80–90 % melanomos atvejų pasireiškia odoje, retais atvejais gali pasireikšti vidaus organuose, smegenų dangaluose, akių dugne. Kartais netgi mažiausi apgamų pokyčiai gali turėti įtakos ankstyvam vėžio nustatymui, todėl labai svarbu juos pastebėti laiku. Ankstyva diagnostika leidžia tikėtis geresnių gydymo ir gyvenimo prognozių. Kuo vėliau žmogus kreipiasi, tuo sunkiau jam padėti, sakoma pranešime spaudai.

Specialistai vieningai sutaria, kad visame pasaulyje žmonėms trūksta žinių apie odos vėžio ir melanomos požymius bei prevenciją. Šiandien šia tema kalbamės su Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos ,,Grožio pasaulis“ gydytoja dermatologe Birute Adomavičiene.

Kokie yra pagrindiniai odos vėžio atsiradimo rizikos veiksniai?

Pagrindinė odos vėžio išsivystymo priežastis – ultravioletinių spindulių poveikis. Didesnę riziką susirgti melanoma turi šviesios odos asmenys, tie, kurie greitai nudega saulėje, vaikystėje buvo stipriai nudegę saulėje. Taip pat tie, kurie dažnai lankosi soliariumuose, turi daugiau nei 50 apgamų, yra vyresni nei 50 m. Didesnė rizika susirgti, jei giminaičiai sirgo odos vėžiu. Atsargiau saule turėtų mėgautis tie, kurie vartoja fotosensibilizuojančius vaistus, serga širdies ir kraujagyslių bei endokrininėmis ligomis.

Kaip tinkamai apžiūrėti savo kūną?

Bent kartą per mėnesį reikia atidžiai apžiūrėti savo (kartu namiškių) kūną iš priekio ir iš nugaros. Pirmiausia reikia gerai apžiūrėti veidą, nosį, lūpas ir vietas virš bei už ausų. Galvą apžiūrėti šukomis praskleidžiant plaukus. Atidžiai apžiūrėti tarpupirščius, alkūnes, žastus, pažastis, pėdas. Moterys turi atkreipti dėmesį į tarpkrūtį ir odą po krūtimis. Taip pat rekomenduojama kartą per metus apsilankyti pas dermatologą, kad detaliai įvertintų odos darinius.

Kokius apgamus reikėtų nedelsiant išsitirti?

Reikėtų atsiminti ABCDE kriterijus, pagal kuriuos galima įtarti melanomą:

A– asimetriški apgamai,
B– netaisyklingų kontūrų apgamai,
C– įvairių spalvų apgamai,
D– apgamai, kurių diametras didesnis nei 6 mm.
E– paraudimas aplink apgamą.

Pastebėjus, kad keičiasi apgamo forma, dydis ar spalva arba apgamas kraujuoja, jį peršti, yra šašėlių, atsiranda naujas greitai didėjantis apgamas, oda aplink apgamą parausta, niežti, dilgčioja, reikia nedelsiant kreiptis į specialistą.

Kas yra siaskopija?

Siaskopija (spektrofotometrinė odos analizė) – tai šiuo metu tiksliausias neinvazinis apgamų ir kitų odos pigmentinių darinių diagnostikos metodas. Šio tyrimo pagalba odos būklė ir jos dariniai įvertinami greitai, be skausmo ir nepažeidžiant audinių vientisumo. Skenavimo metu gydytojai gali įvertinti darinius, esančius iki 2 mm gylyje. Skiriama kontaktinė ir nekontaktinė siaskopija. Siaskopijos tyrimo metodu nustatant melanomos diagnozę, tikslumas yra šiuo metu aukščiausias Lietuvoje – 94 proc.

Kodėl geriau kreiptis į specialistą, atliekantį siaskopiją?

Gydytojas siaskopinio tyrimo metu skenuodamas apgamus daro 5 kiekvieno apgamo nuotraukas, kurių pagalba analizuojama odos sandara gilyn iki 2 mm. Taip darinys įvertinamas daug tiksliau negu plika, nors ir patyrusio specialisto, akimi. Specialistas turi galimybę įvertinti apgamo ar kito darinio piktybiškumo požymius: pakitusią kraujotaką, kolageno struktūros pakitimus, melanino kiekį darinyje bei intradermalinio melanino buvimą.

Ar tai skausminga?

Visiškai ne.

Kontaktinės siaskopijos metu gydytojas tiesiog švelniai priglaus aparatą prie tiriamo darinio kelioms sekundėms.
Nekontaktinės siaskopijos metu tiesiog bus padaryta tiriamos srities nuotrauka specialiu skaitmeniniu fotoaparatu.

Kiek trunka siaskopinis tyrimas?

Skenavimas gali užtrukti apie 20 sek. ar net mažiau. Visa konsultacija gali užtrukti 10-15 minučių. Konsultacijos laikas priklauso ir nuo to, kiek apgamų ar kitų darinių bus tiriama.

Kas vyksta po tyrimo?

Siaskopijos tyrimo metu iš karto nustatoma, ar darinys yra piktybinis ir pavojingas, ar ne. Jeigu darinys pavojingas, turi piktybiškumo požymių, specialistas rekomenduos tokį darinį šalinti.

Kai kuriais atvejais, jeigu darinys yra tik įtartinas, specialistas Jums patars tokį darinį kurį laiką stebėti.

Nustačius melanomą, Jūs gausite rekomendacijas gydymui bei siuntimą į specializuotą gydymo įstaigą.

Kaip vyksta apgamų šalinimas?

Nepakitusius apgamus ir kitus pigmentinius darinius galima šalinti įvairiais metodais. Šalinimas medicininiu lazeriu yra pats pažangiausias ir kokybiškiausias iš jų. Procedūrų metu lazerio energija panaudojama šalinamų darinių abliacijai ar vaporizacijai (išgarinimui), nepažeidžiant aplinkinių audinių. Nepalyginamai mažesnis aplinkinių audinių traumavimas yra vienas iš didžiausių lazerinės chirurgijos privalumų, kurio dėka pooperacinės žaizdelės gyja greičiau ir gražiau, lieka mažesni pooperaciniai randeliai.

Kokios prevencinės priemonės prieš odos vėžį?

Rekomenduojama vengti saulės, kai spinduliuotė stipriausia, naudotis apsauginiais kremais, vengti nudegimų, saikingai mėgautis dirbtine saule. Labai svarbu nuo saulės saugoti vaikus. Būnant prie jūros reikia nepamiršti vandeniui atsparaus kremo, saugančio nuo ultravioletinių A ir B tipo spindulių. Geriausiai tinka losjonai su mineraliniu filtru (ne mažesniu nei 30 SPF). Kremu reikia pasitepti dar namie, pusvalandį iki saulės vonių. Nepamiršti pakartotinai teptis kas 2 val. Visi mažieji saule turi mėgautis saugiai. Saulės spinduliuose negalima kaitintis vidurdienį (11–16 val.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)