Kartais apskritai sunku rasti laiko papusryčiauti, jau nė nekalbant apie naudingus, subalansuotus pusryčius.
© Shutterstock nuotr.

Mitybos specialistas Robas Hobsonas pateikia penkių sveikiausių pusryčių variantus, rašo dailymail.co.uk.

Bananai neįeina į sveikiausių R. Hobsono pusryčių sąrašą, kita vertus, dietologas nedraudžia jų valgyti pusryčiams, nes bananuose esantis cukrus yra natūralus.

Tiesa, daktaras Darylas Gioffre‘as sako, kad suvalgius pusryčiams bananą, maždaug vidurdienį staigiai sumažės energijos, kadangi 25 proc. banano sudaro cukrus: „Jie staigiai suteikia energijos, tačiau greitai pajusite nuovargį ir alkį.“

Tačiau R. Hobsonas nėra griežtas vaisių priešininkas. Jis teigė: „Visuose vaisiuose yra vertingų maistingų medžiagų – vitaminų, mineralų, kurie saugo nuo ligų.“ Anot jo, valgiaraštyje geriau apriboti tik sulčių ir vaisių kokteilių – iki vieno karto per dieną.

Virti ar kepti kiaušiniai su skrudintos nevalytų grūdų miltų duonos riekele ir keptais pomidorais – R. Hobsono rekomenduojamų sveikų pusryčių sąrašo viršuje. Jis teigė: „Kiaušiniai man – geriausi pusryčiais. Juos daug baltymų, maistingų medžiagų, kaip antai, B grupės vitaminų, kurie organizme paverčia maistą energija. Kiaušiniai suteikia sotumo iki pat pietų, yra tinkamas variantas norintiems sulieknėti. Na o tyrimais įrodyta – pusryčiams kiaušinių valgantys žmonės dieną suvalgo mažiau maisto.“

Penki sveikiausi pusryčiai:

1. Virti ar kepti kiaušiniai su skrudintos nevalytų grūdų miltų duonos riekele ir keptais pomidorais.
2. Avokadai ir aitriosios paprikos ant skrudintos nevalytų grūdų miltų duonos riekelės.
3. Rūkyta lašiša, špinatai ir virti kiaušiniai.
4. Košė (virta su pienu ar augaliniu pienu) su smulkintais vaisiais ir riešutais.
5. Kiaušiniai su aštriu aitriųjų paprikų ir pomidorų padažu, patiekiami su špinatais ir skrudinta nevalytų grūdų miltų duona.

O kokie prasčiausi pusryčiai, anot R. Hobsono?

R. Hobsono teigimu, nevalgykite pusryčiams grūdų batonėlių. Tiesa, galima patiems pasigaminti tokių batonėlių namuose, tada išvengsite didelio kiekio cukraus.

„Nesu grūdų batonėlių gerbėjas, nes juose visada daug cukraus, – pabrėžė R. Hobsonas. – Dažnai juose yra ir nemažai vitaminų bei mineralų, tačiau jų galima gauti ir kitokiais būdais. Galima patiems pasigaminti grūdų batonėlių, (patiems) reguliuoti cukraus kiekį, saldumo suteikti su kokosų aliejumi, vanile, džiovintais vaisiais ir prieskoniais, pvz., cinamonu.“

Dietologas nepalankiai vertina ir pusrytinius gėrimus su pienu ir grūdais: „Juose daug ląstelienos, baltymų ir pieno, tačiau daug ir cukraus. Tų maistingų medžiagų galima gauti iš sveikesnių maisto produktų.“

R. Hobsonas negailestingas ir pusrytinių dribsnių atžvilgiu, kadangi juos daug cukraus. Jis pataria prieš perkant pažiūrėti ant pakuotės cukrau kiekį. „Dribsniai praturtinti vitaminais ir mineralais pvz., geležimi ir B grupės vitaminais, taigi duoda ir naudos. Įberkite smulkintų vaisių ir sėklų, kad pusryčiai būtų maistingesni“, – patarė jis pusrytinių dribsnių mėgėjams.

Skrudinta duona su džemu R. Hobsonui toli gražu neatrodo tinkami pusryčiai. Jis pataria bent jau pakeisti džemą sviestu.

„Šviežia duona – iš nevalytų grūdų miltų, rugių <...>nėra blogas produktas, kadangi tai puikus ląstelienos šaltinis. Duona pakeliuose – ne tokia vertinga, bet joje irgi yra maistingų medžiagų, pvz., geležies. Džeme yra daug cukraus, taigi geriau jo nevalgyti arba valgyti saikingai“, – sakė jis.

R. Hobsonas įspėja nevalgyti saldžių užplikomų košių: „Kai košę verdi pats, gali rinktis – įpilti pieno arba augalinio pieno (jame daug baltymų ir kalcio), ar vandens, gali rinktis iš daugybės priedų – riešutai, sėklos, vaisiai (juose daug vitaminų, mineralų ir sveikų riebalų).

Penki nesveikiausi pusryčiai:

1. Skrudinta duona su džemu.
2. Grūdų batonėliai.
3. Grūdų ir pieno gėrimai.
4. Saldūs pusrytiniai dribsniai.
5. Saldi užplikoma košė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Savaitės pradžioje Lietuvos orus lems ciklonas (5)

Pirmadienio dieną Lietuva pateks į šilčiausiąją šio ciklono dalį. Aukščiausia temperatūra...

Laikantis Viduržemio jūros regiono dietos pagerėja sveikata: egzotiška mityba lengvai suderinama su lietuviška (73)

Jeigu norite valgyti kaip tikras Viduržemio jūros regiono gyventojas, pasirodo, visai nereikia...

Parduotuvės vadovas apie krentančius pardavimus: kažkas jaučiasi, bet nežinau tik kas (366)

Tiek Lietuvoje, tiek Europoje kalbama, kad šiuo metu yra ekonominis pakilimas.

Kraupios pliušiniais žaislais nuklotos vaikų kapinės: ten patekus norisi sukalbėti visas maldas, kurias moki (16)

Ilgas žvyrkelis. Šalia jo – sena, medinė, išvirtusi tvora. Aplink matosi kelios trobelės,...

Šio diktatoriaus tironija sunkiai protu suvokiama: po masinės egzekucijos prancūzams trūko kantrybė prabangiose vilose – kraupūs radiniai (109)

Centrinė Afrikos Respublika ( CAR ), nepaisant neapsakomai gausių gamtinių išteklių, išlieka...

Kremliaus logika: baugina JAV bombonešiais Lietuvoje, bet pasienyje griaudi rusų bombos (1071)

Kodėl NATO sąmoningai kursto įtampą pasienyje su Rusija ? Kodėl Lietuvoje JAV ir...

Į legionieriaus vėlyvą atsisveikinimą smagiai reagavo ir Juškevičius, ir buvęs strategas (1)

Dar birželio antroje pusėje Žanis Peineris raitė parašą ant sutarties su Stambulo...

Baigėsi festivalis „Karklė“: didžiausi gerbėjai jau laukia kitų metų Papildytos nuotraukų galerijos (47)

Tris dienas trukusiame festivalyje „ Karklė Live Music Beatch 2018“ nuskambėjo paskutinis šių...

Nakvynės vietos įsiminė ilgam: vienoje – įdėmus savininko žvilgsnis, kitoje – dušas kambaryje (3)

Pasiskaičiusi istorijų apie prastus ir keistus viešbučius, nutariau parašyti ir savo...

Justino Jankevičiaus nebelieka „Kitokiuose pasikalbėjimuose“: šiandien mes sukame skirtingais keliais (43)

„Kitokių pasikalbėjimų“ kūrėjas Mantas Bertulis socialiniame tinkle „Facebook“...