Dažnas pasimeta, kai tenka išsirinkti tinkamą aliejų iš gausybės siūlomų variantų. Internete galima rasti filmuką, kuriame atskleidžiama visa tiesa apie alyvuogių aliejų iš Italijos ir su juo susijusiomis apgaulėmis.
© Shutterstock nuotr.

Atvirai pasakius, net ir nemažai žinių šioje srityje turintiems asmenims tinkamo aliejaus pasirinkimas gali tapti tikru iššūkiu, rašo „The Huffington Post“.

Laimei, nesunku rasti vertingų patarimų padėsiančių atsikratyti abejonių ir tinkamai pasirinkti labiausiai tinkamą produktą. Štai esminiai faktai apie alyvuogių, kokosų ir palmių aliejų, kurie išsklaidys visas abejones.

Alyvuogių aliejus

„Extra Virginity“ knygos autorius Tomas Muelleris skaitytojams parodo taurų, tačiau skandalų apipintą alyvuogių aliejaus pasaulį. Šioje knygoje atskleidžiama visa tiesa apie perpardavėjus, prastesnės kokybės pigesnius aliejus maišančius su dirbtiniais dažikliais ir ant jų dedantys ypač tyro alyvuogių aliejaus etiketę.

Atliktas tyrimas parodė, kad apie 69 proc. importuojamo ypač tyro alyvuogių aliejaus neatitinka standartų atliekant ekspertų kvapo ir skonio testus. Tokie rezultatai iš tikrųjų kelia pasipiktinimą. Taigi akivaizdu, kad renkantis bet kokį aliejų, įskaitant ir alyvuogių, būtina pasidomėti ir tik tada rinktis patikrintą variantą.

Štai keli pagrindiniai dalykai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį renkantis alyvuogių aliejų:

- visada rinkitės ypač tyrą pirmo spaudimo alyvuogių aliejų. Šios rūšies aliejuje daug maistingų medžiagų, pavyzdžiui, polifenolių, apsaugančių aliejų nuo karščio padaromos žalos. Viename iš atliktų tyrimų palygintas priešuždegiminis pirmojo ir kitų spaudimų aliejaus poveikis. Mokslininkai nustatė, kad ypač tyras alyvuogių aliejus uždegimą mažina, o kitų spaudimų aliejus šiomis savybėmis nepasižymi;

- rinkitės nefiltruotą aliejų. Nefiltruotas alyvuogių aliejus atrodo neskaidrus, nes jo sudėtyje yra natūralių medžiagų, tokių kaip antioksidantai ir buferinės rūgštys, apsaugančios nuo organizmui kenkiančio oksiduojamojo poveikio;

- patartina rinktis šalto spaudimo alyvuogių aliejų, nes būtent toks aliejus turi daugiausiai maistingų medžiagų, nes yra apdorojamas žemoje temperatūroje;

- venkite klaidinančių didžiųjų maisto produktų gamintojų peršamų formuluočių, tokių kaip „grynas alyvuogių aliejus“, kurios skirtos jūsų piniginei tuštinti, o ne sveikatai gerinti, nes šis aliejus – tai nerafinuoto ir rafinuoto ypač tyro alyvuogių aliejaus mišinys;

- taip pat patartina vengti neriebaus itin tyro alyvuogių aliejaus, nes pagal tokią formuluotę į krūvą suplakami visi riebalai ir visiems jiems klijuojama blogųjų riebalų etiketė, nors daugeliui šiais laikais jau nebėra naujiena, kad riebalai nėra kenksmingi, o mažai riebalų turintys produktai paprastai yra labiau perdirbti.

Kiti patarimai, padėsiantys gauti kuo daugiau naudos iš alyvuogių aliejaus:

svarbu nepamiršti, kad aukšta temperatūra ir kiti faktoriai gali sukelti oksidaciją ir kitų problemų, todėl patartina visada laikyti alyvuogių aliejų tamsioje ir vėsioje vietoje. Patartina butelį su aliejumi laikyti sandariai uždarytą ir apsaugotą nuo tiesioginių saulės spindulių ar kitokių karščio šaltinių, pavyzdžiui, viryklės;

atidarius butelį patartina alyvuogių aliejų suvartoti per 1-3 mėnesius, nes vėliau jis netenka dalies sveikatai naudingų savybių. Atlikti tyrimai rodo, kad po dviejų mėnesių alyvuogių aliejus nebėra toks pat naudingas sveikatai, net jei ir yra laikomas tinkamomis sąlygomis. Alyvuogių aliejus itin

tinkamas maisto ruošimui žemoje temperatūroje, salotų padažui ruošti ir tiesiog daržovėms, mėsai ar žuviai šlakstyti, o ištikimiausi alyvuogių aliejaus gerbėjai rūpinasi virškinimo sistemos sveikata prieš maistą išgerdami du šaukštus aliejaus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Prakalbino tris „Vagner“ vadus: Putinas ką tik paaiškino, kad reikia ruoštis (141)

Sirijoje kovojantys samdomi rusų kariai tvirtina, kad šioje šalyje jie yra ne tam, kad užsidirbtų...

Vilnietė kaip reikiant įstrigo: butą užėmusi šeima nemoka nei nuomos, nei komunalinių (64)

Buto nuomininkai dažnai tampa it loterija: arba pasiseks, arba ne. Vilnietė Vaida Vaitkevičiūtė...

Dūkšto kunigą persekioja velniškos nesėkmės (69)

Dūkšto kunigą Sigitą Grigą užklupo nesibaigiančios bėdos. Metų pradžioje ilgapirščiai iš...

„Barclays“ svarsto naikinti 350 darbo vietų (219)

„ Barclays “ Lietuvoje planuoja atleisti arba perkelti apie 350 darbuotojų, rašoma bendrovės...

Lietuvė rengia Čikagos priemiesčio elitą: gyvenimą pakeitė vienas laiškas (40)

Hinsdeilio miestelis, esantis Ilinojaus valstijoje (JAV), visiškai skiriasi nuo kitų, esančių...

Sulaukęs 49-erių mirė „Austino Powerso“ žvaigždė Verne'as Troyeras (5)

Su priklausomybe alkoholiui kovojęs aktorius Verne'as Troyeras mirė. Filmo „Austinas Powersas“...

Oksana Pikul-Jasaitienė prakalbo apie naują S. Jasaičio mylimąją: kartu lankosi ir Panevėžio diskotekose (165)

Šiuo metu skyrybų dramą išgyvenantys Oksana Pikul-Jasaitienė ir Simas Jasaitis atsidūrė...

Netradicinėje erdvėje pristatytos Lilijos Larionovos ir Egidijaus Rainio kolekcijos (6)

Šeštadienio vakarą sostinėje neišskiriamas dizainerių duetas Lilija Larionova ir Egidijus...

Prabilo ir buvusi Avicii mergina: nenoriu, kad tai būtų tiesa (49)

Po netikėtos žinomo švedų didžėjaus Avicii mirties Omane prakalbo ir buvusi jo mergina....

Žmogus, aplankęs geriausius pasaulio restoranus (4)

Susipažinkite su Paulu Grinbergu, žmogumi, kuris ne tik aplankė 50 geriausių restoranų pasaulyje,...