Tačiau acto nauda tuo nesibaigia. Actas, ypač obuolių, naudingas daug kur. Jis turėtų užimti garbingą vietą namų vaistinėlėje.

Obuolių actas plačiai naudojamas jau tūkstančius metų ne tik maistui, bet ir kaip gydomoji ar kosmetinė priemonė. Užuominų apie jį galima rasti jau antikos tekstuose, Biblijoje ar senovės graikų, romėnų, egiptiečių raštuose. Viduramžiais, kai siautėjo maras, gydytojai pas pacientus eidavo tik išdezinfekavę rankas actu.

Senovės Kinijoje taip pat buvo žinomos gydomosios acto savybės, tiesa, jie actą gamindavo iš ryžių. Japonijoje actas gaminamas iš rudųjų (nevalytų) ryžių. Manoma, kad toks actas padeda išsaugoti jaunystę, stiprybę ir sveikatą.

Senovinio samurajų gėrimo Tomago receptas: šviežias kiaušinis panardinamas stiklinėje ryžių acto ir paliekamas savaitei. Kiaušinis kartu su savo lukštu visiškai ištirpsta, lieka tik skaidri membrana. Reikia ją pradurti ir jos turinį sumaišyti su actu. Stebuklingas gėrimas paruoštas. Jį reikia gerti nedidelėmis dozėmis sumaišius su šiltu vandeniu tris kartus per dieną.

Egiptiečiai vyną ir actą darė iš figų. Kartą Kleopatra laimėjo lažybas pažadėjusi Markui Antonijui, kad pavaišins jį pačiu brangiausiu pietų patiekalu. Ji acte ištirpino perlą ir pavaišino skysčiu.

Indijoje iki šių dienų populiarus acto gaminimo būdas iš palmių sulčių. Toks actas gydo žaizdas, nudegimus, stabdo kraujavimą, gangreną, padeda įkandus gyvatei, apalpus ir netgi gydo auglius – fibromas ir kitus darinius.

Actas gali būti gaminamas iš vynuogių, ryžių, aviečių, kriaušių ir t. t. Tačiau būtent obuolių actas pasižymi neeilinėmis savybėmis. Amerikoje labai populiari Vermonto dieta. Ji išgarsėjusi panašiai kaip Europoje Viduržemio jūros dieta, nes būtent Vermonto valstijos gyventojai pasižymi puikia sveikata bei ilgaamžiškumu.

Kai mokslininkams parūpo išsiaiškinti priežastis, jos pasirodė daugiau nei keistos: vermontiečius nuo kitų Amerikos gyventojų skiria potraukis... obuolių actui. Tai itin praturtintas mikroelementais kokteilis: suskaičiuota daugiau nei 30 svarbių vitaminų, enzimų ir pektinų - širdies sargų.

Iki šiol gydytojams rekomenduojant bei prižiūrint obuolių actas naudojamas gydant gastritą, otitą.

Pati efektyviausia sveikatinimosi dozė: 1 šaukštelis acto ir 1 šaukštelis medaus, atskiesti šiltu vandeniu. Išgerti reikia likus pusvalandžiui iki valgio 2 kartus per dieną.

Nemėginkite padidinti dozės, manydami, kad tada sveikatai bus dar geriau; vietoj naudos galite ir pakenkti. Taip pat nepatartina vartoti nekokybišką ir pigų obuolių actą, kurio gamybai buvo pasitelkti pagreitintos fermentacijos būdai.

Galima pabandyti pasigaminti acto namuose. Nelupti obuoliai supjaustomi stambiomis skiltelėmis ir kuriam laikui paliekama, kad patamsėtų. Vėliau iš gautos masės išspaudžiamos sultys. Jos supilamos į stiklinį ar keramikinį indą, ant jo užmaunamas guminis balionas, kuris tempsis vykstant fermentacijai.

Skystis turėtų būti laikomas 25-26 laipsnių temperatūroje. Fermentacija gali trukti nuo vienos iki šešių savaičių. Vėliau skystį reikia perpilti į dubenį,uždengti marle ir palikti antrajai fermentacijai. Galima įdėti acto bakterijų – tai skaidri plėvelė, susidaranti gaminant actą. Be jų acto gaminimas gali užsitęsti keletą mėnesių.

Obuolių actas - nuo visų ligų

Jei susirgote angina, gripu, tonzilitu, kankina kosulys, galite skalauti gerklę šilto vandens ir obuolių acto mišiniu. Taip pat vartokite obuolių actą, jei sergate anemija (mažakraujyste), nes jame yra itin gerai įsisavinamos geležies, vitamino B12 ir folio rūgšties.

Dėl aukštos pektinų koncentracijos obuolių actas mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Pektinai kartu su kitais junginiais užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.

Žinoma pigi ir veiksminga priemonė nuo nuospaudų - obuolių acto kompresai. Pamirkykite duonos plutelę obuolių acte ir uždėkite ant nuospaudos kaip kompresą (apriškite). Ryte pėdų būklė bus žymiai geresnė.

Energijos ir gyvybingumo suteiks tokia rytinė dozė: 1 stiklinė šilto vandens, 1 šaukštas obuolių acto ir 1 šaukštelis medaus.

Jei norite atsikratyti antsvorio, kasdien vartokite tokį mišinį: stiklinėje šilto vandens išmaišykite 2 šaukštelius obuolių acto ir gerkite 3-4 kartus per dieną po valgio. Pokyčius pastebėsite po poros mėnesių.

Jei plaukai nuvargę, lūžinėjantys, neblizgūs, po plovimo perskalaukite obuolių actu. Jei persikaitinote saulėje, oda nudegė, nuvalykite ją vandens ir acto tirpalu.

Boras, esantis acto sudėtyje, dalyvauja kalcio gamyboje ir padeda moterims sumažinti osteoporozės simptomus.

Acto pH labai artimas odos pH, todėl jį galite drąsiai naudoti kosmetiniais tikslais. Nuvalyti veidą skiestu obuolių actu tiks visų tipų odai - sausai, riebiai, probleminei. Oda atrodys lygi, švelni, atgaus gyvybingumą. Burnos skalavimas su nedideliu kiekiu atskiesto obuolių acto stiprina dantenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)