Kai kalbame apie grūdų netoleravimą ar alergiją, pirmiausia į galvą atklysta mintis apie celiakiją – glitimo netoleravimą, kai bėdas kelia baltymai, esantys kviečiuose, miežiuose, rugiuose ir jų produktuose. Tačiau problemas lygiai taip pat gali kelti ir visi likę grūdai: ryžiai, avižos ir kt. Kiekvienas grūdas turi savus baltymus, kuriuos šiandien mokslas dar tiria.

Taigi, kaip žinoti ar grūdai nekenkia?

Daktaras J. Axe, bestselerio apie pralaidų žarnyną autorius nurodo, kad ne tik tie grūdai, kurie turi glitimo gali pakenkti, ir nebūtinai grūdų netoleruos tik sergantys celiakija. J. Axe teigia, kad visi grūdai (net ir be glitimo) kelia uždegiminius procesus ir lėtines virškinimo sistemos ligas.

Jei nežinote, ar sveikatos sutrikimus lemia grūdai – tiesios pabandykite 7-14 dienų begrūdę mitybą ir palyginkite savo savijautą. Laikantis tokios mitybos iš valgiaraščio išimami visi grūdai ir jų produktai: avižos, ryžiai, kviečiai, miežiai, rugiai, grūdų miltai ir jų gaminiai ir kt.

J. Axe nurodo, kad labai ribotais kiekiais galima valgyti pseudogrūdus: grikius, burnočio sėklas, bolivinę balandą.

O ar verta ryžtis tokiam bandymui, pasakys Jūsų organizmas.

Štai pagrindiniai simptomai, kad organizmas gali netoleruoti grūdų:

1. Aknė. Jei organizmas negali tinkamai suvirškinti maisto, įvairios nereikalingos medžiagos yra valomos per odą. Tai gali sukelti odos pakitimus, aknę. Šias problemas dažniausiai sukelia aukšto glikeminio indekso, rafinuoti ir perdirbti grūdų produktai.

2. Pilvo pūtimas, virškinimo sutrikimai.

3. Odos problemos: egzemos paūmėjimas, išsausėjimai, paraudimai, perštėjimas ir kt.

4. Uždegiminiai procesai, ypač skausmai iš karto po valgio.

5. Mažakraujystė. Lėtinis nuovargis. Fitatai, esantys grūduose, blokuoja geležies ir kitų naudingų medžiagų pasisavinimą. Valgant grūdus kasdien gali išsivystyti anemija, lėtinis nuovargis.

6. Galvos skausmai.

7. Nerimas, depresija. Harvardo medicinos mokyklos atstovė M. Tello nurodo, kad gausus raudonos ir perdirbtos mėsos, saldumynų, rafinuotų grūdų, riebių pieno produktų, bulvių ir menkas vaisių ir daržovių vartojimas tiesiogiai susijęs su padidėjusia depresijos rizika.

Busby E., Bold J., Fellows L. ir Rostami K. 2018 m. atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 1139 žmonės. Atliktas tyrimas parodė, kad glitimo turinčių produktų eliminavimas yra efektyvus gydant nuotaikų sutrikimus ir depresiją.

Jeigu patiriate vieną ar keletą išvardintų simptomų, dietą be grūdų išbandyti verta. Mitybą papildykite valgydami daugiau įvairių vaisių, angliavandenių turinčių daržovių: burokėlių, morkų, saldžių bulvių ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)