Mūsų šalyje kasmet vidutiniškai nustatoma apie 350 naujų melanomos atvejų. Du trečdaliai pacientų – moterys.

Pavojingiausia – melanoma

Susirgti odos vėžiu labiau rizikuoja turintys šviesią ir greitai saulėje nudegančią odą, smarkiai nudegę saulėje (ypač vaikystėje), intensyviai besilankantys soliariumuose žmonės. Beje, šią ligą gali sukelti ne tik ultravioletiniai spinduliai, bet ir paveldimumas, chemikalai ir kt.

Pavojingiausia bei rečiausia odos vėžio forma – melanoma. Apie pusė jos atvejų susiformuoja iš jau esančių apgamų. Pastaraisiais dešimtmečiais ši liga diagnozuojama vis dažniau. Nuo jos miršta iki 75 proc. odos piktybiniais navikais sergančių pacientų. Manoma, kad JAV kiekvieną valandą melanoma pražudo mažiausiai vieną žmogų.

Mūsų šalyje kasmet vidutiniškai nustatoma apie 350 naujų šio vėžio atvejų. Du trečdaliai pacientų – moterys.

Didžiausią pavojų sukelia ne pirminis navikas, o jo metastazės plaučiuose, smegenyse, kepenyse, kauluose. Kuo anksčiau melanoma yra nustatoma ir pašalinama, tuo labiau tikėtina, kad gydymas bus sėkmingas. Pirmoje stadijoje šis vėžys išgydomas 97 proc., antroje – 60–70 proc., trečioje – 30–60 proc. ligonių.

Galės efektyviau gydyti?

Melanomos gydymo srityje labai svarbų žingsnį ką tik žengė Izraelio mokslininkai. Jiems pavyko nustatyti, kaip vėžinės ląstelės patenka į kitus organus. Tai suteikia viltį rasti būdą efektyviau stabdyti metastazių plitimą.

Tel Avivo universiteto mokslininkai atkreipė dėmesį į anksčiau neįvertintus pokyčius odos giluminiame sluoksnyje – dermoje. Pirmojoje stadijoje melanoma formuojasi odos paviršiuje – epidermyje, per kurį negali metastazuotis. Todėl vėžys ieško būdų, kaip prasiskverbti iki dermos kraujagyslių – pradeda siųsti mikroburbuliukus. Juos mokslininkai ir nustatė.

Tyrėjai daro prielaidą: jeigu pavyktų užkirsti kelią šiems mikroburbuliukams, tuomet melanomos vystymosi procesas būtų sustabdytas. Mokslininkams jau pavyko išskirti dvi molekules, kurios laboratorinėmis sąlygomis tokią užduotį sėkmingai atliko.

Verta žinoti

Parodyti medikams įtarimą keliančius apgamus rekomenduojama kas dvejus metus sulaukus 35 metų.