12
Kitas

Toliau

1. Mankšta ir kontrastinis dušas

Sveikatos specialistai kiekvieną rytą siūlo pradėti mankšta. Keliolika minučių bėgiojimo lauke arba mėgstama mankšta prie atviro lango – puikus pasirinkimas, įkvėpsiantis ryžto naujiems darbams. Jeigu į darbą keliausite pėsčiomis, bendradarbius pasveikinsite žvalia šypsena. Anot psichologų, gera nuotaika stiprina organizmą ir išvaiko slogučio sukeliamas ligas.

Po mankštos kūną galima perlieti kontrastiniu arba šaltu dušu. Saiko nebuvimas taip pat gali susargdinti, todėl prie šalto ar kontrastinio dušo reikia pratintis pamažu. Pradedantiesiems pirmą dieną patariama sudrėkinti koją arba ranką. Vėliau kiekvieną kūno vietą palaipsniui pratinti prie šalto vandens. Grūdintis sveika, tačiau tik su saiku.

2. Vaisiai ir daržovės

Sveikatą stiprina tinkamas maistas ir vitaminai. Nepamirškite pusryčių: ant stalo turėtų būti kuo daugiau įvairių vaisių arba grūdų košių. Imunitetui stiprinti gydytojai rekomenduoja gerti morkų, obuolių arba burokėlių sultis. Taip pat bent kelis šaukštelius alavijo sulčių.

Greipfrutai padeda apsisaugoti nuo peršalimo, o oranžinės spalvos vaisiai – mandarinai, apelsinai, persimonai – kelia nuotaiką ir suteikia vitaminų visai dienai. Vitamino C bomba – citrina. Šis ryškiai geltonas vaisius geriausiai vitaminus išsaugo tuomet, kai valgomas šviežias ir nesumaišytas su karštu vandeniu.

Liaudies medicinos žinovai siūlo kasdien sveikatą stiprinti česnako skiltele, ežiuole, imbiero šaknimi, svogūnais, krienais. Juos galima valgyti šviežius arba gardinti patiekalus.

Tiems, kurie kasdien nesuvalgo 5 porcijų vaisių ir daržovių, organizmą patariama stiprinti vitaminais ir maisto papildais.

3. Žuvis ir omega-3 riebalų rūgštys

Sveikuoliai siūlo dažniau atsisakyti mėsos ir ją keisti žuvimi. Kuo riebesnė žuvis, tuo geriau. Itin naudingos omega-3 riebalų rūgštys, kurių organizmas pats negamina. Šių rūgščių, apsaugančių nuo vėžio, astmos, širdies ir kraujagyslių ligų, apstu skumbrėje, lašišoje, tune, Atlanto silkėje, upėtakyje. Žuvis vertinama ir dėl fosforo, kalcio, geležies bei vitaminų A, D, PP gausos. Žuvies produktus patariama valgyti mažiausiai du kartus per savaitę.

Kasdien rekomenduojama gauti 1 000 mg omega-3 riebalų rūgščių. Šios rūgštys gerina protinę veiklą, todėl nuolatos besimokantiems ar daug dirbantiems žmonėms nereikia pamiršti pasimėgauti keliais žuvies ar jos produktų užkandžiais.

12
Kitas

Toliau