Teigiama, kad aliejus ne tik drėkina, minkština odą, bet ir yra tinkama priemonė ją apsaugoti prieš ruošiantis degintis. Tačiau verta žinoti, jog joks aliejus neapsaugos nuo nudegimo, kai kaitroje praleidžiamos ilgos valandos.

Yra specialistų, teigiančių, kad aliejus ne tik drėkina, minkština odą, bet ir yra tinkama priemonė ją apsaugoti prieš ruošiantis degintis. Stipriausiu UV filtru esą pasižymi aviečių (SPF 28–50) ir morkų (SPF 38–40) sėklų aliejai. Kiek mažesnę apsaugą žada kviečių želmenų aliejus (SPF 20), sojų (SPF 10), avokadų (SPF 5–15) aliejai, dal silpnesniu UV filtru pasižymi alyvuogių ir kokoso aliejai (SPF 2–8), kakavos, migdolų, makadamijų aliejų SPF – 4–5.

Naudoti patariama nerafinuotus šalto spaudimo kosmetinius aliejus. Jie naudingesni, praturtinti daugiau maistingųjų medžiagų. Galima pasidaryti ir kelių aliejų mišinį. Tačiau nerekomenduojama naudoti eterinių aliejų, jie kaip tik gali sudirginti odą.

Aliejus greitai nuplaunamas ar nušluostomas rankšluosčiu, todėl odą juo reikėtų tepti kas dvi valandas, nepriklausomai nuo filtro stiprumo.

Specialistės komentaras

Klaipėdos Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė:

– Reikia gerai apgalvoti, ką tepame ant odos. Kas tinka vienam, netinka kitam. Taip ir kiekvieno žmogaus oda individualiai reaguoja į saulės poveikį. Net ir paprastas kremas (nesvarbu, kad ir natūralus) gali sukelti netikėtą stiprią reakciją. Ruošiantis ilgiau būti saulėje apskritai niekuo nepatariama tepti odos, išskyrus apsauginius kremus. Tačiau net jie gali sukelti alergiją ar turėti kitų šalutinių poveikių.

Apie aliejų savybes apsaugoti nuo kenksmingų saulės spindulių nesu girdėjusi, jie greičiau gali apsaugoti odą nuo perdžiūvimo. Joks aliejus neapsaugos nuo nudegimo, kai kaitroje praleidžiamos ilgos valandos. Apskritai nėra vienos šimtu procentu apsaugančios priemonės.

Saule apskritai reikia mėgautis saikingai. Ultravioletinių visur pilna ore – ir pavėsyje, ir debesims užstojant saulę. Ypač saugotis reikėtų kaitriųjų pirmųjų saulės spindulių – tinkamai apsirengti, nebūti ilgai atviroje saulėje.