Dietos, o vėliau ir knygos, pavadinimą S. Robertsas pasirinko ne atsitiktinai. Šangri-La – taip vadinasi išgalvota šalis Jameso Hiltono romane „Prarastas horizontas“. Pasak S. Robertso, tai būtent ta vieta, kur į gyvenimą žiūrima ramiai ir išmintingai, nesiekiant prasimanytų tikslų ir beprasmių iliuzijų – būtent taip reikia žiūrėti ir į savo sveikatą.

Psichologinis apetitas

Viskas prasidėjo nuo to, kad kartą Prancūzijoje S. Robertsui teko gerti neįprastus jam gėrimus – jam buvo nepažįstamas jų skonis ir nežinoma sudėtis, be to, juose buvo labai daug kalorijų. Tačiau jis dėl to nepriaugo nei gramo, tad iškėlė hipotezę, kad visa esmė slypi mūsų skonio atmintyje. Į dietas ir svorio metimą amerikiečių mokslininkas pažvelgė iš psichologijos pozicijų – jis pabandė įrodyti, kad papildomi kilogramai ir skanus maistas tiesiogiai susiję, tačiau ne dėl kalorijų, o dėl organizmo reakcijos arba skonio atminties.

Visi žinome, kad apetitas gali būti psichologinis ir fiziologinis. Fiziologinį apetitą nulemia gliukozės kiekis kraujyje. Kai gliukozės sumažėja (paprastai taip nutinka praėjus 4 valandoms po valgio), į galvos smegenis pradeda keliauti specialūs signalai. Kai tik gliukozės kiekis pasiekia normą, organizmas „nusiramina“.

Psichologinis apetitas susijęs su asociatyvia atmintimi. Pavyzdžiui, jeigu mes ragaujame maloniai kvepiantį maistą arba žiūrime kulinarinį šou, matome gražiai supakuotą šokolado dėžutę, mūsų galvoje iškyla jau susiformavęs skanaus maisto vaizdas.

Pagrindiniai Šangri-La dietos principai

Pagrindinis šios dietos principas – atsikratyti psichologinio apetito. S. Robertsas mano, kad organizmą galima apgauti, jeigu vartosime neskanų, tačiau pakankamai kaloringą maistą, tik nedideliais kiekiais. Esminiai Šangri-La dietos elementai yra stipriai išvalytas alyvuogių aliejus ir fruktoze saldintas vanduo (šeši valgomieji šaukštai fruktozės litrui vandens). 75 gramuose vandens su cukrumi yra apie 240 kalorijų, maždaug tiek pat kalorijų yra dviejuose valgomuosiuose šaukštuose aliejaus.

Jeigu nusprendėte išbandyti šią dietą, galite ir toliau laikytis įprasto mitybos režimo, tik likus valandai iki arba praėjus valandai po valgio du kartus per dieną būtina vartoti aliejų arba saldintą vandenį.

S. Robertsas tikina, kad po kurio laiko organizmas nustos reikalauti įprasto maisto kiekio, nes gaus pakankamai kalorijų iš neskanių ir psichologinio apetito nesukeliančių produktų.

Taip pat knygos autorius pataria atsisakyti gazuotų gėrimų, o vietoj saldumynų valgyti tik vaisius. Dar rekomenduojama valgyti kaip įmanoma daugiau produktų, kuriuose gausu ląstelienos – daržovių, pilno grūdo duonos gaminių.

Tokį mitybos režimą patariama derinti su fiziniais krūviais. S. Robertsas tvirtina taip netekęs 20 kilogramų ir štai jau aštuonerius metus išlaiko tą patį – aštuoniasdešimties kilogramų – svorį.

Kitokia nuomonė

Vis dėlto, daugelis dietologų nenori sutikti su S. Robertsu. Daugelis jų Šangri-La dietą vertina kaip netikslingą, kiti atkreipia dėmesį, kad svorio augimą lemia ne vien skanių produktų kiekis.

Nevienareikšmiškai vertinami ir autoriaus patarimai atsikratyti įprasto malonaus maisto skonio naudojant prieskonius. Daugeliui žmonių grynas alyvuogių aliejus galu sukelti pykinimą ir kitus nemalonius pojūčius. Be to, ši dieta neįveikė klinikinių tyrimų ir yra pagrįsta tik asmenine autoriaus ir dar kelių žmonių patirtimi.
Tačiau nepaisant nieko, psichologiniame požiūryje į mitybos režimą yra racionalumo, mat daugelis mūsų pasiekimų priklauso nuo valios stiprybės ir motyvacijos.

Šangri-La dieta skirta tiems, kurie įpratę valgyti du kartus per dieną didelėmis porcijomis, neturi pakankamai laiko ir galimybių maitintis taisyklingai. Šios dietos nevertėtų paversti gyvenimo būdu, pakaks šio režimo laikytis mėnesį ar du.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)