Liežuvio raštas

Neiškiškite liežuvio, jei norite paslėpti savo tapatybę. Panašiai kaip pirštų antspaudus, kiekvienas turi ir unikalų liežuvio raštą.

Šėrimasis

Jūsų augintinis – ne vienintelis, kuris jūsų namuose šeriasi. Kas valandą žmogus „nusimeta“ apie 600 000 odos dalelyčių. Per metus susidaro pusantro kilogramo, taigi būdamas septyniasdešimties, vidutinis žmogus neteks apie 50 kg odos.

Naujas skrandis

Ar žinote, kad kas tris-keturias dienas atsinaujina jūsų skrandžio sienelė? Jei taip nebūtų, rūgštys, kurias jūsų skrandis naudoja maistui virškinti, „suvirškintų“ ir skrandį.

Kvapų atsiminimas

Jūsų nosis ne tokia jautri kaip šuns, bet gali atsiminti 50 tūkst. skirtingų kvapų.

Žarnų ilgis

Plonoji žarna yra maždaug keturis kartus ilgesnė už vidutinio suaugusiojo ūgį. Jei ji nebūtų susivijusi, šis ilgis gerokai komplikuotų reikalus organizmo viduje.

Bakterijos

Šis skaičius privers jus pašiurpti: kiekviename kvadratiniame odos colyje yra apie 32 mln. bakterijų, bet laimei, didžioji dauguma jų yra nekenksmingos.

Čiaudulio greitis

Oras čiaudint gali judėti šimto ar daugiau mylių per valandą greičiu – tai dar viena gera priežastis užsidengti nosį ir burną čiaudint.

Kraujotaka

Kraujas turi nukeliauti ilgą kelią: žmogaus organizme yra apie 60 tūkst. mylių kraujagyslių. Darbščioji širdis per šias kraujagysles kasdien išpumpuoja apie du tūkstančius galonų kraujo.

Seilių kiekis

Galbūt ir nesvajojate maudytis savo seilėse, bet galėtumėte, jei norėtumėte. Per gyvenimą vidutinis žmogus išskiria tiek seilių, kad jų pakaktų pripildyti dviem plaukimo baseinams.

Knarkimo garsas

Būdami šešiasdešimties knarks šešiasdešimt procentų vyrų ir keturiasdešimt procentų moterų. Tačiau knarkimo garsas gali pasirodyti kurtinantis. Jis yra vidutiniškai apie šešiasdešimt decibelų, t.y. normalaus kalbėjimo garso, tačiau gali pasiekti iki aštuoniasdešimt decibelų. O tai – toks garsas, kurį kelia pneumatinis grąžtas. Didesnis nei 85 decibelų triukšmas laikomas kenksmingu žmogui.

Plaukų spalva ir kiekis

Galbūt blondinėms sekasi geriau, o gal jos tiesiog turi daugiau plaukų. Plaukų spalva apsprendžia, kokio tankumo jūsų plaukai, ir šviesiaplaukiai (natūralūs) turi daugiausiai plaukų. Vidutiniškai žmogaus galvoje yra apie 100 000 folikulų, iš kurių gali išaugti po dvidešimt plaukų per žmogaus gyvenimą. Blondinai vidutiniškai turi 146 000 folikulų. Juodaplaukiai – 110 000, brunetai – 100 000. Raudonplaukiai gali pasigirti vos 86 000.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją