1. Valgykite „mineralinius“ produktus. Vienu jų gali būti jūrų kopūstai. Škotų mitybos specialistė Gillian McKeith, parašiusi knygą „You Are What You Eat“ (angl. esi tai, ką valgai), tvirtina: „Norint palaikyti normalią kūno masę, svarbu valgyti maistą, kuriame yra chromo, magnio ir mangano“. Iš talijai palankių maistinių medžiagų šaltinių specialistė pamini javus (pavyzdžiui, rudieji ryžiai), saldžiąsias bulves, topinambus bei moliūgus.

2. Daugiau šviesos! Dienos šviesa skatina laimės hormono – serotonino – gamybą. Ją stimuliuoja ir angliavandeniai. Štai kodėl šaltuoju metų laiku, kai natūralios šviesos žmogui trūksta, esame linkę piktnaudžiauti saldumynais. Tad jeigu norite atsispirti šokolado pagundai, dažniau vaikščiokite dienos šviesoje.

Beje, saulės šviesa skatina ne tik seratonino, bet ir vitamino D gamybą, kuris padeda įsisavinti moterims ypatingai būtiną komponentą – kalcį. Jeigu atsibundate tuomet, kai dar visur tamsu, įjunkite kuo ryškesnę šviesą – kuo aplink šviesiau, tuo geresnė nuotaika.

3. Susidraugaukite su nerafinuotais aliejais. Stenkitės vartoti ne vienos, o kelių rūšių nerafinuotą aliejų, nes kiekvieno jų riebiųjų rūgčių sudėtis yra unikali. Tarkime, linų sėmenų aliejuje gausu Omega-3 riebalų rūgščių, o sezamo aliejuje – Omega-6. Net jeigu jūs vartojate aukštos kokybės aliejų, tačiau visą laiką tos pačios rūšies, tai negaunate naudingų riebiųjų rūgščių, kurių yra kituose aliejuose.

Aliejai normalizuoja riebalų apykaitą ir taip natūraliai mažina kūno svorį. Tad mitybos specialistai pataria turėti virtuvėje kelių rūšių aliejų. Jūsų kolekcijoje galėtų būti burnočio, sezamo, kedrų bei visiems įprasto alyvuogių aliejaus. Tokiu atveju maisto riebiųjų rūgščių sudėtis bus labai įvairi. Tai normalizuos hormonų pusiausvyrą ir padės išlaikyti svorį.

4. Nevenkite jūrų žuvies. Vyrauja nuomonė, kad jūrų žuvis yra vertingesnė už sugaunamą upėse. Pirmiausia dėl didelio Omega-3 riebiųjų rūgščių kiekio. Užtat gėlalandenėse žuvyse daug nekaloringo baltymo (4 kilokalorijos vienam kilogramui), dar jos pasižymi unikalia aminorūgčių sudėtimi.

Be to, baltymams virškinti organizmas eikvoja dalį iš maisto gautų kalorijų. Ši gėlavandenių žuvų savybė padeda atsispirti infekcijoms, tad šaltuoju metų laiku jas valgyti reikėtų kuo dažniau.

5. Riebų maistą keiskite liesesniu. Žiemą, norėdami sušilti, pirmenybę teikiame sunkesniam ir riebesniam maistui. Puikus žiemos raciono pavyzdys – skani, burnoje tirpstanti pica su dideliu sūrio sluoksniu. Toks maistas ilgus šaltuosius mėnesius neabejotinai atsilieps kūno linijoms.

Geriausias būdas kaip atsikratyti riebaus maisto – pakeisti jį ne mažiau skaniu, bet gerokai naudingesniu analogu. Pavyzdžiui, vietoj dešrainių ir picų galima valgyti sumuštinius, paruoštus iš viso grūdo duonos, žalumynų ir naminio kumpio ar žuvies. Šokoladinius batonėlius pakeiskite javainių batonėliais ar karčiuoju šokoladu (3-4 gabalėliai per dieną), keptas bulves ar bulvių traškučius – lavašu su neriebiu sūriu ar varške.

6. Gerkite vandenį su citrinų sultimis. Šis patarimas ypatingai naudingas tiems, kurie rytais visiškai nenori valgyti, užtat „atsigriebia“ antroje dienos pusėje. Vanduo su citrina, kurį žmogus geria prieš pusryčius, pažadina kepenis, paruošia skrandį maistui ir stimuliuoja virškinimo liaukas.

Vis dėlto kai kurie dietologai siūlo per pusryčius vengti šviežiai spaustų sulčių. Ruošiant jas netenkama ląstelienos, todėl gerokai naudingiau tiesiog valgyti vaisius.

7. Suteikite savo racionui spalvų. „Bulvių košę pakeiskite gražiai supjaustytomis morkomis, valgykite špinatus ir kitas spalvotas daržoves, kurios yra labai naudingos ir neturi bereikalingų kalorijų: raudoną ar geltoną papriką, mėlyną svogūną, brokolius.

Jeigu nusprendėte pasimėgauti mėsa, papuoškite ją apelsino ar mandarino skiltelėmis, - pataria dietologas Davidas Heberis, parašęs knygą „What Color Is Your Diet?“ (angl. kokios spalvos tavo maistas). - Norėdami į gamą įtraukti raudonos ir violetinės spalvos, pasimėgaukite uogų desertu“. Specialistas įsitikinęs, kad valgant spalvotas daržoves gauname daugiau fitoelementų ir mažiau riebalų.

8. Priimkite šaltį į sąjungininkus. Keletas paprastų metodų padės sumažinti susikaupusias kalorijas priverčiant jas šildyti organizmą. Vienas jų – gerti šaltus gėrimus, mat jų sušildymui kūnas taipogi eikvoja energiją. Pavyzdžiui, jeigu išgeriate du litrus šalto vandens, jūsų organizmas sunaudoja 60 kilokalorijų.

Norint padidinti energijos sąnaudas, galima porai minučių palysti po drungnu dušu, kai vandens temperatūra tesiekia 25 laipsnius. Tai privers organizmą išeikvoti 100 kilokalorijų, nes jis kovos su šalčiu. Budrumo suteikianti procedūra bus veiksmingesnė, jeigu vandenį pilsite į tas kūno vietas, kur kraujas cirkuliuoja arti odos esančiomis arterijomis – pažastis, kirkšnis, kaklą, krūtinę. Po šios procedūros nepulkite šildytis – vieno megztinio visiškai pakaks.

9. Valgykite sėlenas. Jos padės jums nejausti alkio, šis produktas skatina riebalų perteklių pasišalinti iš organizmo. Garsus prancūzų dietologas Pierre'as Dukanas tvirtina, kad sėlenos puikiai sugeria skystį, tad patekusios į skrandį išbrinksta ir užimdamos daug vietos suteikia sotumo jausmą.

Augalinis pluoštas suteikia sėlenoms lipnumo, dėl to atsidūrusios plonojoje žarnoje jos prilimpa prie čia esančių maistinių medžiagų ir neleidžia joms greitai patekti į kraują. Per dieną pakanka suvalgyti pusantro ar du valgomuosius šaukštus sėlenų.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)