Kaip sakoma, grožis slypi stebinčiojo akyse. O kas stebi? Ogi kažkieno anoniminės akys jau kelis tūkstančius metų stebi, o anoniminis protas pavadina jas gražiomis, nelabai gražiomis arba iš vis negražiomis. Įdomu tik, kad akmens amžiuje šis protas išskiria plačių klubų ir trumpų kojų moteris, feodalinėje Japonijoje - mažų pėdučių, XVIII amžiaus Europoje - vapsvos talijos, o šiais laikais - aukštas merginas mergaitišku kūnu.

Tiesa, niekas negali paaiškinti, kieno gi tai akys ir kieno protas. Gal kokio nors eksperto? O gal dailininko? Tik nesakykime, kad „visi tai žino”- jokių „visų” nėra, o jei ir yra, tai jie dažniausiai būna arba girti, arba užsiėmę savo darbais. „Visi” ir geria, ir dirba. Ne, čia reikia blaivaus, estetiško ir dėmesingo žvilgsnio. Tik jei grožio standartai ilgainiui kinta, tai ar galima jais pasitikėti?

Vienas standartas ypač pritrenkiantis. Gražu yra tai, kas simetriška. Jei veidas ir kūnas simetriški, vadinasi, genetinis rinkinys geras, nes buvo vystomasi sklandžiai... Stop. Kas sakė, kad simetrija visuomet reiškia sklandumą? Pažiūrėkite aplinkui: ar daug gamtoje rasite idealiai simetriškų medžių? O kačiukų su idealiai simetrišku kailiuko raštu? Žemės rutulys asimetriškas. Molekulės asimetriškos. Visa gamta kažkiek asimetriška. Ir visų žmonių veidai, tarp kitko, irgi nesimetriški! Jei jūs pridėsite stačiakampį veidrodėlį prie jums gražaus žmogaus veido nuotraukos vidurio, pasirodys labai keistas ir nelabai gražus jums veidas.

Sakydami „graži moteris”, mes tam posakiui suteikiame dar ir emocinį atspalvį: „simpatiška”. Jei šios dalies nėra, mes sakome: „dailus veidas”, arba „šaltas grožis”. Tačiau mes sakome „graži moteris“ tuomet , kai nuo nelabai simetriško ir nelabai atitinkančio šiuolaikinius standartus kūno dar sklinda vidinis džiaugsmas, meilė, energija, išmintis, humoras, gerumas. Taip liepsnelė apšviečia iš vidaus popierinį žibintą.

Dabar paieškokime dar vienos poros akių. Jei moteris turi mažą vaiką, tai vaikui aišku, kas yra gražiausias pasaulyje žmogus. Tai, žinoma, mama. Visi vaikai tai mato ir mėgsta nupiešti mamą bei užrašyti: „mama, tu esi gražiausia”. Jei jūs prisimenate, kad maži vaikai meluoti nemoka, tai tenka pripažinti, kad vaikas sako tiesą.

Vaikui porina vyrai, kurie yra moterį įsimylėję. Jie nuoširdžiai pasako: „tu esi man pati gražiausia”. Kadangi nemaža dalis rašytojų ir poetų teigia, jog meilė ne akla, o atveria akis, tai tenka pripažinti , kad įsimylėjęs žmogus taip pat sako moteriai tiesą. O štai kai jis pasako: „ji man nebegraži”- tai yra jo matymo problema. Gal jis nusivylė, gal depresuoja. Vienu žodžiu, nebemoka žavėtis. Tiesa buvo tuomet, kai jis sakė: „tu esi pati gražiausia”.

Tačiau ar patiki moteris šia tiesa? Ne visuomet. Iš tiesų tik keli procentai moterų nuolatos laiko save gražiomis. Matas, kuriuo moteris matuoja pačią save, kinta, bet paliktas be priežiūros linkęs kristi žemyn. Visos moterys žino, kad kartais jos atrodo sau gražios, kartais - bjaurios. Jei jūs paklausite, kas moteriai ypač bjauru savyje, tai dažniausiai išgirsite, kad jai atrodo, jog jos per didelis užpakalis ir pernelyg atsikišęs pilvas. Tai jai aišku.

Anoreksijos tyrimai atskleidė, kad moteris mato save veidrodyje ne tokią, kokią ją mato kiti. Ji mato save tarsi kreivame veidrodyje, kuris ją storina. Be specialios programos, kuri taikoma mitybos sutrikimų centre, anoreksiška moteris nelinkusi koreguoti šio savęs vaizdo.

Na, o ne anoreksiška moteris? O jos visos kažkiek anoreksiškos. Tai matosi iš nuolatinių moters pažadų ir pastangų „susiimti, sportuoti, badauti ir nusimesti dešimt kilogramų”. Kas moterims pavyksta ne visuomet, nes svoris netikėtai krenta arba netikėtai auga, dėsningai atspindėdamas moters nuotaikas ir įsimylėjimo laipsnį. Nes niekas taip nepuošia moters, kaip įsimylėjimas. Na, galbūt dar šokiai ir kūryba. Kas patvirtina gydytojų teiginius, jok suliesėjimui reikia ne mažiau valgyti, o labiau degti vidine ugnimi. Taip paspartėja medžiagų apykaita (kažkas ten su adenozin- trifosfatu, bet nesigilinkime).

Taigi, vienintelė išeitis šiuolaikinei moteriai - žiūrėti į save savo mažo vaiko ir įsimylėjusio vyro akimis. Savo akimis ji gali nelabai pasitikėti, kol nepraėjo minėtos savo vaizdo korekcijos programos. Tik neklauskite manęs apie programą, kurioje aš nedalyvauju. Domėkitės mitybos sutrikimų centro informacija.

O štai ko jūs norite manęs paklausti - ar aš rašau nuoširdžiai? O gal aš pats neatskiriu, kur yra graži ir negraži moteris? Ar aš nesiruošiu guosti negražių moterų? Juk akivaizdu, kad...

Stop. Kam akivaizdu? Jums? O jūs moteris? Tuomet nepasitikėkite savo moteriška akimi, klauskite žmogaus, kuris jus įsimylėjęs. Nėra tokio? Sugalvokite.

Jūs vyras? O jūs įsimylėjęs moterį, kurią matote negražia? Ne? Tuomet jūs matote blankiai. Nesitikite įsimylėti? Domėkitės Dzen- budizmo estetika - viskas, kas tik yra, yra gražu. Tiesa ta, kad pasaulyje viskas, ką mes matome - tai kažkieno matymas. Ir kito mums neduota sužinoti . Galima tik išmokti tai pamatyti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją