Du kartus per dieną

Valyti veido odą reikia du kartus per dieną - ryte ir itin kruopščiai vakare: nuo kosmetikos, odos riebalų ir dulkių. Ir tai daryti reikia ne su muilu, mat bet koks muilas – tai šarmai, tirpinantys rūgštų odos paviršiaus sluoksnį ir tokiu būdu stipriai pabloginantys apsaugines odos savybes, didinantys odos jautrumą mikrobams, ją džiovinantys ir be laiko pasendinantys. Patyrusi muilo „šoką“, oda atsistato tik po kelių valandų.

Kasdieniam prausimuisi geriausiai būtų naudoti specialias priemones ir rinktis jas pagal tai, koks yra jūsų odos tipas. Pavyzdžiui, geliai ir priemonės gelio pagrindu yra skirtos riebiai ir probleminei odai, pienelis – normaliai ir mišriai odai. Sausai odai rinkitės atitinkamus pienelius ar kosmetines grietinėles – jos minkština ir nuramina. Makiažo šalinimui nuo akių geriausiai įsigyti atskirą priemonę.

Kartais netgi nereikia išlaidauti brangiai kosmetikai ir pasinaudoti naminiais gaminiais, pavyzdžiui, avižų nuoviru. Pavirkite avižinius dribsnius (stambaus malimo – riebiai ir probleminei odai, smulkaus – jautriai odai) ir šia košele valykite veidą kaip šveitikliu.

Vanduo ir ledas

Kaprizingą odą, kuri prastai reaguoja į vandentiekio vandenį (atsiranda sudirginimas, sausumas, tempimas, pleiskanojimas), galima palepinti virintu vandeniu, sumaišytu su ramunėlių, kalendrų nuoviru ar mineraliniu vandeniu, o vėliau nuvalyti toniku arba losjonu. Bet jei oda normaliai reaguoja į vandentiekio vandenį, tuomet tokie gudravimai nereikalingi.

Daugelis mano, kad norint išsaugoti grožį ir jaunystę, veidą kasryt reikia trinti ledo kubeliais ar praustis lediniu vandeniu. Bet nepiktnaudžiaukite! Kontrastinės procedūros – pakaitinis veido trynimas ledu ir šiltu vandeniu – naudingos jas taikant kursais. Pavyzdžiui, dešimt dienų procedūrų, pertrauka, o vėliau vėl kartojam. Tokia treniruotė rekomenduojama brandžiai odai arba toms moterims, kurių odoje matomos kraujagyslinės žvaigždutės. Jei nuolat prausitės lediniu vandeniu, kraujagyslės susiaurės ir pablogės odos maitinimas, vadinasi, ir išvaizda bus ne pati geriausia.

Rankų darbas

Uždenkite plaukus kepuraite arba tinkleliu. Sudrėkinkite veidą, paimkite į delnus nedidelį priemonės kiekį, patrinkite, kad suputotų ir patepkite veidą. Judėkite masažo linijomis – nuo centro link išorės – abiem rankomis: nuo kaktos vidurio link smilkinių, nuo nosies link skruostų, nuo smakro vidurio link ausų. Sritį aplink akis valykite tartum uždarant ratą: nuo viršutinio voko vidinio kampo link išorinio. Vėliau leiskitės iki apatinio voko ir judėkite link vidinio kampo. Nuplaukite vandeniu. Yra priemonių, kurių galima nenuplauti – apie tai parašoma jų instrukcijoje. Bet jei jums nemalonu būti užsitepus sluoksnį valančiojo kremo, nuplaukite jį vandeniu. Vėliau sudrėkinkite servetėle ar rankšluosčiu – netrinkite, kad nebūtų tempiama oda.

Kas per PAM?

Pastaruoju metu kalbama, kad patys „baisiausi“ prausimosi priemonių ingredientai – tai paviršiaus aktyvios medžiagos (PAM). Joms priskiriamas vadinamasis natrio laurilsulfatas (sudėtyje žymimas Sodium Lauryl Sulfat, amonio laurilsulfatas - Ammonium Lauryl Sulfat) ir natrio lauretsulfatas (Sodium Laureth Sulfat). Lauretsulfatas veikia žymiai švelniau, laurilsulfatas pavojingiau. Nenuostabu, kad kartais gudrūs kosmetikos gamintojai juos užmaskuoja vadindami natūraliais komponentais ir užrašydami „gauta iš kokoso riešutų“.

Esama duomenų apie tai, kad lauretsulfatas ir laurilsulfatas gali kauptis odoje, pažeisti ląsteles ir netgi patekti į akis, smegenis, kepenis, širdį. Tiesa, tik jei jų vartojami labai dideli kiekiai. Bet visai be PAM valančiųjų priemonių būti negali, nes būtent jos sudaro plaunantį putojantį pagrindą.

Todėl prisiminkite taisyklę: perkant prausimosi priemonę atkreipkite dėmesį į sudėtį. Kuo arčiau sąrašo galo yra medžiaga, tuo mažesnė jos procentinė koncentracija kosmetikoje. Taigi, jei jūsų prausiklis prastai putoja, tai dar nereiškia, kad jis nekokybiškas. O štai pernelyg stiprus putojimas byloja apie tai, kad gaminyje vyrauja pigūs PAM, o ne naudingi ir brangūs komponentai.

Kas viduje?

Mineraliniai aliejai, parafinas, vazelinas gaminami iš naftos. Juose gali būti kancerogenų. Jie odoje sulaiko toksinus. Propilenglikolis skatina inkštirų susidarymą. Aliuminis neigiamai veikia inkstus ir nervų sistemą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)