"Įprastas akivaizdžiai nuo bado sunykusio vaiko vaizdas neteisingai atspindėtų šią problemą. Mat nevisavertė mityba išoriškai beveik nėra matoma", - rašoma UNICEF ataskaitoje, pavadintoje "Nevisavertė mityba, naujienos".

Daugiau kaip 100 valstybių atlikta apžvalga parodė, kad nevisavertės mitybos lygis besivystančiame pasaulyje per 10 metų sumažėjo nuo 32 iki 28 procentų. Daugiausia prastai mintančių vaikų, apie pusę, yra Pietų Azijoje, kiek mažiau kaip trečdalis - Afrikos rajone įpiečiau Sacharos.

Geros žinios ateina iš 18 besivystančių valstybių, kuriose prastos vaikų mitybos rodiklis mažesnis už minėtą 28 procentų vidurkį ir sudaro apie 25 procentus. Iš jų paminėtinos tokios šalys kaip Kinija, Meksika, Indonezija, Bangladešas, Vietnamas.

Namuose, kur maisto tartum pakanka, bet jis nevisavertis, ši blogybė išryškėja vaikui susirgus - mažėja apetitas, vemiant ir viduriuojant iš organizmo pasišalina gyvybei svarbios medžiagos.

Blogiausia, kai netinkamai maitinami vaikai iki trejų metų, kai auga kūnas, vystosi smegenys. Todėl šie vaikai beaugdami nepasiekia tų galimybių, kurios yra sąlygotos genetiškai, paveldėtos iš tėvų, nerimauja Džeimsą Bondą vaidinęs aktorius Rodžeris Mūras, UNICEF geros valios ambasadorius.

UNICEF ataskaitoje džiaugiamasi, kad pavyko aprūpinti joduota druska daugiau kaip 70 procentų šeimų besivystančiose šalyse. Prieš dešimtmetį šis skaičius siekė 50 procentų. Jodas apsaugojo apie 12 milijonų vaikų nuo smegenų vystymosi sutrikimų, kurie atsiranda, kai vaiko organizme trūksta jodo.

Vitamino A dabar jau gauna pusė pasaulio vaikų - per metus išgelbėta trečdalis milijono vaikų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją