks nė vienam regionui

Sekmadienio dieną iš pietvakarių artės atmosferos frontas. Į šalį plūs vis tankesni debesys,...

Sulaikytas vienas iš kalėjimo bėglių papildyta (96)

Sulaikytas vienas iš Pravieniškių pataisos namų pabėgusių nuteistųjų. Apie tai feisbuke...

Skaudi nelaimė Vilniaus rajone: automobilis partrenkė ir mirtinai sužalojo dviratininką (19)

Policijos departamentas informavo, kad Vilniaus rajone įvyko skaudus įvykis.

Plika akimi nematomi, bet veikia mūsų sprendimus: neuromokslininkė papasakojo apie hormonų įtaką elgesiui, išvaizdai ir sveikatai (7)

Dažnai galima susidurti su tokiais stereotipais, kad vieną ar kitą sprendimą žmogus (o dažniau...

Dėl neįrengto kelio ženklo – nemalonumai valdininkams: jubiliejaus šventė vos nesibaigė tragedija (26)

Motociklu „Harley Davidson“ į eismo įvykį patekęs vairuotojas laimėjo bylą prieš Lietuvos...

Pikantiškas tyrimas parodė, kaip keičiasi vyrų elgesys pamačius moterį su akivaizdžiai sustangrėjusiais speneliais (43)

Psichologai iš Niujorko valstybinio universiteto Osvige tyrinėjo, kaip heteroseksualūs vyrai ir...