Virginija Lukšienė
Šeimos gydytoja, Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialo pirmininkė

Reikia įsiklausyti į savo organizmo poreikius. Labai svarbu gerai išsimiegoti, kuo daugiau būti gryname ore. Tada ir jausimės žvalesni, ir apetitas bus normalus. Pavasarį derėtų valgyti ne tokį riebų maistą kaip žiemą. Racionali mityba daro didelę įtaką sveikatai.

Reikia stengtis valgyti daugiau žalio maisto – daržovių, vaisių. Tinka ir daiginti grūdai, duona su moliūgų, sezamų, saulėgrąžų sėklomis, kitais priedais. Jei virtuvėje ant palangės turite užsiauginę pipirnę ar kitą prieskoninį augalą, jų lapelių galima užsidėti ant sumuštinių. Rytais patarčiau išgerti stiklinę sulčių.

Jei su maistu negaunate visų organizmui reikalingų medžiagų, reikėtų pagerti vitaminų. Jie vartojami sistemingai, kartu su maistu, o ne vietoje maisto. Negalima išgėrus vitaminų ir sulčių stiklinę galvoti, kad jau gavote visko, ko reikia organizmui. Vitaminai, papildai maisto neatstoja, o tik papildo trūkstamų medžiagų. Rinktis juos reikėtų pagal amžių, geriausia pasitarus su savo gydytoju.

Pavasarinį nuovargį padės nuvyti ir gera nuotaika, bendravimas su draugais, išvyka į parodą, koncertą.

Dangutė Mikutienė
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė

Pavasarį stengiuosi organizmą pavalyti: derinu maisto produktus, geriu nemažai vandens, daugiau judu, nors tai nelengva dirbant Seime, kai visą dieną tenka būti uždaroje patalpoje. Jei tik turiu galimybę, stengiuosi bent pasivaikščioti gamtoje.

Nesu maisto papildų šalininkė, mieliau vartoju įvairias žoleles, arbatas, nuovirus. Vasarą pati prisirenku įvairių žolelių, kai kurių nusiperku ir pas žolininkus. Pasidarau įvairiausių arbatų: ir organizmui pastiprinti, ir šlakams valyti. Esu prisidžiovinusi jaunų beržų lapų, iš kurių darau nuovirus. Namuose galima susiruošti labai pigių procedūrų – poveikis toks pat kaip ir prabangių „spa“. Gamta mums suteikia daug aromatų, yra puikių kvapių žolelių, tinkamų vonioms, galima įsipilti ir šlakelį kvepiančio aliejaus.

Esu augusi kaime, tad man gamta labai padeda atsigauti po įtemptų darbų. Kai sužaliuoja pievos, viskas pradeda žydėti, reikia prisirinkti vaistažolių, ir, žinoma, pajusti tuos pavasarinius kvapus.

Stengiuosi daug valgyti daržovių, vaisių, grūdų. Paprastai renkuosi liesą mėsą, bet kartais suvalgau ir lietuviškų lašinukų su duona. Negalima valgyti bet ko. Geriau mažiau, skaniau, sveikesnio maisto, o ne su visokiais skonio stiprikliais, dažikliais...

Jei nėra galimybės laiku pavalgyti, po ranka verta turėti džiovintų vaisių, kad ir pačių susidžiovintų namuose. Stengiuosi valgyti lietuviškus obuolius, kriaušes. Jie visai kitokio skonio nei prekybos centruose parduodami atvežtiniai, šiuos nusipirkus pirmiausia būtina nuplikyti karštu vandeniu.

Ne viską sekasi daryti taip, kaip norėčiau, nes neleidžia didžiulis darbo krūvis ir gyvenimo tempas. Pastarasis – didžiausias sveikos gyvensenos priešas. Skubame, pervargstame, o tai sveikatai ne į naudą. Reikia nepamiršti mylėti ir save.

Adelė Karaliūnaitė
Žolininkė

Pavasariop vis mažiau beturiu žalių daržovių, todėl daugiau valgau raugintų obuolių, burokėlių, kopūstų, agurkų. Iš jų verdu sriubas, taisau salotas.

Agurkus paprastai užraugiu sandariame inde ir panardinu žiemai į šulinį. Kai ištraukiame ir atidarome, skonis būna kaip šviežiai raugtų agurkėlių. Taip pat kepu duonytę su moliūgų tyre, kurią pasidarau rudenį: moliūgų gabaliukus apverdu, sumalu mėsmale, supilstau į plastikinius buteliukus ir užšaldau.

Kasdien suvalgau po 4 kadagių uogas tiesiai nuo medelio, nes prie namų turiu pasisodinusi kadagyną. Valgau šermukšnių uogas, verdu arbatas iš žolelių su uogomis. Kol dar šalta, nešioju kojines iš šunų vilnos.

Tepuosi šnerves, lūpas, padus ir delnus savo gamybos tepaliuku su ievų žievės ištrauka ir 27 žolelėmis. Tai tiek tų pastangų pavasarį. Ačiū gerajam Dievuliui, šią žiemą nesirgau nei gripu, nei peršalimu.

Jolanta Škutovaitė
Dietologė, sveikos mitybos specialistė

Pavasaris toks metas, kai reikia kuo daugiau natūralesnio, kuo mažiau apdoroto maisto. Patartina valgyti daug žalios, raudonos spalvos daržovių ir vaisių. Geriau rinktis liesesnį, bet įvairesnį maistą.

Organizmas turi gauti pakankamai mineralinių medžiagų, vitaminų. Puikus jų šaltinis – netrukus pasirodysiančios kiaulpienės, kurių galime prisirinkti kiekvienas. Labai naudingi jaunų beržų lapeliai, įvairios arbatžolės.

Svarbu, kad valgydami galvotume tik apie maistą, neskubėtume, gerai sukramtytume, mėgautumės valgiu. Tai turi būti tarsi ritualas. Jei valgome pribėgdami, paskubom, gerai nesukramtome, organizmas sunkiai virškina. Tai, ko nesugeba suvirškinti, lieka žarnyne, užkietėja viduriai.

Padėtume sau valgydami maistą, kuriame gausu žarnyną valančių skaidulų (neskaldytų grūdų, daržovių, žirnių, lęšių, vaisių).