Deja, stipriai pasikeitus vištų auginimo sąlygoms ūkiuose, vištiena toli gražu nebėra tokia sveika, kokia buvo.

Neseniai internete pasirodė video medžiaga, kurioje aiškinama, kodėl vištos krūtinėlės vis dažniau būna su baltomis juostelėmis. Pasirodo, tos juostelės atsiranda dėl baisių sąlygų, kuriomis šiais laikais dažniausiai auginamos vištos, rašoma independent.co.uk.

Iš tiesų liesa vištos krūtinėlė bus be baltų juostelių. Bet pakanka nueiti į artimiausią parduotuvę – ir pamatysite, kad mums parduodamos vištų krūtinėlės yra su baltais riebalų dryžiukais.

Tos baltos riebalų juostelės – vištų auginimo sąlygų rezultatas, t. y. ūkininkai, fermeriai bet kokiomis priemonėmis siekia, kad vištos augtų kuo greičiau ir būtų kuo didesnės. Ką tai reiškia? Kad mūsų valgoma vištiena yra kur kas riebesnė ir turi kur kas mažiau vertingų, maistingų medžiagų, nei turėjo anksčiau.

Neseniai Amerikoje atliktas tyrimas parodė, kad pastaraisiais metais vištienos su baltomis juostelėmis stipriai padaugėjo – patikrinus 285 vištų krūtinėles praktiškai visos – 96 proc. buvo su baltomis riebalų juostelėmis.

Negana to, mokslininkai išsiaiškino, kad baltos juostelės kenkia mėsos kokybei – vištiena pasidaro kietesnė, sunkiau sugeria marinatą.

2013 m. atliktas tyrimas parodė, kad vištos krūtinėlėje su baltomis juostelėmis yra 224 proc. daugiau riebalų nei vištos krūtinėlėje be juostelių.

Tiesa, mitybos specialistė Jaclyn London taip griežtai nevertina minėtų tyrimų duomenų: „Vištiena, jei nėra kepta ar virta riebaluose, yra liesų baltymų šaltinis, taip pat turi daug vitaminų B, geležies, ir B12 vitamino.“

Vištų augintojų asociacijos Amerikoje atstovas teigė, kad baltų juostelių vištų krūtinėlėse būna nedažnai, o jos „nekelia pavojaus žmonių sveikatai ir saugumui, o „pačioms vištoms nebuvo daryta neigiamos įtakos“.

Ką gi, vištienos atsisakyti nebūtina, belieka tikėtis, kad prekybos centrai ir restoranai pirks ne dideliuose ūkiuose netinkamomis sąlygomis augintas vištas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)