Kai lėtinis tonzilitas, adenoiditas ar otitas nepasiduoda gydymui, neverskite kaltės netikusiems vaistams, o pasitikrinkite virškinamąjį traktą. Ligas galėjo sukelti į burnos ertmę reguliariai plūstantis rūgštus skrandžio turinys.

Refliukso – rūgšties iš virškinamojo trakto atpylimo į stemplę - žalingą poveikį gerklei ir ausims specialistai pastebėjo jau seniai. Todėl prityrę ausų, nosies ir gerklės ligų gydytojai, aiškindamiesi, kodėl liga nenori trauktis, visų pirma remiasi paciento nusiskundimais bei savais pastebėjimais, kurie dažniausiai ir pasitvirtina.

Po specialaus gydymo kurso ir atsisakius kai kurių įpročių: gėrimų su angliarūgšte vartojimo, valgymo prieš miegą, lankstymosi po valgio, ligoniui ženkliai pagerėja. Be to, medikai refliukso kamuojamiems žmonėms rekomenduoja aukščiau kilstelėti lovos galvūgalį, kad skrandžio turinys negalėtų subėgti į burnos ertmę. Gydytojų patirtis rodo, kad šios paprastos priemonės kartais būna veiksmingesnės už vaistus ir pacientas užmiršta jam nuodijusias gyvenimą problemas.

Dažniausiai skrandžio turinys atpilamas į stemplę ir sukelia žmogui rėmenį dėl to, kad raumeninis sfinkteris tarp stemplės ir skrandžio yra atsipalaidavęs. Agresyvi skrandžio rūgštis sukelia gerklės gleivinės uždegimą – faringitą. O vaikams dėl anatominių priežasčių refliuksas gali sukelti otitą. Specialistai įsitikinę, kad vaikas, dažnai sergantis ausų uždegimu, kai akivaizdžiai nėra peršalęs, greičiausiai turi virškinamojo trakto sutrikimų.