aA
Apsinuodijimas maistu – vienas nemaloniausių negalavimo būdų, lemiantis tokius padarinius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas, skrandžio ar žarnyno srities skausmai.
© Shutterstock nuotr.

Nors įprastas apsinuodijimas yra lengvai gydomas ir trunka vos 1-3 dienas, užkrėstas ar netinkamai paruoštas maistas gali sukelti ir sunkesnius susirgimus – salmoneliozę, kiaulienos ar šernienos sukeliama trichineliozę ar net mirtinu galintį tapti botulizmą.

Gydytojas gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas teigia, kad prekybos vietos yra griežtai ir nuolat kontroliuojamos, tad dėl apsinuodijimo atvejų žmonės dažniausiai turėtų kaltinti patys save.

„Mėsa, kuria žmogus apsinuodijo, gali būti užkrėsta dar skerdykloje, transportuojant ar netinkamai laikant pardavimo įstaigoje, taip pat – mėsos gaminius ar pusgaminius ruošiant pardavimui. Vis dėlto, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos kontrolė užtikrina saugą, todėl tokie atvejai pasitaiko gana retai, – teigia V. Urbonas. – Dažniausiai maistu apsinuodijama jį netinkamai termiškai apdorojus namuose, pavyzdžiui, nepakankamai ar per daug pakepus, gaminant, valgant nešvariomis rankomis ar nepaisant tam tikrų taisyklių, pavyzdžiui neplautą peilį naudojant tiek žaliai, tiek paruoštai mėsai.“

Gydytojo teigimu, žvėrių, pavyzdžiui, šernų mėsa, kurią žmonės sumedžioja patys ar nusiperka iš kitų gali būti užkrėsta įvairiomis žarnyno infekcijas sukeliančiomis bakterijomis ar kirmėlėmis, todėl galimam apsinuodyti, jei tokia mėsa nėra patikrinta veterinarijos tarnybos.

Namuose gamintais mėsos gaminiais apsinuodijama rečiau, jeigu yra paisoma šių taisyklių:

1. Mėsa turi būti nuplaunama prieš, o jai apdoroti skirti indai ir įrankiai dar ir po gaminimo proceso.

2. Pusžalius kepsnius galima valgyti tik tada, kai mėsa kepama ne mažesnėje nei 60°C temperatūroje, o paviršius yra gerai iškepęs – būtent žalios mėsos paviršiuje dauginasi bakterijos.

3. Ruošiant žalios jautienos karpačio, mėsą būtina apšlakstyti citrinų sultimis. Natūrali augalinės kilmės rūgštis gali padėti apsisaugoti nuo apsinuodijimo.

4. Vištieną ir veršieną šaldiklyje galima laikyti ilgiausiai – net 8-10 mėnesių, žvėrieną ir kiaulieną iki 6 mėnesių, o maltą mėsą iki 4 mėnesių;

5. Termiškai apdorotą ir namuose gamintą mėsą rekomenduojama suvartoti per 4-5 dienas, o jei mėsos patiekale yra greitai gendančių produktų – per 48 valandas.

V. Urbonas atkreipia dėmesį, kad sunkia ir sveikatai itin pavojinga nervų sistemą pažeidžiančia infekcine liga - botulizmu žmonės užsikrečia per neapdairumą. Konservuojant nepakankamai pavirintus Clostridium botulinum bakterija užkrėstus grybus, daržoves ar mėsą sudaromos palankios sąlygos daugintis šioms bakterijoms žarnyne ir gaminti labai agresyvų toksiną.

Valgydami šį užkrėstą maistą rizikuojame užsikrėsti sunkiai pagydoma ar net mirtina liga, todėl itin svarbu atkreipti dėmesį į konservuoto gaminio dangtelį – jis turi būti visiškai lygus. Pastebėjus bent šiek tiek išsipūtusį paviršių, šį ir kitus, tuo pačiu metu gamintus, konservus reikėtų išmesti.

Norint išvengti apsinuodijimo atvejų, svarbu atkreipti dėmesį į teisingus maisto apdorojimo, gaminimo ir laikymo būdus bei laikytis higienos taisyklių. Po valgio pasijutus prastai, rekomenduojama vartoti lengvai virškinamą maistą: košę, natūralų vištienos sultinį, virtą vištieną ar žuvį, vartoti daug skysčių. Jei savijauta nepagerėja ar suprastėja per dvi paras, būtina kreiptis į medikus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Po įvykių Vokietijoje – nerimą keliančios užuominos: jau esama tokių, kurie rimtai svarsto palikti šalį (46)

Vokietijoje tebesitęsia po Halės išpuolio įsiplieskusios diskusijos apie šalyje stiprėjantį...

Jautri Lietuvos slaugytojų išpažintis: 600 eurų vertas darbas, fizinis bei psichologinis smurtas (13)

Kaip skelbia „Sodra“, Lietuvoje slaugytojais dirba 22,3 tūkst. žmonių. Tai – viena...

Orai: savaitę užbaigsime rekordine šiluma (1)

Sekmadienį mūsų laukia dar viena labai šilta ir graži diena. Naktį vietomis tvyrojęs rūkas...

Naujų technologijų era: piršto atspaudu ar veidu atrakinami išmanieji telefonai – kiek tai saugu (62)

Šiandien jau nieko nestebina, kad pirštų atspaudu ar savo veidu galite atrakinti išmanųjį...

Sutampa net aplinkybės: Karbauskiui teko savo kailiu pabūti Pranckiečio vietoje (280)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) pirmininkas Ramūnas Karbauskis patekęs į...

Gaisras Alytuje: dūmai nusisuko nuo miesto Prognozuoja, kada gaisras bus užgesintas. Papildyta 21:03 (588)

DELFI žurnalistai apsilankė Alytaus apylinkėse, kur šiuo metu vargsta nuo degančių padangų...

Zelenskis negrąžins didžiausio šalies banko savininkui: gresia rimtas konfliktas su buvusiu partneriu (53)

Ukrainos prezidentas pareiškė, kad jo vyriausybė negrąžins didžiausio šalies banko...

Veryga kreipėsi į Alytaus gyventojus (135)

Alytuje jau ketvirtą parą nepavykstant užgesinti padangų perdirbimo gamykloje kilusio gaisro,...

Johnsonas įpareigotas atidėti „Brexit“: tikisi, kad ši idėja nesužavės ES (19)

Borisas Johnsonas teigė nesijaučiąs sužlugdytas, nors Jungtinės Karalystės (JK) parlamentas...

Prancūzijoje turėjo savo krautuvėlę, bet ramybės oazę atrado mažame Žemaitijos kaimelyje (31)

Trylika metų mažame miestelyje Prancūzijoje gyvenusi Lina Galminaitė Blanchot ten turėjo savo...