Apie mėsos naudą ar jos žalą mūsų organizmui diskutuojama daug. Dietologai gi sutaria – jos reikia vartoti saikingai, rinktis ją kokybišką. Tiems, kurie nenumoja ranka į mėsą – apie sveikiausius pasirinkimus.
© Shutterstock nuotr.

Sveikiausia valgyti virtą ir troškintą mėsą ypač liesą jautieną ir vištieną. Jei labiau mėgstate riebią ir keptą, rečiau įtraukite ją į meniu. Nevertėtų mėsos valgyti dažniau nei du – tris kartus per savaitę.

Nauda sveikatai

Maždaug penktadalį mėsos sudaro vertingi baltymai, kuriuose yra visos nepakeičiamos aminorūgštys. Organizme jos nesintetinamos, todėl jų turime gauti su maistu. 100 g mėsos žmogaus organizmui suteikia bent trečdalį rekomenduojamos baltymų paros normos. Pastarieji reikalingi kaip ląstelių statybinė medžiaga.

Mėsoje esančios aminorūgštys skatina fermentų gamybą, imuninės sistemos ir medžiagų apykaitos veiklą.

Mėsoje yra A, B, D ir PP vitaminų. Vyrauja B grupės vitaminai: B1, B2, B12. Yra ir mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, natrio, geležies, magnio, cinko. Taip pat daug geležies. Mėsos mineralinės medžiagos yra biologiškai aktyvios, dėl to žmogaus organizmas jas lengvai pasisavina. Mėsoje esančios geležies pasisaviname iki 40 proc., o iš augalinio maisto tik nuo 2 iki 14 procentų. Be to, mėsa teikia sotumo jausmą, nes yra kaloringa. Jos produktai skrandyje virškinami iki pustrečios valandos.

Tiesa, kalbant apie mėsą svarbus ne tik pats mėsos vartojimo faktas, bet ir tai, kokia tai mėsa ir kiek jos yra vartojama.

Per daug kiaulienos

Statistiškai vienas lietuvis per metus suvartoja beveik aštuoniasdešimt kilogramų mėsos. Deja, tačiau apie pusę šio kiekio sudaro kiauliena. Iš šios mėsos šalyje įprasta ruošti daug įvairių patiekalų. Tačiau ši mėsa yra riebesnė už kitas mėsos rūšis, todėl kiaulieną reiktų kartais pakeisti kita mėsa. Pavyzdžiui, jautiena.

Šalyje atlikti tyrimai taip pat rodo, kad daugeliui gyventojų trūksta vitamino B12 ir daugėja žmonių, sergančių mažakraujyste – tai reiškia, kad žmonės per mažai vartoja jautienos. Pastaroji yra vienas geriausių vitamino B12 ir geležies šaltinių. Be to, jei kiauliena vartojama kasdien, pasisavinama per daug riebalų. Tai turi įtakos padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje. Šalyje širdies ir kraujagyslių ligos „šienauja“ žmonių gyvybes, tad galbūt liesesnės mėsos vartojimas gali tapti puikia šių ligų prevencijos priemone.

Perdirbta ar šviežia?

Praėjusiais metais žiniasklaidoje pasirodė pusės milijono Europos gyventojų tyrimas. Jis atskleidė, kad dešrelės, kumpis, šoninė ir kiti perdirbtos mėsos produktai didina ankstyvos mirties tikimybę.
Daugiau nei dešimtmetį vykusio tyrimo metu, stebėta net pusė milijono žmonių iš dešimties Europos šalių. Nustatyta, kad vartojant daug perdirbtos mėsos, didėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei vėžiu.

Pastebėta, kad valgantieji daug perdirbtos mėsos, taip pat dažniau rūko, yra nutukę ir turi kitų sveikatai kenkiančių įpročių. Be to, perdirbta mėsa didina ankstyvos mirties tikimybę. Tyrimo metu mirė vienas iš 17 žmonių, o iš viso beveik dešimt tūkstančių žmonių mirė nuo vėžio ir pusšešto tūkstančio – nuo širdies ligų.

Mokslininkų nuomone, sveikatai kenkia perdirbtos mėsos galiojimo laikui pailginti naudojama druska ir cheminiai priedai. Tad šviežia mėsa turi kur kas didesnį pranašumą nei mėsos gaminiai.

Verta žinoti

Šviežią mėsą atskirsite iš elastingumo, rausvos spalvos, nelipnaus šviežio pjūvio, malonaus kvapo ir baltos arba šviesiai gelsvos spalvos riebalų.
Sveikiausia valgyti virtą ir troškintą mėsą ypač liesą jautieną ir vištieną. Jei labiau mėgstate riebią ir keptą, rečiau įtraukite ją į meniu. Nevertėtų mėsos valgyti dažniau nei du – tris kartus per savaitę.
Mėsą valgykite su nekrakmolingomis daržovėmis, jos mažina žalingą mėsoje esančios šlapimo rūgšties poveikį. Tradicinis bulvių garnyras prie mėsos patiekalo – nėra tinkamiausias.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Veryga brandina planą: palies pamėgusius privačias ligonines (227)

Sveikatos apsaugos ministerija sukūrė planą, kaip valstybės finansus ligoninėms susieti su...

Pergalė prieš kazino: lošimų bendrovė privalės grąžinti vyrui 6,5 tūkst. praloštų eurų (10)

Teisminis ginčas Klaipėdos miesto teisme išnagrinėtas priklausomybę įrodžiusio vyro naudai....

Islandijoje svajonių darbą susiradęs lietuvis negali atsidžiaugti (14)

Antrus metus iš eilės gidu pietryčių Islandijoje dirbantis Žilvinas Žebrauskas negali...

Užkalnis. Vilnius nebetinka būti sostine. Perkelkime ją į Kauną (362)

Daug metų didžiavausi ir gyriausi, kad, gimęs Kaune, esu vilnietis. Džiaugiausi, kad po 16 metų...

Pirkėjas „Maximoje“ užfiksavo koktų vaizdą – dar labiau papiktino darbuotojos reakcija (37)

Esu nuolatinis parduotuvių tinklo „Maxima“ pirkėjas, tačiau tai, ką pamačiau ir teko patirti...

LKL apdovanojimų šventė: Jasikevičius – geriausias treneris, Daviesas – naudingiausias finalo žaidėjas du titulus nugvelbė Birutis (30)

Šio „Betsafe–LKL“ sezono uždanga nuleista: trečiadienį vakare iškilmingoje apdovanojimų...

Moteris teigia, kad ant jos nukrito išmatos iš lėktuvo: ar tai įmanoma? (1)

Viena moteris Kelounos mieste Kanadoje pateko į komiškai netikėtą įvykį. Jos vairuojamas...

Slapta rusų verbavimo technologija: atskleidė ukrainiečiai, atradę specialų raktą (133)

Ukrainos kontržvalgyba atskleidė naują Rusijos federalinės saugumo tarnybos ( FSB )...

Burokėliai – kaip pasirinkti veislę

Bu­ro­kė­lių mes val­go­me dau­giau už ki­tas tau­tas. Da­bar pa­gal sta­tis­ti­ką...

Nustebino rusiškos dainos ir žinios prekybos centre: ar nebūtų tinkamesni nacionaliniai kūriniai? (40)

Girdėdami parduotuvėje, grožio salone ar kitoje įstaigoje grojančią muziką, turbūt retai...