Kartais svorio didėjimas būna susijęs ne su maistu ar su fiziniu aktyvumu.

Štai šie penki veiksniai dažnai trukdo džiaugtis liekna figūra:

1. Per mažai miegate

Nuolatinis neišsimiegojimas ne tik sekina fiziškai, bet ir skatina organizmą kaupti svorį. Mokslininkai dar tiria, kokios sąsajos tarp miego trūkumo ir tarp svorio didėjimo, vis dėlto jau aiškėja pagrindinė to priežastis – neišsimiegoję valgome daugiau.

Chaotiškas miego režimas sutrikdo cirkadinių ritmų ciklą, o tai turi įtakos hormonų sistemai ir medžiagų apykaitai. Kai neinate miegoti reikiamu metu, kinta hormonų pusiausvyra: vietoje leptino, kuris reguliuoja energiją ir slopina apetitą, išsiskiria daugiau grelino, skatinančio alkį. Būtent todėl tuos, kas ilgai užsibūna darbe, traukia prie saldumynų ir riebių produktų – greitos kalorijos suteikia energijos.

Ką daryti:
Pasistenkite atkurti režimą – eikite miegoti ir kelkitės tuo pačiu metu, taip atkursite paros cirkadinį ritmą. Likus dviem valandoms iki miego, išjunkite visus elektroninius prietaisus, nevalgykite. Būtinai ribokite kofeino vartojimą antroje dienos pusėje, jei sunku užmigti.

2. Gyvenate nuolatiniame strese

Užsisėdėjimas darbe iki pusiaunakčio, papildomas darbas ir laisvadienių išsižadėjimas, problemos asmeniniame gyvenime tikrai atsispindės svarstyklių parodymuose. Žmogaus organizmas taip sutvertas, kad ima kaupti riebalus, vos tik streso hormonas kortizolis pasiunčia į smegenis signalą apie pavojų, o šis pereina į apsauginį režimą.

Padidėjęs kortizolio lygis naudingas trumpu laikotarpiu, tačiau chroninis stresas kenkia organizmui. 20118 m. amerikiečių mokslininkų atliktas tyrimas apie ląstelių medžiagų apykaitą atskleidė – esant dideliam kortizolio kiekiui, didėja svoris. Be to, nuolat persitempusiems žmonėms sudėtinga laikytis dienos ritmo, rasti laiko sportui, pasigaminti pietus, vakarienę.

Ką daryti:

Eiti miegoti tuo pačiu laiku, nepraleisti treniruočių, įprasti gamintis skanų ir vertingą valgį, atrasti sau tinkamą metodą, kaip atsikratyti streso, pvz., pradėti medituoti ar išmokti raminamojo gilaus kvėpavimo. Dietologų ir psichologai tikina – laikydamiesi ritmo, žmonės lieknėja.

3. Yra žarnyno bakterijų pusiausvyros sutrikimų

Sutrikus virškinimui, užkietėjus viduriams ir pan., irgi didėja svoris. Šiuo atveju viena iš didžiausių problemų – sutrikusi naudingų ir patogeninių bakterijų pusiausvyra. Beje, dirbtiniai saldikliai nepadeda lieknėti, nes negatyviai veikia mikrobiotą, virškinamojo trakto veiklą. Sutrikus žarnyno floros pusiausvyrai, atsiranda atsparumas insulinui, todėl sunkiau įsisavinama gliukozė ir didėja svoris.

Ką daryti:

Pasitarkite su medikais. Greičiausiai jums skirs probiotikų ir patars keisti mitybos racioną – valgyti daugiau ląstelienos ir fermentuotų produktų.

4. Jums trūksta vitaminų arba mineralų

Kai organizme žemas lygis magnio, geležies ir trūksta vitamino D, šlubuoja imuninė sistema, lėtėja medžiagų apykaita, organizmui trūksta energijos. Jaučiate silpnumą, trūksta jėgų sportuoti, norisi stiprios kavos, šokolado ir pan. angliavandenių – savaime suprantama, kur tai veda.

Ką daryti:
Valgykite raudonos mėsos, grikių, kepenėlių, špinatų, bertoletijų ar migdolų, kad gautumėte daugiau geležies ir magnio. Vitamino D teks gauti su papildais – pasitarkite su gydytoju dėl dozės.

5. Neapgalvojate mitybos įpročių

Dažnai neatkreipiama dėmesio, bet net ir nedidelės permainos gyvenime skatina tiek svorio mažėjimą, tiek didėjimą. Pavyzdžiui, persikėlėte į naują rajoną, esantį toliau nuo parko, kur kas vakarą vaikščiodavote, pradėjote dirbti sėdimą darbą ar vėl grįžote prie įpročio per pietus gurkšnoti „coca colą“ – vos kelios savaitės tokių mini pokyčių atsispindės ant liemens ir klubų. Beje, dietologai vienbalsiai teigia – saldūs ar alkoholiniai gėrimai dažniausiai prasprūsta pro akis skaičiuojantiems kalorijas.

Ką daryti:
Pirmas žingsnis, norint pakoreguoti mitybos įpročius, – kelias dienas rašytis, ką valgote. Tada pamatysite, kas trukdo lieknėti ir ką pakeisti, kad svoris nebedidėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)