Jei kamuoja pagirios, organizmo skysčių balansą bei rūgščių ir šarmų pusiausvyrą atkurti padės paprastas vanduo. Kadangi netenkama elektrolitų, puikiai tiks ir mineralais prisotintas vanduo, taip pat – pagardintas citrina.

Gelbės tinkama dieta

Anot gydytojos dietologės Kristinos Jasmontienės, alkoholiu apskritai geriau nepiktnaudžiauti, tada nereikės ir patarimų, ką daryti jo padauginus. Tačiau jei vaišių metu visgi leidote sau daugiau atsipalaiduoti, palengvinti negalavimus galima pasirinkus tinkamą mitybą.

„Pagrindiniai pagirių požymiai – dehidratacija ir sumažėjęs cukraus kiekis kraujyje. Tad ir pirmi žingsniai vaduojantis iš tokios būsenos – pakankamas skysčių ir angliavandeniais prisotinto, daug vitamino C turinčio maisto vartojimas“, – aiškino specialistė.

Kai vargina pagirios, reikėtų sočiai pavalgyti. Pavyzdžiui, ryte dietologė pataria rinktis košę, pieno produktus, vartoti daug kalio, magnio turinčius produktus – vaisius ir daržoves, džiovintus vaisius, jūros gėrybes.

Suvalgę serbentų, kivių, apelsinų, greipfrutų, citrinos ir kitų vaisių papildysite vitamino C atsargas. Tai padės greičiau suskaidyti ir pašalinti acetaldehidą – nuodingą medžiagą, į kurią mūsų organizme oksiduojasi alkoholis.

Pasak K. Jasmontienės, organizmo skysčių balansą bei rūgščių ir šarmų pusiausvyrą atkurti padės paprastas vanduo. Kadangi netenkama elektrolitų, puikiai tiks ir mineralais prisotintas vanduo, taip pat – pagardintas citrina.

Be to, daug vandens reiktų išgerti ne tik iš ryto, bet ir iš vakaro, prieš einant gulti. Tai padės jau pabusti lengvesne galva.

Alkoholiui ir vaistams – ne

Jokiu būdu nereikėtų bandyti malšinti pagirias ryte vartojant alkoholį.

„Posakis „Kuo susirgai, tuo ir gydykis“ čia visai netinka. Taip galima sulaukti tik didesnių problemų“, – įspėjo gydytoja.

Nereikėtų skubėti griebtis ir galvos skausmą malšinančios tabletės. Simptomus ji gal ir padės sušvelninti, tačiau žalos gali padaryti daugiau, nei duoti naudos.

„Į vaistus reiktų žiūrėti labai atsargiai. Juos draudžiama vartoti kartu su alkoholiu Tiek stiprieji gėrimai, tiek daugelis vaistų metabolizuojami kepenyse, o jų sąveika yra pavojinga. Neigiamo poveikio rizika išlieka ir kitą dieną“, – sakė specialistė.

Atsigauti po vakarėlio padės:

kontrastinis dušas;

karštas sultinys (jis atpalaiduos, atgaivins skrandį);

raugintų produktų sultys (raugintų agurkų, kopūstų ar pomidorų sunka, raugintų burokėlių rasalas);

šviežiai spaustos apelsinų sultys;

vanduo su citrina ir medumi, įvairios arbatos;

kuo ilgesnis miegas ryte.