Nuo vaikystės esame mokomi plauti viską, ką ketiname valgyti. Vis dėlto tik nedaugeliui žinoma, kad kartais šis įprotis gali pridaryti daugiau žalos nei duoti naudos.
© Shutterstock

Plaudami maisto produktus paskleidžiame bakterijas ir neišvengiame daugybės kitokių neigiamų padarinių.

Laikas sužinoti, kaip tinkamai paruošti maisto produktus prieš pradedant gaminti patiekalus ir kokias klaidas darome kiekvieną dieną, rašo brightside.me.

1. Kiaušiniai

Dažnai kiaušiniai dengiami specialia medžiaga, apsaugančia juos nuo bakterijų užkrato. Vanduo šią apsaugą suardo, todėl jų plauti negalima.

2. Vištiena

Bakterijos, esančios šviežioje vištienoje, kelia rimtą pavojų sveikatai. Vienos tokių – salmoneliozę sukeliančios bakterijos. Daugelis žmonių mano, kad nuplaudami vištieną problemą išsprendžia, tačiau taip nėra. Plaudami vištieną vandeniu prisidedate prie bakterijų skleidimo ant rankų ir virtuvės plautuvėje.

Jei vištieną gaminti iš karto, visos bakterijos žus. Remiantis geriausių pasaulio šefų rekomendacijomis, tinkamiausia vištieną užvirinti du kartus: kai pirmą kartą vanduo užvirs, jį pakeiskite kitu ir tęskite virimo procesą.

3. Mėsa

Kaip ir vištienos, kitų rūšių šviežios mėsos (jautienos, kiaulienos, veršienos, avienos) plauti nereikėtų, nes plaunant mėsą bakterijos pasklinda po virtuvės plautuvę ir ant rankų. Bakterijas sunaikinti galima aukštoje temperatūroje.

Patarimas:

Prieš ruošdami maistą vienkartiniais rankšluosčiais nuo mėsos paviršiaus pašalinkite jos sultis. Po to vandeniu ir muilu kruopščiai nusiplaukite rankas.

4. Makaronai

Būtų sunku pasakyti, kas gi buvo tas gudruolis, pakišęs mintį makaronus nuplauti. Virtuvės šefai mano, kad makaronų plovimas turėtų būti vertinamas kaip nelegalus veiksmas, neleidžiantis efektyviai absorbuoti padažą dėl nuo jų paviršiaus tokiu būdu pašalinamo krakmolo.

Išvirtus makaronus galima nuplauti tik tais atvejais, kai norima jų dėti į salotas ar apkepti keptuvėje giliu dugnu.

5. Grybai

Grybų negalima ilgai laikyti vandenyje ar jų mirkyti, nes jie labai greitai absorbuoja vandenį. Kus kas geriau juos greitai nuskalauti ir išdžiovinti ant popierinio rankšluosčio. Tai daryti patartina prieš pat pradedant juos gaminti. Jei elgsitės netinkamai, grybai praras elastingumą ir bus sugadintas jų skonis.

O dabar laikas sužinoti, kuriuos maisto produktus plauti prieš vartojant plauti būtina.

1. Vaisiai ir daržovės su valgoma odele

Jei vos pažvelgus atrodo, kad vaisiai ir daržovės su valgoma odele yra švarūs ir švytintys, tai dar toli gražu nereiškia, kad jų parsinešus namo nereikia nuplauti. Tiesą, pasakius, tai padaryti tiesiog būtina.

Tiesa, juos plaukite nenaudodami muilo. Po šalto dušo vaisius ir daržoves nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ar vienkartine servetėle.

2. Konservų skardinės

Savaime suprantama, bakterijos negali patekti į neatidarytų skardinių vidų, tačiau jų neabejotinai pateks, jei prieš atidarydami skardinę jos nenuplausite.

3. Vaisiai ir daržovės su nevalgoma odele

Net jei šiuos produktus nulupate, bakterijų, buvusių ant jų odelės, neišvengiamai pateks ir ant valgomos dalies. Štai kodėl būtina prieš valgant visada nuplauti bananus, melionus, arbūzus ir kitus vaisius bei daržoves, kurių odelė nevalgoma.

4. Riešutai

Riešutus būtina nuplauti, net jei yra valyti. Niekada negalime būti tikri, ar jie buvo laikomi ir transportuojami tinkamomis sąlygomis. Maža to, plovimas padeda atsikratyti filino rūgšties, kurios yra šviežiuose riešutuose. Ši rūgštis naudojama apsaugoti riešutus nuo pesticidų, bet gali pridaryti žalos žmogaus organizmui.

5. Džiovinti vaisiai

Šie produktai – vieni nešvariausių. Tai ypač aktualu, kai perkami sveriami džiovinti vaisiai. Net jei įsigijote džiovintų vaisių dailioje pakuotėje, juos būtina prieš valgant kruopščiai nuplauti ar netgi kelias valandas mirkyti vandenyje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Šiurpi vienos šeimos istorija: išžudė šeimą ir apsigyveno su seserimi (115)

Stropus ir gabus abiturientas iš darbščios ūkininkų šeimos, tačiau kartu – ir negailestingas,...

16 metų tikro košmaro: ryte kūnai būdavo ištempiami lauk (79)

Po metų, kai jos tėvas su dviem jo broliais buvo rasti nušauti, sovietų valdžia atėjo Jevgenijos...

Dar 12 nacionalinės „Eurovizijos“ dalyvių rungėsi dėl jūsų simpatijų: pusei jau užtrenktos durys (117)

Pirmasis eurovizinių atrankų etapas jau praeityje – iš pusšimčio dalyvių liko vos 24....

Klaipėdoje minios žmonių susirinko į miesto aikštes ir skverus (56)

Pagrindinis šalies uostamiestis šeštadienį ūžia. Čia tęsiasi ketvirtasis „ Šviesų...

Amžinos vasaros kurortas vilioja atostogomis ant Raudonosios jūros kranto (23)

Eilate, Izraelio pietiniame kurorte prie Raudonosios jūros, jau turbūt yra pabuvoję nemaža dalis...

Atidžiai peržvelgusi vaikų vadovėlius tiesiog nustėro: tai – realus atvejis (667)

Viešai pristatyta nepanorusi būti filologė, humanitarinių mokslų daktarė, šiuo metu auginanti...

Deivydas Praspaliauskas atskleidė tobulos sriubos virimo būdą (73)

DELFI Maistas svečiavosi pas šefą Deivydą Praspaliauską restorane „Amandus“, kur virtuvės...

Lėktuvuose tarp keleivių sėdintys pilotai įsidėmi tai, ko mes nė nepastebime (33)

Keliones lėktuvu daugelis sieja su puikia proga netrikdomai pasnausti, padirbėti, paskaityti knygą...

Įsirenginėjantiems būstą – būtiniausių pirkinių sąrašas (3)

Apstatyti tuščią butą gali būti sunki užduotis, ypač jei keliatės į nuosavą būstą pirmą...

Užtvindytame Meksikos urve rasti kaulai keičia tai, ką žinojome apie žmonijos istoriją (19)

Atokiose Meksikos džiunglėse esančio užtvindyto urvo gelmėse archeologai aptiko netikėtą...