Į vadinamą „fotosenėjimą“ vienodai yra linkusi bet kokio tipo oda. Bet labiausiai dėl to kenčia sausa oda, kurioje yra pažeistos apsauginės savybės ir ji yra kur kas jautresnė ultravioletinių saulės spindulių poveikiui. Kaip prižiūrėti veido odą po vasaros pataria žurnalo "Shape" specialistai.

Sudirginta oda

Jei jūs visą vasarą praleidote mieste – ekologiškai nepalankioje aplinkoje, nesistebėkite tuo, kad jūsų oda paraudo ir pradėjo šerpetotis. Nuraminti odą galima prausiantis muilu su cinku ir naudojant kremą su nedideliu hidrokortizono kiekiu. Suminkštinti odą padės priemonės su rozmarinu ar alaviju.

Pigmentinės dėmės

Specialistų teigimu, pigmentinės dėmės atsiranda dėl dviejų priežasčių: dėl ilgalaikio buvimo saulėje ir dėl hormoninių organizmo pakitimų (tai dažniausiai susiję su nėštumu ar kontraceptinių priemonių vartojimu). Nekorektiškai atlikta kosmetinė procedūra taip pat gali įtakoti pigmentinių dėmių atsiradimą.

Bet kokios kilmės hiperpigmentacija gydoma balinančiomis kosmetinėmis priemonėmis. Veiksmingiausiai balinantys komponentai – hidrochinonas, saldymedžio ekstraktas, arbutinas. Geriausia rinktis tuos produktus, kuriuose balinantys komponentai papildomi ir kitomis stipriai veikiančiomis odos atsinaujinimą medžiagomis – retinoidais ir glikoline rūgštimi. Tokiu atveju priemonė patenka į kur kas gilesnį odos sluoksnį, tad efektas bus labiau pastebimas.

Reguliari eksfoliacija (šveitimas) leidžia odai ilgiau išlikti jaunai ir švytinčiai. Bet poliruojant ją per daug dažnai ir kruopščiai, galima pažeisti apsauginę hidrolipidinę plėvelę, dėl ko oda tik sudirgs ir išsausės. Naudokite šveičiamąsias priemones 1-2 kartus per savaitę, nepamiršdamos, kad po šios procedūros odą būtina drėkinti.

Kad ir kokios veiksmingos būtų jūsų naudojamos priemonės, jos vis tiek neduos greito efekto. Rezultato teks laukti vieną-tris mėnesius. Bet jei ir praėjus šiam terminui rezultatas bus nežymus, tai hiperpigmentaciją sukėlė tikriausiai ne saulės spindulių perteklius, o vidiniai organizmo sutrikimai.

„Saulėtos“ kilmės pigmentines dėmes galima pašalinti lazeriniais spinduliais arba šveičiant su trichloro acto rūgštimi.

Raukšlės

Raukšlių išvengti neįmanoma. Bet galima jų „vizitą“ atidėti kur kas vėlesniam laikui, kuo mažiau būnant saulėje ir aktyviai naudojant priemonės su apsauginiai filtrais. Jei šios saugumo priemonės buvo ignoruojamos, teks imtis pasekmių likvidavimo priemonių.

Jau seniai žinoma, kad raukšlelės atsiranda dėl kolageno ir elastino audinių, atsakingų už odos stangrumą, sunykimo. Išlyginti raukšles kosmetinėmis priemonėmis praktiškai beveik neįmanoma, bet galima jas padaryti mažiau pastebimomis.

Pati paprasčiausia priemonė išlyginti raukšles ir sustiprinti odos stangrumą – kasdieninis drėkinamųjų medžiagų naudojimas. Visada po ranka turėtų būti kosmetika su retinoidais (vitamino A produktais). Jie greitina kalogeno sintezę ir sėkmingai kovoja su laisvaisiais radikalais. Produktai su žaliąja arbata bei vynuogių kauliukų ekstraktu – taip pat geras pasirinkimas. Beje, priemonės su vynuogių kauliukų ekstraktu naudingos dar ir tuo, kad pagerina kraujagyslių elastingumą.

Vos tik pasirodžiusias raukšleles galima pašalinti, atlikus lengvą veido odos šveitimo procedūrą grožio salone. Sumažinti kur kas gilesnes raukšles padės procedūros, nukreiptos į aktyvią kolageno sintezę, pavyzdžiui, vidutiniai ir gilieji šveitimai, o taip pat lazerinės procedūros.

Aknė

Linkusia į aknę oda būtina rūpintis nuolat. Nemanykite, kad, atlikus odos šveitimą su glikolio ar salicilio rūgštimi, jūs visiškai išspręsite šią problemą. Sėkmės garantija – kasdienė subalansuota priežiūra bei kruopštus odos valymas. Patys efektyviausi kosmetiniai ingredientai prieš aknę – retinoidai ir salicilio rūgštis, turinti riebalų tirpdymo savybių ir valanti poras.

Aknė atsiranda tada, kai poras blokuoja negyvos ląstelės. „Uždaroje erdvėje“ bakterijos ima daugintis greičiau. Priešingai paplitusiai nuomonei, ultravioletiniai spinduliai ne gydo, o tik išsausina odą, sustorindami raginį sluoksnį ir dar labiau pagilindami problemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją