aA
Lietuvos gyventojai vartoja per mažai vaisių ir daržovių: per dieną vienam žmogui rekomenduojama suvalgyti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių, tačiau mūsų šalyje šis skaičius vidutiniškai tesiekia apie 300 g, pranešime spaudai teigia prof. dr. Rimantas Stukas.
© Shutterstock

Prasidėjus pavasariui daugelis susimąsto apie daržovių būtinybę organizmui, tačiau dažnam sunkiai sekasi jas integruoti į savo kasdienį maisto racioną.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. R. Stukas pataria, kaip be didelių pastangų ar kardinalių pokyčių į savo mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių.

1. Daržovių kokteiliai – geras būdas paįvairinti valgiaraštį

Jeigu nepavyksta suvalgyti reikiamo kiekio šviežių vaisių ar daržovių, puiki išeitis – iš jų pasigaminti kokteilį. Anot profesoriaus, kokteiliai populiarėja tik tam tikrame vartotojų segmente, ypač tarp tų, kurie propaguoja veganizmą ir vegetarizmą, tačiau tokie kokteiliai galėtų tapti daugelio asmenų mitybos raciono dalimi. Šiems kokteiliams pagaminti reikia vos kelių minučių, juose gausu vitaminų ir skaidulų.

„Sultys nėra pats geriausias produktas, tačiau daržovių kokteilis yra nebloga išeitis. Be abejo, visi ingredientai sumalami ir virsta tyrele, tačiau, nors ir sumažėja maistingųjų medžiagų kiekis, mes vis tiek gauname reikalingą jų dozę. Be to, į kokteilį galime įdėti tokias daržoves kaip brokolis, špinatas, salieras, kuriuos žalius valgyti mėgsta ne visi. Tačiau paskaninus tokį kokteilį dar ir gabalėliu banano ar keliomis datulėmis, jį galima išgerti su malonumu, kartu organizmui pasisavinant ir visas reikalingiausias medžiagas“, – sako R. Stukas.

Daržovių ir vaisių kokteilius galėtų pamėgti ir tie, kuriems dažnai daržovių skonis nėra priimtinas, pavyzdžiui, vaikai.

2. Integruokite daržoves į kasdienių maisto produktų racioną

Dažnai galvodami apie daržoves, mes pirmiausia galvojame apie šviežias – salotų lapus, špinatus ir kt. Tačiau prof. dr. Rimantas Stukas teigia, kad daržovių ir jose esančių maistingųjų medžiagų galime gauti ir kitais būdais, pavyzdžiui, kai daržovės integruojamos ar įterpiamos į kasdienio vartojimo produktus.

„Daržoves galima gauti įvairiais pavidalais, pavyzdžiui, valgant daržovėmis praturtintą duoną. Be abejo, maistas apdorojamas aukštoje temperatūroje, todėl vitaminų kažkiek sumažėja, tačiau mineralinės medžiagos išlieka. Jeigu tokį produktą vartojame kiekvieną dieną ir kasdien gauname šių mineralinių medžiagų, iš dalies kompensuosime šviežių daržovių trūkumą“, – teigia profesorius.

Anot R. Stuko, duona – tai vienas svarbiausių daugelio lietuvių mitybos raciono ingredientų. Pastaruoju metu, populiarėjant sveikos gyvensenos tendencijoms, pirkėjai lentynose vis dažniau ieško duonos su pridėtine verte – papildomų maistinių medžiagų turinčiais ingredientais kaip grūdai, sėklos ir kt. Neseniai Lietuvoje pristatyta ir visiška inovacija duonos rinkoje – duona su daržovėmis.

„Šiandien duonos lentynose galima rasti duoną, kurios sudėtyje trisdešimt procentų miltų yra pakeista pupomis, morkomis, burokėliais ar pastarnokais. Tokio tipo duonoje mažiau pridėtinio cukraus, jį pakeičia natūralus daržovių saldumas ir rūgštumas. Joje mažiau sočiųjų riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų bei baltymų. Todėl rinkdamiesi tokį produktą, daržovių maistinių medžiagų gali gauti ir tie, kurie jų nemėgsta, taip daržoves lengviau integruojant į savo mitybos racioną“, – teigia „Fazer Lietuva“ gamybos vadovas ir „Gardėsio“ duonos ekspertas Tadas Aleknavičius.

3. Desertai su daržovėmis? Kodėl gi ne!

Dažnai daržovių valgymą asocijuojame su salotomis ar garnyru, tačiau daržovės ir vaisiai gali tapti ir užkandžių ar net desertų dalimi. Anot R. Stuko, pastaruoju metu vis labiau populiarėja įvairūs pyragai, kuriuose riebalus keičia avokadai. Taip pat galima išsikepti pyragus ar keksiukus su morkomis, moliūgais. Šiuos kepinius pagardinus ne rafinuotu cukrumi, o medumi ar datulėmis, desertas tampa ne tik skanus, bet ir sveikas. Tokiu būdu daugiau daržovių galima įtraukti ir į smaližių – vaikų – mitybos racioną.

„Ne itin palankiai į daržoves žiūrinčių vaikų maistą išradingi tėvai gali praturtinti daržoves „slėpdami“ maiste. Į blynus įtarkuota cukinija ar daržovėmis pagardinta kiaušinienė taps ne tik gardesniu, bet ir sveikesniu patiekalu. Sveikos mitybos įpročiai pradedami formuoti jau ankstyvoje vaikystėje, todėl labai svarbu vaikui teikti žinių, kas yra sveika mityba. Reikia jį išmokyti, kad daržoves valgyti yra gerai“, – sako R. Stukas.

Mėgstantiems nuolat ką nors kramtyti, vietoje bulvių traškučių ar kepintų riešutų puiki alternatyva – daržovių traškučiai. Tokį užkandį galima lengvai pasigaminti namuose iš burokėlių, morkų, salierų ar kitų daržovių. Anot R. Stuko, tam puikiai tiks bet kokios šakniavaisių daržovės.

„Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ne tik mėgsta dažnai užkandžiauti, bet ir su kasdieniu maistu gauna per mažai maistingųjų medžiagų. Daržoves galima pakepinti orkaitėje su šlakeliu aliejaus arba rinktis džiovintą jų alternatyvą“, – teigia R. Stukas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Žmogus, turėjęs užimti Landsbergio vietą: didžiausias gyvenimo nuopuolis ir mįslinga sūnaus mirtis (33)

Idėjinis nepriklausomybės lyderis, valstybės kūrėjas, Sąjūdžio juodadarbis ir smegenys – tai...

Įprasto grafiko nepavejantis Jasikevičius: šiame klube vaikučiai verčiami išvykoje nukauti grandus specialiai Krepšinis.lt iš Atėnų (6)

Skirtumas tarp pergalės ir pralaimėjimo kartais būna plonesnis nei kiaurai permatomi popieriniai...

Darbdaviai giria atvykstančius imigrantus: žmonės nori dirbti ir užsidirbti (68)

Sakoma, kad gera vieta tuščia ilgai nebūna. Su darbo jėgos trūkumu susiduriančios įmonės jau...

Magistraliniame kelyje BMW taip rėžėsi į pėsčiąjį, kad iš pradžių net nebuvo aiški žuvusiojo lytis papildyta (247)

Sausio 17-osios vakarą, apie 20.05 val., Šiaulių r., magistraliniame kelyje A12, ties Domantų...

Kapituliuoti nesutikęs „Žalgiris“ po dramatiškos kovos krito Atėnuose (337)

Penktadienio vakarą finišavo 20-asis Eurolygos reguliariojo sezono turas. Paskutinėse jo...

Policija: nebuvo tokio įvykio kaip pagrobimas papildyta (719)

Penktadienio vakarą policijos pareigūnai sušaukė spaudos konferenciją naujienoms apie galimą...

Tragiška paskutinės raupų aukos istorija: manė, kad liga jau išnaikinta, bet vėl smogė pačiu netikėčiausiu metu (26)

1978 metų vasarą viso pasaulio mokslininkai ėmė kalbėti apie grandiozinį pasiekimą, kurio...

Norite išvengti širdies ligų – privalote žinoti svarbų kraujo rodiklį: tuo pasirūpinti reikia kuo anksčiau (20)

Neseniai atlikto tyrimo autoriai pabandė atsakyti į klausimą, ar, atsižvelgiant į cholesterolio...

Dailius Dargis prabilo apie Remio ir OG Version tėvus: jie – skandalingi nusikalstamo pasaulio veikėjai (96)

Žinomas knygų apie mafiją autorius Dailius Dargis neliko abejingas ir pastaruoju metu aktualiems...

Tokio prekybininkų šou lietuvis dar nebuvo matęs: vokiečiai ten šėlsta nuo pat ankstaus ryto (24)

Šį kartą Orijus lankėsi Hamburge – viename įdomiausių ir gražiausių miestų Vokietijoje ....