aA
Pavasarį kūnas prašyte prašo šviežių „vitaminų“. Išėję pasivaikščioti į gamtą, apsilankę sode ar pas močiutę kaime apsidairykite aplinkui ir greitai rasite vieną maistingiausių augalų – garšvą. Sodininkai ir daržininkai šį augalą vadina piktžole, o išmintingieji vienuoliai viduramžiais garšvas vertino ir gausiai vartojo.
© Shutterstock nuotr.

Liaudies medicinos žinovai tvirtina, kad stipriai soduose, daržuose, pamiškėse ir miškuose išplitusi garšva – vitaminų, mikroelementų ir kitų organizmui naudingų ir reikalingų medžiagų lobynas. Šio augalo lapuose gausu baltymų, vitamino C ir A, kalcio, kalio, geležies, vario, mangano, mineralinių druskų, obuolių ir citrinos rūgšties, šaknyse – eterinių aliejų ir kt.

Teigiama, kad garšva chemine sudėtimi artima žmogaus kraujo sudėčiai. Tad ją galima vartoti be didesnių apribojimų. Tiesa, ji turi kraujospūdį mažinantį poveikį, tad nereikėtų piktnaudžiauti esant žemam kraujo spaudimui.

Šiam augalui priskiriama daug gydomųjų savybių. Garšvą patariama vartoti gydant inkstų, šlapimo pūslės, skrandžio ir žarnyno, kepenų, kvėpavimo takų ir kitokius sutrikimus. O viduramžių didikai bei vienuoliai juo gydė podagrą. Neatsitiktinis ir garšvos lotyniškas pavadinimas – Aegopodium podagraria.

Maistui tinkami jauni garšvos lapeliai. Juos galima valgyti žalius, virtus, troškintus. Garšvų mėgėjai sako, kad paraugintais ar marinuotais jų lapeliais galima būtų nustebinti išrankiausius gurmanus.

Garšva (viduryje)
Garšva (viduryje)
© I. Labutytės nuotr.

Receptai

Salotos „Pavasario vitaminai“

Reikės:

geros saujos garšvų,
kelių šviežių agurkų,
ryšelio ridikėlių,
svogūnų laiškų,
petražolių,
dviejų virtų kiaušinių,
grietinės.

Žalumynus, agurkus ir ridikėlius kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite, suberkite susmulkintus kiaušinius, pasūdykite ir sumaišykite su keliais šaukštais grietinės. Į salotas dar galima įdėti nedaug pienių ir nuplikytų dilgelių lapelių.

Skanaus!

Garšvomis įdarytos paprikos

Reikės:
4 paprikų,
0,5 kg maltos mėsos,
saujos garšvų,
petražolių,
2 morkų,
2 pomidorų,
vienos svogūno galvutės,
2 didesnių česnako skiltelių,
2 šaukštų pomidorų padažo,
aliejaus,
pipirų,
druskos.

Paprikas nuplaukite, išpjaukite kotelius ir išimkite sėklas. Nuplaukite ir nuskuskite morkas, smulkiai supjaustykite ir apvirkite. Mėsą, supjaustytus pomidorus, svogūną, česnaką pakepinkite įkaitintame aliejuje, sukrėskite pomidorų padažą.

Pasūdykite, suberti pipirus ir sumeskite petražoles. Įdarykite paprikas ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 min. Paprikas galima patiekti su virtomis ir orkaitėje apskrudintomis bulvėmis.

Skanaus!

Omletas su garšvomis

Reikės:
kiaušinių,
sviesto (geriau būtų lydytas),
svogūnų laiškų,
petražolių,
krapų,
pieno,
druskos.

Įkaitintame svieste pakepinkite svogūnus, sumeskite supjaustytą garšvą ir dar truputį pakepinkite, užpilkite gerai išplaktus kiaušinius su pienu, pasūdykite. Bebaigiantį kepti omletą apibarstykite sukapotais krapais ir petražolėmis.

Skanaus!

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konfliktas įmonėje: vadovą kaltina išnaudojimu, o darbuotojas – vagyste (9)

Socialiniame tinkle „Facebook“ kilo nepasitenkinimo banga dėl kosmetikos kompanijos „Make Up...

Britai pradėjo didžiausią savo istorijoje tarptautinę viliojimo kampaniją: prognozuoja grėsmę Lietuvai (93)

Viešųjų ryšių agentūros informuoja, kad Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos tarnyba (...

Pratrūko dėl stovėjimo aikštelėse nubraižomų automobilių: kodėl policija nesiima veiksmų

Dėl nubraižytų automobilių nirštantys klaipėdiečiai norėtų, kad policijos pareigūnai...

Apie derybas su Rusija paklaustas Zelenskis atsakė vienu žodžiu (123)

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atmetė derybų su Rusija galimybę.

Pasitikrinkite: testas, kurios partijos ar komiteto pažiūros jums artimiausios (31)

Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto ( VU TSPMI ) mokslininkai...

Paaiškėjo, kodėl Vilniuje kyla spūstys: ekspertai turi patarimų, kaip ilgam neužstrigti (17)

Skaičiuojama, kad spūstyse vilnietis praleidžia net 136 valandas per metus. Tam, kad spūsčių...

Gimus vaikui, sugriuvo visi nusistatymai: sakiau, kad miegos tik savo lovoje, o žindysiu tik iki, kol pradėsiu primaitinti (4)

Renata ir Arnoldas Raugai – dar viena praėjusios savaitės DELFI ir „ Kidy Tour “ metų šeimos...

Neramios žinios iš muitinės: į Lietuvą bandyta įvežti raketų paleidimo sistemas iš Baltarusijos (131)

Lietuvos muitinės pareigūnai šią savaitę nepraleido į šalį bandytos įvežti raketų...

Ispanijos policijos paviešinti vaizdai: sulaikomas lietuvis – Europą šiurpinusios gaujos vadeiva (82)

Trečiadienį spaudos konferencijos metu Lietuvos policija paskelbė, kad bendradarbiaujant su...

Rinkėjai įvertino kandidatus į prezidentus: užkliuvo Šimonytės nuotaika ir Nausėdos šuo galima paklausyti gyvai (299)

Pirmadienį prasidėjo išankstinis balsavimas antrajame Prezidento rinkimų ture. Tuo pat metu savo...