Nuo vaikystės esame mokomi plauti viską, ką ketiname valgyti. Vis dėlto tik nedaugeliui žinoma, kad kartais šis įprotis gali pridaryti daugiau žalos nei duoti naudos.
© Shutterstock

Plaudami maisto produktus paskleidžiame bakterijas ir neišvengiame daugybės kitokių neigiamų padarinių.

Laikas sužinoti, kaip tinkamai paruošti maisto produktus prieš pradedant gaminti patiekalus ir kokias klaidas darome kiekvieną dieną, rašo brightside.me.

1. Kiaušiniai

Dažnai kiaušiniai dengiami specialia medžiaga, apsaugančia juos nuo bakterijų užkrato. Vanduo šią apsaugą suardo, todėl jų plauti negalima.

2. Vištiena

Bakterijos, esančios šviežioje vištienoje, kelia rimtą pavojų sveikatai. Vienos tokių – salmoneliozę sukeliančios bakterijos. Daugelis žmonių mano, kad nuplaudami vištieną problemą išsprendžia, tačiau taip nėra. Plaudami vištieną vandeniu prisidedate prie bakterijų skleidimo ant rankų ir virtuvės plautuvėje.

Jei vištieną gaminti iš karto, visos bakterijos žus. Remiantis geriausių pasaulio šefų rekomendacijomis, tinkamiausia vištieną užvirinti du kartus: kai pirmą kartą vanduo užvirs, jį pakeiskite kitu ir tęskite virimo procesą.

3. Mėsa

Kaip ir vištienos, kitų rūšių šviežios mėsos (jautienos, kiaulienos, veršienos, avienos) plauti nereikėtų, nes plaunant mėsą bakterijos pasklinda po virtuvės plautuvę ir ant rankų. Bakterijas sunaikinti galima aukštoje temperatūroje.

Patarimas:

Prieš ruošdami maistą vienkartiniais rankšluosčiais nuo mėsos paviršiaus pašalinkite jos sultis. Po to vandeniu ir muilu kruopščiai nusiplaukite rankas.

4. Makaronai

Būtų sunku pasakyti, kas gi buvo tas gudruolis, pakišęs mintį makaronus nuplauti. Virtuvės šefai mano, kad makaronų plovimas turėtų būti vertinamas kaip nelegalus veiksmas, neleidžiantis efektyviai absorbuoti padažą dėl nuo jų paviršiaus tokiu būdu pašalinamo krakmolo.

Išvirtus makaronus galima nuplauti tik tais atvejais, kai norima jų dėti į salotas ar apkepti keptuvėje giliu dugnu.

5. Grybai

Grybų negalima ilgai laikyti vandenyje ar jų mirkyti, nes jie labai greitai absorbuoja vandenį. Kus kas geriau juos greitai nuskalauti ir išdžiovinti ant popierinio rankšluosčio. Tai daryti patartina prieš pat pradedant juos gaminti. Jei elgsitės netinkamai, grybai praras elastingumą ir bus sugadintas jų skonis.

O dabar laikas sužinoti, kuriuos maisto produktus plauti prieš vartojant plauti būtina.

1. Vaisiai ir daržovės su valgoma odele

Jei vos pažvelgus atrodo, kad vaisiai ir daržovės su valgoma odele yra švarūs ir švytintys, tai dar toli gražu nereiškia, kad jų parsinešus namo nereikia nuplauti. Tiesą, pasakius, tai padaryti tiesiog būtina.

Tiesa, juos plaukite nenaudodami muilo. Po šalto dušo vaisius ir daržoves nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ar vienkartine servetėle.

2. Konservų skardinės

Savaime suprantama, bakterijos negali patekti į neatidarytų skardinių vidų, tačiau jų neabejotinai pateks, jei prieš atidarydami skardinę jos nenuplausite.

3. Vaisiai ir daržovės su nevalgoma odele

Net jei šiuos produktus nulupate, bakterijų, buvusių ant jų odelės, neišvengiamai pateks ir ant valgomos dalies. Štai kodėl būtina prieš valgant visada nuplauti bananus, melionus, arbūzus ir kitus vaisius bei daržoves, kurių odelė nevalgoma.

4. Riešutai

Riešutus būtina nuplauti, net jei yra valyti. Niekada negalime būti tikri, ar jie buvo laikomi ir transportuojami tinkamomis sąlygomis. Maža to, plovimas padeda atsikratyti filino rūgšties, kurios yra šviežiuose riešutuose. Ši rūgštis naudojama apsaugoti riešutus nuo pesticidų, bet gali pridaryti žalos žmogaus organizmui.

5. Džiovinti vaisiai

Šie produktai – vieni nešvariausių. Tai ypač aktualu, kai perkami sveriami džiovinti vaisiai. Net jei įsigijote džiovintų vaisių dailioje pakuotėje, juos būtina prieš valgant kruopščiai nuplauti ar netgi kelias valandas mirkyti vandenyje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pavojingi vaistai iš prekybos išimti: ką darys kasdien juos vartoję pacientai? pavojinga medžiaga - net 27 populiariuose vaistuose (57)

Per paskutinius tris mėnesius parduota daugiau nei 80 tūkst. nekokybiškų vaistų su valsartanu....

Meistrai išgyvena savo aukso amžių: prisikviesti neįmanoma, prašo nerealių sumų (96)

Sugedęs šaldytuvas, skalbimo mašina, nuolat tekantis vanduo iš klozeto bakelio – tikras galvos...

Lietuvoje bus karšta kaip pirtyje (19)

Visą savaitę Lietuvoje laikysis šilti, tvankūs ir lietingi orai

Kroatų treneris po finalo: leiskite man pasakyti vieną sakinį teisėjui Deschampsas: ar mes – gražūs čempionai? (379)

Kroatijos rinktinei nepavyko tapti devintąja pasaulio čempione istorijoje – išrinktųjų klube...

Kaimas kaista: kur Skvernelio pažadėti milijonai? (10)

Alinančios sausros išvarginti ūkiai iki šiol negauna nei europinių kompensacijų, nei...

Paviešintos oficialios princo Louiso krikštynų nuotraukos: jose - ir sutapimai, ir neįprastos detalės

Praėjus savaitei po Kate Middleton ir princo Williamo mažiausiojo sūnaus Louiso krikštynų,...

Dar viena Šaro pergalė: White'as lieka „Žalgiryje“ Toupane'o ateitis paaiškės greitu metu (14)

Amerikietis Aaronas White'as ir toliau rungtyniaus Kauno „Žalgirio“ komandoje. Praėjusią...

Turkijoje su šeima atostogaujanti Oksana Pikul gerbėjus intriguoja seksualiomis nuotraukomis: atostogos skirtos tik poilsiui (72)

Šiuo metu Turkijos kurorte Beleke besiilsinti atlikėja ir makiažo meistrė Oksana Pikul...

Dalykai, kurių šią vasarą jūsų virtuvėje turi nebelikti (2)

Gal dėl to, kad vasarą dažnai skaisčiai šviečia saulė, plačiai atveriame langus, taip matosi...

Imbiero gėrimas: padeda lieknėti ir mažina cholesterolio kiekį, tačiau turi ir šalutinį poveikį

Imbiero vanduo lengvai paruošiamas namuose ir vienas paprasčiausių imbiero, kurio neišmatuojama...