Pašnekovė įsitikinusi, kad jį galima ne tik vartoti išoriškai, bet ir valgyti, tik reikia žinoti, kaip tai daryti, ir mokėti išsirinkti kokybišką produktą.

- Jūs – knygos „Gyvybės molis“ (Living Clay) autorė. Kodėl susidomėjote gydomosiomis kalcio bentonito molio savybėmis?

- Šiek tiek molio man davė vienas draugas, kuris papasakojo daugybę nepaprastų istorijų apie šio molio gydomąsias savybes. Pasitikėjau šiuo žmogumi, todėl išbandžiau, ką man siūlė, ir labai susižavėjau. Gastroezofaginis refliuksas dingo po poros dienų! Veidas įgavo sveiką spindesį, atsirado energijos atlikti darbus, apie kuriuos anksčiau vien galvodama pavargdavau. Kuo ilgiau naudojau molį, tuo daugiau gerųjų jo savybių atradau. Savo atradimais dalinausi su draugais, kuriuos kankino aknė, nuodingųjų gebenių sukeltas dermatitas (JAV itin dažna liga) ar bičių įkandimai.

Pamenu, vieną savaitgalį pas mane užėjo draugė, kurią siaubingai kamavo protinio danties skausmas. Juk buvo ne darbo diena! Ji aptepė dantį bentonito moliu ir maždaug po minutės skausmas liovėsi. Pasirodo, ji jau kurį laiką domėjosi natūraliais gydymo būdais ir buvo naudojusi molį. Daviau jai šiek tiek molio, patariau jį sumaišyti su vandeniu ir išgerti. Kitą dieną ji paskambino labai susijaudinusi. Pasakė, kad per vieną dieną su mano duotu moliu ji pasiekė daugiau nei per visą laiką, kai naudojo kitokių rūšių molį.

Ji paskatino mane dalyvauti Holistinės sveikatos parodoje ir su kalcio bentonito moliu supažindinti visuomenę. Mudvi nusipirkome keletą užsukamų stiklainių, pagaminome etikečių ir gavome verslo licenciją pardavinėti molį. Įsivaizduokite, kaip buvau sužavėta, kai po parodos pas mane lankydamiesi žmonės sakė, kad išmetė savo turėtą molį, nes tas, kurį siūlome, daug geresnis.

Supratau du dalykus: susidūriau su tikrai aukštos kokybės moliu ir turiu viską apie jį sužinoti. Taigi XX a. dešimtajame dešimtmetyje prasidėjo svarbiausias mano gyvenimo tyrimas.

- Yra daugybė skirtingų molio rūšių. Kuo ypatingas kalcio betonito molis? Ar jis sveikesnis?

- Norėčiau pradėti nuo svarbiausio fakto, kad molis yra vulkaniniai pelenai, svarbi mūsų planetos statybinė medžiaga. Pelenuose yra įvairiausių priemaišų, atsiradusių dėl gausių ugnikalnių išsiveržimų. Molio dalelė yra sudaryta iš 60–80 skirtingų mikroelementų, susijungusių dėl didelio karščio, ir įkrautų elektromagnetinės energijos.

Yra septynios molio šeimos. Kalcio bentonito molis nuo seno žinomas kaip gydomasis ir yra priskiriamas smektitų šeimai. Jis veikia tarsi katalizatoriai ir padeda organizmui grįžti į pusiausvyros padėtį bei ją išlaikyti. Smektitai pasižymi galimybe sugerti iki keliolikos kartų savo tūrio, todėl puikiai tinka nešvarumams nuo odos ar iš virškinamojo trakto šalinti. Derėtų pabrėžti, kad į vidų vartoti labiau tinka būtent kalcio, o ne natrio molis. Be to, smektitai pasižymi ir itin didele neigiamų jonų įkrova. Tai daro juos pranašesnius už kitų rūšių molį, kai siekiama iš organizmo pašalinti virusus, toksinus, grybelius, kenksmingąsias chemines medžiagas.
Pagrindinės molio savybės

Valo organizmą. Jis skaido ir sugeria įvairias kenksmingąsias medžiagas. Vartojamas į vidų, pašalina iš organizmo išmatų likučius, gleivingas apnašas ir parazitus.

Atkuria pusiausvyrą. Molis atlieka homeostatinį vaidmenį, stabilizuodamas organizmo būklę.
Šarmina organizmą. Jo pH yra 8,5–10.
Stimuliuoja kraujotaką ir deguonies pasisavinimą.
Suteikia energijos. Jame sukaupta elektromagnetinė energija perduodama žmogaus organizmui.
Dažnai klausiama, kuo skiriasi kalcio bentonito molis ir montmorilonito molis. Iš esmės tai tas pats molis, tik skirtingai vadinamas pagal kilmės vietą.

- Jei šis molis toks naudingas, galbūt jis galėtų tapti maisto papildu? Tiesa, tada jo reikėtų valgyti...

- Noriu pabrėžti, kad kai kurių rūšių (tačiau toli gražu ne visų) molis yra visiškai saugus ir tinkamas vartoti į vidų. Molis nėra maisto produktas, todėl gali būti parduodamas tik kaip priedas. Iš molio organizmas gauna šiek tiek kalio, kalcio, magnio ar natrio. Tai tikrai neatitinka paros normos.

Kokybiško molio, tinkamo vartoti į vidų, patartina gerti. Reguliariai vartojant ištirpintą molį tiek išoriškai, tiek į vidų, gerėja odos būklė, sveiksta sąnariai ir t. t.

- Skamba ne itin „skaniai“...

- Noriu pabrėžti, kad kokybiškas molis yra beskonis. Kartais gali būti juntamas silpnas žemės kvapas, o nuryjant jaučiamas kreidos skonis. 

- Ar pati tik geriate tirpintą molį, ar ir naudojate jį išoriškai?

- Naudojau molio vonias ir kompresus, nes labai skaudėjo užspaustą sėdmens nervą. Po trijų dienų tokių procedūrų skausmas dingo. Molis gydo uždegimą, mažina skaudančios vietos patinimą ir spaudimą, todėl skausmas slopsta.

- Ar molio reikėtų gerti kiekvieną dieną?

- Pati tai darau kasdien. Molis subalansuoja organizmo pH, valo iš organizmo parazitus, padeda išvengti burnos sausumo. Išgeriamas kiekis priklauso nuo savijautos. Molis nėra cheminis vaistas, todėl jį vartoti saugu. Įprastai išgeriu po 30 g tris kartus per dieną. Pažįstu žmonių, kamuojamų virškinimo sistemos sutrikimų ir geriančių po 150 g molio tris kartus per dieną. Apsinuodyti moliu būtų labai sudėtinga.

Išoriškai molis gali būti naudojamas vabzdžių įkandimams, bėrimams, dermatitui, spuogams, artritui, lūžusiems kaulams, nudegimams, nugaros skausmams, pūslėms gydyti. Mano geležinė taisyklė: jei skauda, užsidėk molio!

- Kaip pasigaminti molio tirpalo?

- Šie nurodymai galioja „Living Clay“ linijos moliui paruošti. Mat šiam moliui reikia maždaug trigubai daugiau vandens nei kitų rūšių moliui.

Gerti

1 dalį molio sumaišyti su 8 dalimis vandens ir gerai suplakti. Molio jokiu būdu negalima maišyti, pavyzdžiui, šaukštu, nes jo savybėms pakenks sąlytis su metalu. Molio tirpalas kurį laiką gali pastovėti neišgertas. Jo savybės dėl to nesuprastės.

Odos kaukei

Veido kaukei 1 dalį molio sumaišyti su 3 dalimis vandens ir gerai suplakti. Palaukti 10 min., kad molis visiškai sugertų vandenį. Kaukei tinkamo molio konsistencija primena šokoladinio pudingo.

Voniai

Molio vonios – puiki organizmo valymo priemonė. Jos iš kūno šalina šviną, arseną, gyvsidabrį, kitus sunkiuosius metalus, toksinus ir radiaciją. Be to, jos padeda atsipalaiduoti. Voniai vieną puodelį molio sumaišyti su 5 puodeliais vandens, gerai suplakti ir palaukti, kol molis sugers vandenį. Tada supilti į vonią. Joje patartina gulėti 15–20 min., molingą vandenį vis pamaišyti rankomis.

- Kuo ypatingos tokios vonios?

- Jos ne tik ištraukia iš kūno kenksmingas medžiagas, bet ir jas sulaiko. Pastarosios tarsi užrakinamos molyje. Virusai ir bakterijos tokioje terpėje tiesiog žūsta, nes yra atskiriamos nuo joms tinkamos aplinkos ir maisto.

- Kodėl verta organizmą valyti moliu?

- Molis kuria pusiausvyrą. Harmoningas kūnas, kaip žinia, turi nuostabią savybę pats išsigydyti. Toksinais užterštas kūnas per greitai išeikvoja energijos atsargas. Be reikalo iššvaistoma energija, kuri turėtų būti skirta organizmui gydyti. Dėl šios priežasties pažeidžiama imuninė sistema, organizmui gresia įvairūs sveikatos sutrikimai.

- Kokias ligas gydo molis?

- Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad molis gydo lėtinį nuovargį, Krono ligą, ankilozinį spondilitą, netipinį arterijų uždegimą, Guillain–Barré sindromą, skydliaukės funkcijos sutrikimus, hepatitą C, pūslelinę, infekcijas, artritą, odos sutrikimus ir daugybę kitų ligų. Be to, teigiama, kad jis slopina autizmo požymius. Savo knygoje aprašiau, kaip moliu gydyti 101 negalavimą.

- Ar teko domėtis moksliniais tyrimais šia tema?

- Didžiausią įspūdį man paliko dr. Miriam Jang tyrimas, atskleidęs, kokią įtaką gydymas moliu daro patiriantiems autizmo sindromą asmenims. Knygoje „Autizmo atradimai“ (Breakthroughs in Autism) ji rašo: „Itin daug pacientų maudėsi mano paruoštose molio voniose. Sunkiųjų metalų (švino, arseno, gyvsidabrio, aliuminio ir kadmio) jų organizmuose smarkiai sumažėjo.

Vieno paciento kūne buvo nenormaliai daug gyvsidabrio ir švino. Tris mėnesius du kartus per savaitę jam skyriau molio vonias. Švino žymiai sumažėjo, o gyvsidabrio išvis nebeliko. Raumenų silpnumas, atsirandantis dėl daug švino, taip pat dingo. Įdomu, kad dar po 5 mėnesių tokių vonių švino dar labiau sumažėjo, tačiau gyvsidabrio vėl atsirado. Tai pagrindžia teoriją, kad gyvsidabris izoliuojamas atskirose žmogaus kūno dalyse ir prireikia šiek tiek laiko jam iš ten ištraukti.“

- Ar gydymas moliu turi pašalinį poveikį?

- Valantis organizmui galimos šios pašalinės reakcijos: bėrimas, galvos skausmas, negalavimų ar ligos paūmėjimas kelioms dienoms (vėliau būklė staiga ima gerėti). Visi šie pojūčiai galimi todėl, kad molis toksinus pirmiausia išstumia į kūno paviršių, o tada pašalina. Dar niekas nemirė dėl to, kad vartojo molį. Jis negali sunaikinti vidaus organų. Apskritai molis yra saugiausia, veiksmingiausia ir pigiausia priemonė organizmui valyti, kokią žinau. Šis natūralus produktas padeda laikytis toliau nuo gydytojo kabineto. O geriausia, kad už pinigus, skirtus cheminiams vaistams, galima įsigyti daug molio.

Kai kurie žmonės, vartojantys tirpintą molį, skundžiasi vidurių užkietėjimu. Tai greičiausiai sukelia ne pats molis, o virškinamojo trakto ir žarnų raumenų disbalansas, kurį molis ir turi pagydyti. Jei kankina toks negalavimas, patartina kasdien išgerti 250 mg magnio arba naudoti bet kokias kitas natūralias priemones, padedančias pagerinti virškinamojo trakto veiklą.

- Smalsu, ar būtina molį pirkti? Galbūt galima tiesiog išsikasti jo sode ar darže?

- Ne visas molis vienodas. Gali būti rūgštinis arba užterštas. Jei nenorite sau pakenkti, derėtų rinktis švarų, gryną, natūralų (neapdorotą cheminėmis medžiagomis) molį, kurio tiekėjai turi reikiamus dokumentus ir gali įrodyti, kad jų molis atitinka standartus.

- Kaip išsirinkti kokybišką molį?

- Išsirinkti padės atsakymai į šiuos klausimus. Kuo daugiau teigiamų atsakymų, tuo kokybiškesnis produktas.

Ar tai tikras molis iš smektitų šeimos?
Ar tai kalcio molis?
Ar šio molio tiekėjai gali pateikti mineralinės analizės dokumentus?
Ar įmonė, tiekianti molį, gali pateikti kokybės kontrolės ataskaitą ir įrodyti produkto grynumą?
Ar tiekėjo įmonėje dirba kvalifikuoti darbuotojai, galintys atsakyti į vartotojams kylančius klausimus?
Ar molis užtektinai smulkus, kad jo dalelės pralįstų pro tankaus sieto skylutes?
Ar jo pH – 8,5 ir daugiau?
Ar jis beskonis ir bekvapis?
Ar šis molis nedažo?
Ar molis yra atvežtas tiesiai iš kasyklos ir nebuvo perdirbtas ar kaip nors grynintas?
Ar molis profesionaliai supakuotas, ar ant pakuotės nurodyta sudėtis ir naudojimo instrukcija?

Specialisto komentaras

Ran Knishinsky, knygos „Gydymas moliu. Sveikata iš žemės“ (The Clay Cure: Natural Healing from the Earth) autorius

Molį valgau jau 20 metų. Žodį „valgau“ čia vartoju turėdamas galvoje bet kokios formos molį (t. y. tabletes, kapsules, miltelius ir tirpalą). Taigi molis yra mano mitybos dalis. Nebūna nė dienos, kad jo nevartočiau. Skamba keistai, tiesa?

Su moliu susidūriau, kai ant riešo atsirado gerybinis gumbelis, arba ganglijas. Gydytojas patarė operuotis. Ėmiau ieškoti alternatyvos. Kreipiausi į gydytoją natūropatą, kuris patarė valgyti molio. Jis teigė, kad ganglijas atsirado dėl kūne susikaupusių toksinų. Iš tiesų, kai pradėjau vartoti molį, sukietėjimas išnyko.

Yra nemažai mokslinių tyrimų, kuriais įrodyta molio nauda sveikatai. Kaip jis veikia? Paprastai tariant, molio dalelės prisijungia prie virškinamajame trakte esančių toksinų ir juos sugeria. Šis procesas moksliškai vadinamas katijonų mainais.

Molyje gausu įvairių mineralų, todėl kaip maisto papildas ir organizmo valymo priemonė jis vartojamas jau tūkstančius metų. Tiesa, kalbu ne apie bet kokį, o apie ypatingą montmorilonito molį, kurio pavadinimas kilo nuo Prancūzijos vietovės, kurioje jis išgaunamas. Ši molio rūšis labiausiai paplitusi tarp molio valgytojų.

Šaltinis
Temos
Savaitraštis „Prie kavos“